Izak Košir

 |  Mladina 17  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Ko gesta postane dogodek

Ko gesta postane dogodek
© MGML

Ko gesta postane dogodek, Mestna galerija Ljubljana, Ljubljana

Do 20/06

V Mestni galeriji je na ogled skupinska razstava slovenskih in avstrijskih umetnic, ki pri svojem delu uporabljajo strategije, oblike delovanja in utopične pristope, s katerimi je mogoče na novo misliti kolektivno akcijo, sodelovanje, solidarnost in skupni obstoj. Na razstavi, ki je nastala v sodelovanju z dunajsko galerijo Künstlerhaus, se predstavljajo: Anna Artaker, Nika Autor, Renate Bertlmann, Katharina Cibulka, Lana Čmajčanin, Magdalena Frey, Anna Jermolaewa, Roberta Lima, Polonca Lovšin, Dorit Margreiter, Ursula Mayer, Marjetica Potrč, Constanze Ruhm, Maruša Sagadin, Maja Smrekar in The Golden Pixel Cooperative.

Mala dela, Kino Šiška, Ljubljana

05/05—07/05

Mala dela so performans za glas, čelo in gib, ki ga izvaja kolektiv treh umetnic cTrL+kg (Tisa Neža Herlec, Lucija Gregov in Gaja Karolina Rupnik Caruso). Združuje jih improvizacija, ki jo vidijo kot ključno taktiko v življenju brez stabilnosti in statičnosti, kot možen odgovor na soočanje z eksponentno rastjo kompleksnosti in nepredvidljivosti, ki prežema naš čas. Performans je bil izbran v okviru projekta Kulturni evro, dogodek pa si boste lahko brezplačno ogledali na kanalu Kina Šiška na spletnem portalu YouTube. Premiera bo v sredo, 5. maja, ob 20. uri, v slovenskem in angleškem jeziku.

Bienale neodvisnih 2021, artspaces. kunstmatrix.com

Do 20/06

Bienale slovenske neodvisne ilustracije se prvič predstavlja z mednarodno selekcijo del pretežno mlajše generacije. S tem se načrtno premika v polje internacionalizacije in povezovanja zunaj meja Slovenije. Na spletni razstavi, ki jo najdete na naslovu artspaces.kunstmatrix.com, so na ogled dela povabljenih avtoric in avtorjev, ki jim bo 20. maja (na istem spletnem naslovu) sledila še celostna predstavitev vseh izbranih avtoric in avtorjev, ki so se prijavili na javni poziv. Spletna razstava je odziv na razstavo grafičnih printov v Mali galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani, ki bo na ogled od 19. maja do 20. junija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.