Izak Košir

 |  Mladina 20  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Cikel Prehajanje, sobota, 4. april 2020 /

Cikel Prehajanje, sobota, 4. april 2020 
© Borut Krajnc

Borut Krajnc: Kot tu in onkraj, Bežigrajska galerija, Ljubljana

17/05—24/06

Mladinin fotoreporter in dokumentarni fotograf Borut Krajnc je na svoji najobsežnejši razstavi doslej združil tri prepoznavne avtorske cikle, Praznine, Pritisk in Prehajanje, v katerih se je ukvarjal z vprašanji kapitalistične ekonomije, medijev in pokoronske družbe. Fotografije, nastale med letoma 2005 in 2021, pričajo o visoki občutljivosti avtorja na lokalne in globalne družbenopolitične pojave, pa tudi o tem, da se teh pojavov kot umetnik loteva zelo premišljeno in konceptualno. Nekateri njegove fotografije vidijo kot dokument časa, ki mineva, drugi kot pogled iz naše prihodnosti. Ne glede na interpretacijo, pa »s pogledom na fotografije Boruta Krajnca ljudje izginjamo in minevamo že zdaj,« je zapisal kustos Miloš Bašin.

Ljubljana Art Weekend, različna prizorišča, Ljubljana

25/05—28/05

Drugi Ljubljanski Art Weekend, tridnevni dogodek, ki povezuje najpomembnejša prizorišča sodobne umetnosti v mestu, želi prispevati k utrjevanju lokalne umetniške scene in promociji njene pluralnosti. Pester program, ki vključuje domače in tuje umetnike, vključuje 100 razstav, delavnic, okroglih miz, predstav in pogovorov z umetniki. Na nekaterih prizoriščih bodo razstave in druge spremljevalne vsebine na ogled tudi zunaj navedenega odpiralnega časa, ki je sicer od 12. in 18. ure, zato pozorno spremljajte programe in urnike posameznih partnerjev na ljubljanaartweekend.com.

Tilyen Mucik: Floriografija, Mala galerija Cankarjevega doma, Ljubljana

Do 02/07

Umetnica Tilyen Mucik se v svojih delih vrača k naravi. Prisluhne ji in skozi fotografski medij interpretira njen šepet. Skozi svojevrstno izrazno govorico nam pripoveduje zgodbe rastlin, interpretira njihovo simboliko ter ne nazadnje izraža svoje misli in občutja. Njen pristop je prvinski in iskren, obenem pa zavezan k eksperimentalnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.