Izak Košir

 |  Mladina 15  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Nikolaj Beer

Nikolaj Beer

Nikolaj Beer: Slike in risbe, Galerija Mestne hiše, Kranj

Do 08/05

V Mestni hiši v Kranju je na ogled pregledna razstava slik in risb akademskega slikarja Nikolaja Beera (rojen leta 1945). V skoraj petih desetletjih delovanja je ustvaril obsežen slikarski opus s prepoznavno likovno govorico. V dela denimo pogosto vključuje svoj rokopis, s katerim v obliki citatov ali aforizmov povzema naslikano oziroma z nami deli svoj miselni tok. Lev Menaše je Beera, ki izhaja iz Prekmurja, živi in ustvarja pa v Izlakah, označil kot umetnika nasprotij in goričanskega luteranskega mojstra. Irma Brodnjak Firbas pa kot njegove najbolj povedne kompozicije označuje tiste, na katerih je edini motiv težka, mastna, rodovitna panonska zemlja – preorana, prepojena s krvjo in z znojem ljudi, ki so jo obdelovali. Njegova poteza je na teh slikah težka kot blato, barva se spreminja v nemirno ilovnato snov, ki pa jo slikar spretno ukroti.

TV mreža, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

Premiera 20/04 ob 19.30

TV mreža je z več oskarji nagrajen film v režiji Sidneyja Lumeta iz leta 1976. V njem spremljamo dogajanje na televizijski mreži, ki v gonji za gledanostjo oportunistično in brez kančka usmiljenja izkoristi neuravnovešenost enega svojih voditeljev, čigar pobesneli izpadi pritegnejo novo občinstvo. Duhovita, ostra in pronicljiva predloga danes se še vedno natančno – če ne še natančneje – in srhljivo ujema z medijsko in družbeno resničnostjo. V Slovenskem mladinskem gledališču jo bo na oder postavil režiser Matjaž Pograjc, ki ga že od nekdaj zanima odnos med gledališkim in filmskim oziroma video medijem. V dvoplanski režiji bomo lahko vzporedno spremljali resničnost – v ozadju televizijskega studia in tisto na zaslonu.

Zora Stančič: Naročilo, GalerijaGallery, Ljubljana

19/04—09/05

Zora Stančič, ki igrivo, eksperimentalno raziskuje grafiko in grafične tehnike, nam tokrat ponuja drugačen uvid v svoje delo – poskuša nam pokazati, kako ustvarja umetnik, kadar dobi naročilo. Ta ima finančne in prostorske omejitve, a omejitev je za umetnika in njegovo ustvarjanje še bistveno več.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.