Izak Košir

 |  Mladina 12  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor razstav

Tobias Putrih: Sequential

Tobias Putrih: Sequential
© Thorsten Henn

Tobias Putrih: Perceptron, Moderna galerija, Ljubljana

Do 20/06

V Moderni galeriji bo do 20. junija na ogled pregledna razstava Perceptron, ki prinaša doslej najcelovitejši pregled del kiparja Tobiasa Putriha. Umetnik, ki redno razstavlja doma in po svetu, je že dve desetletji razpet med Ljubljano, New Yorkom in Bostonom. V svojih konceptualnih projektih se giblje med kiparstvom, arhitekturo in znanostjo, njegova dela pa so največkrat predlogi, makete oziroma modeli obstoječih arhitekturnih zasnov in historičnih idej. Razstava zajema mnoga ključna Putrihova dela, nanizana v razponu dveh desetletij, ime razstave pa namiguje na umetno inteligenco strojev – Perceptron je bil namreč konec petdesetih let prejšnjega stoletja prvi računalnik, zasnovan na osnovi nevronskih mrež. Tovrstno strojno učenje se, predvsem v zadnjem desetletju, neopazno spaja z naravno inteligenco posameznikov.

Zoran Didek, Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj, Kranj

Do 08/05

Pregledna razstava Prešernovega nagrajenca, akademskega slikarja Zorana Didka (1919–1975), enega ključnih avtorjev slovenskega slikarstva 20. stoletja, je nastala v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki. Na ogled je 96 likovnih del iz celotnega obdobja njegovega ustvarjanja. Kustos razstave Goran Milovanović je razstavo zasnoval iz fonda bogate zbirke kostanjeviške galerije, ki jo sam tudi vodi, saj ima Zoran Didek tam stalno razstavo, štiri zgodnejša dela pa so posodili Didkovi sorodniki.

Mama Umetnost / Mother (E)Art(H), Galerija Gallery, Ljubljana

Do 22/04

Zavetišče za zavržene rastline v okviru razstave ponuja dvajset potaknjencev lirastolistega fikusa (Ficus lyrata), potomcev mame Umetnosti s skrbno izbranimi imeni, ki so se ukoreninili med oktobrom 2020 in marcem 2021. Avtorji razstave vabijo, da rastlino posvojite v prostorih Galerije Gallery na Trgu prekomorskih brigad 1 v Ljubljani. Svoj obisk morate napovedati na e-naslovu zavrzene.rastline@gmail. com, izbirate pa lahko med obiski 30. marca ter 6., 13. ali 22. aprila (med 16. in 18. uro).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.