Izak Košir

 |  Mladina 23  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Plesno-glasbena predstava All the Way Around

Plesno-glasbena predstava All the Way Around

12. Festival Spider, Plečnikovo letno gledališče, park Tivoli, Ljubljana

14/06—17/06

Dvanajsti Festival Spider – festival radikalnih teles – bo pod sloganom Nič nam ni treba! svojo rdečo nit pletel okoli vprašanja telesne prisotnosti v dobi digitalne razpršenosti in odtujenosti. Pripravljajo 21 dogodkov, od inovativnih predstav oziroma performansov do koncertov, pa pesniški recital Svetlane Makarovič, radikalne pogovore in didžejevski program. Program bo soustvarilo 66 sodelujočih, starih med pet in 72 let, in med njimi bo tudi ena vodilnih koreografinj oziroma gledališčnic našega časa, Meg Stuart, prejemnica beneškega zlatega leva za življenjsko delo na področju plesa (2018). V Ljubljano se vrača po treh desetletjih in v četrtek, 15. junija, bo v parku Tivoli skupaj s kontrabasistom Dougom Weissom izvedla delo All the Way Around (Vse naokrog). Med sodelujočimi avtorji so še Milan Tomašik & Andreja Rauch Podrzavnik & Jakub Mudrák, Sigrid Stigsdatter Mathiassen, Tatiana Kocmur, Matej Kejžar, Mikael Marklund, duo Silence ... Več na www.spiderfestival.com.

Meta Grgurevič: Tatovi džulov, Aksioma, Ljubljana

14/06—14/07

Novi projekt vizualne umetnice Mete Grgurevič združuje njeno zanimanje za temeljne principe delovanja mehanskih sistemov z večletnim raziskovanjem proizvodnih tokov energije. Instalacija se igra z osnovnimi fizikalnimi pojavi, s katerimi je mogoče ustvariti eno od temeljnih enot sodobne družbe in njenih produktov – informacijo.

Anna B Savage + Dora Tomori, Kino Šiška, Ljubljana

12/06 ob 20. uri

V ljubljanski Kino Šiška prihaja v Dublinu živeča Londončanka Anna B Savage, novodobna folk rock pesnica, ki je z albumom in|FLUX požela naklonjene odzive kritikov in poslušalcev. Revija Rolling Stone je njeno petje opisala kot »nepozabno«, časnik The Guardian pa jo je označil za izvajalko, na katero je treba biti pozoren. Anna B Savage je trenutno na vrhuncu kariere, vzpenja pa se tudi domača glasbenica, ki bo nastopila pred njo – Dora Tomori. Letos je izdala tankočutni prvenec Where No Heartbreak Has Gone, ki je prav tako vreden pozornosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.