Izak Košir

 |  Mladina 7  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Zasedba predstave V agoniji

Zasedba predstave V agoniji
© www.fsk.si

V agoniji, Vila Zlatica, Rožna dolina, Ljubljana

Premiera 19/02 ob 19. uri

Pred sto leti, leta 1922, je hrvaški pisatelj in dramatik Miroslav Krleža napisal drugi del trilogije o Glembajevih – V agoniji. Rane prve svetovne vojne se še niso zacelile, družbeni sistemi pa so se sesuvali v prah. Sto let pozneje smo se znašli v podobnem precepu okoliščin: temeljne družbene strukture se nepovratno spreminjajo, temeljna eksistencialna vprašanja pa ostajajo. To ugotavlja tudi avtorska ekipa Polone Juh, Saše Tabakovića, Borisa Mihalja in Nine Šorak, ki bo v nedeljo, 19. februarja, premierno uprizorila gledališko predstavo V agoniji – in to v salonu Vile Zlatice v ljubljanski Rožni dolini, kjer domuje Forum slovanskih kultur. Prva ponovitev bo v nedeljo, 26. februarja, ob 19. uri, naslednje pa vsako nedeljo v marcu. Vsako predstavo si lahko ogleda le 20 gledalcev, vstopnice pa je mogoče rezervirati in kupiti na info@fsk.si ali 040 835 775.

11. Gibanica – bienale slovenske sodobne plesne umetnosti, Ljubljana

22/02—25/02

Gibanica, bienale slovenske sodobne plesne umetnosti, velja za najpomembnejšo nacionalno sodobnoplesno platformo. Letos bo na njej nastopilo kar 20 gostov 17 držav. V tekmovalnem programu, kjer se bo zvrstilo osem predstav, pa tudi dva diskurzivna dogodka, bodo poskušali odstreti, kako nekatere vsebine, teme, metode ustvarjanja in modeli delovanja vplivajo na sprejemanje odločitev. Na javni razpravi pa bodo preizpraševali strategije politik na področju sodobnega plesa, saj so vključujoče kulturne politike nujen pogoj za profesionalno ustvarjanje na tem področju. Prvič bo Gibanica ponudila tudi program Fringe – izkustvene delavnice, s katerimi želijo odpirati in zagotavljati dodaten prostor na lokalni in mednarodni plesni sceni. Več na www. gibanica.info.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.