Izak Košir

 |  Mladina 11  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor razstav

Invader: Zmajski most, Ljubljana

Invader: Zmajski most, Ljubljana
© Instagram

Invader: Grafike na papirju, MGLC, Ljubljana

Do 18/05

V Ljubljani se je te dni mudil mednarodno uveljavljeni francoski ulični umetnik Invader, ki v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) razstavlja grafike. Invader, ki svojo identiteto skriva tako kot njegov prepoznavnejši britanski kolega Banksy, si je prepoznavnost pridobil z mozaiki iz keramičnih ploščic po vzoru pikselirane umetnosti videoiger iz sedemdesetih. Od tam, natančneje iz arkadne igre Space Invaders, izhaja tudi njegov psevdonim. V naši prestolnici je tudi ob svojem tokratnem obisku za seboj pustil kar nekaj sledi, in sicer v obliki zanj značilnih mozaikov. Njegova ulična dela zdaj krasijo tudi zidove na Cankarjevem nabrežju, Trubarjevi, Metelkovi in Roški ulici, na Tržnici Moste, nasproti Zmajskega mostu, na prulskem mostu, nad lokalom Bife v Šiški. V sklopu projekta Alternative Ljubljane se lahko v nedeljo, 21. marca, ob 15. uri odpravimo na vodeni ogled po njegovih delih na prostem. Razstavo grafik pa si lahko ogledamo še približno en mesec.

Projekt Jesenice, Galerija Fotografija, Ljubljana

Do 30/04

V ljubljanski Galeriji Fotografija bo do 30. aprila na ogled prodajna razstava z naslovom Projekt Jesenice, na kateri so svoje različne umetniške prakse združili Roman Uranjek, Tihomir Pinter in Tadej Vaukman. Umetniki so se v projektu osredotočili na gorenjsko središče rudarstva, a so Jesenice za avtorje le referenčna točka, saj omenjeni pravzaprav raziskujejo umetniške prakse drug drugega. Pobudnik projekta, Uranjek, dolgoletni član skupine IRWIN, se sicer nima za fotografa, vseeno pa fotografijo v svojih stvaritvah uporablja. V jeseniškem projektu se sklicuje na Pinterja, fotografa, ki je svojo karierno pot začel s fotografiranjem železarn v nekdanji Jugoslaviji. Podobe delavcev so zaslovele zaradi njegovega izostrenega občutka za kompozicijo in izpostavljanja skritih detajlov. Uranjek je neposredno interveniral v Pinterjevo delo, Vaukman pa je fotograf, ki vanj vstopa iz zakulisja, kot dokumentarist obeh umetnikov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.