Izak Košir

 |  Mladina 49  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Jože Brumen

Jože Brumen
© Aleš Rosa

Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit, MAO, Ljubljana

16/12—24/04

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) smo dočakali razstavo Jožeta Brumna (1930– 2000), arhitekta, kiparja, pedagoga, predvsem pa enega najvplivnejših pionirjev slovenskega grafičnega oblikovanja, po katerem se danes imenujejo tudi naše najvišje nagrade za oblikovanje. Prva pregledna in študijsko zasnovana razstava Brumnovega bogatega ustvarjalnega opusa obsega dela od zgodnjih petdesetih do prve polovice devetdesetih let 20. stoletja. Razstava je razdeljena na štiri tematske sklope. Ob številnih že videnih in znanih projektih so na razstavi prikazani tudi projekti, ki še nikoli prej niso bili predstavljeni v javnosti.

Onkraj meja/Be- yond Borders, Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec

10/12—23/03

Mednarodna skupinska razstava, ki se zazre onkraj meja, poskuša misliti alternativo politično mračni prihodnosti izključevanja, in to na način, ki izhaja iz preteklih umetniških poskusov in trenutnih zamisli drugačnega sveta. Na ogled bodo dela več kot 40 umetnikov in umetniških kolektivov, ki so na stičišču preteklosti in prihodnosti. Razstavo, ki opozarja tudi na temno plat nastanka novih državnih meja in se simbolično dotika tridesete obletnice osamosvojitve Slovenije ter jo ob zapisu kustosinj Maje Antončič in Andreje Hribernik spremljata še razmisleka zgodovinarke Kaje Širok ter aktivista Mihe Blažiča - N’toka, si do 19. decembra lahko ogledate brezplačno, odprta pa bo vse do 23. marca.

Takorekoč, GT22, Maribor

10/12—11/12

Cikel gledaliških esejev Takorekoč prinaša izvirna besedila v izvedbi njihovih avtoric in avtorjev. Vse dosedanje eseje, v preteklosti že predstavljene v ljubljanski Novi pošti, ki projekt pripravlja skupaj z Momentom, si te dni lahko ogledamo na Intimnem odru mariborskega GT22. Boštjan Narat je svojega že oddelal, v petek, 10. decembra, se bosta predstavila Jerneja Ferlež in Mladen Dolar, v soboto, 11. decembra, pa Filip Dobranić in Renata Salecl.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.