Izak Košir

 |  Mladina 26  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Kurt Vile /

Kurt Vile /
© Arhiv založbe

Kurt Vile & The Violators, Kino Šiška, Ljubljana

03/07 ob 20. uri

Ameriški glasbenik Kurt Vile, eno največjih imen sodobnega indie rocka in psihedelije, bo na ljubljanskem koncertu poleg znanih napevov predstavil tudi najnovejšo ploščo Watch My Moves, na kateri je sodeloval z glasbeniki različnih žanrov, denimo s Cate Le Bon in Jamesom Stewartom iz Sun Ra Arkestra. Vile je sicer eden od ustanovnih članov skupine The War On Drugs, kot samostojnega ustvarjalca pa ga je leta 2013 izstrelil album Wakin on a Pretty Daze z uspešnico Pretty Pimpin ter mu omogočil koncerte po vsem svetu. Preden bo zavzel oder Kina Šiška, bo občinstvo ogrevala obetavna belgijska folk kantavtorica Camille Camille, ki po prvencu Could You Lend Me Your Eyes (2021) pripravlja novo ploščo.

Janez Škof & Marjan Stanić, Gala Hala, Ljubljana

01/07 ob 19. uri

Čeprav sta oba člana tandema znana po številnih vlogah, ju najširše občinstvo najbolj pozna kot člana zasedbe Čompe, seksteta, ki vztraja že skoraj 30 let in navdušuje s spojem žlahtne poezije, šansona, kabareta, drobcev etna in jazza ter malone punkovske drže. Glasbeni izraz Janeza Škofa in Marjana Stanića se ne razlikuje kaj dosti od tistega, ki ga goji matični bend, a v interpretaciji tandema verzi poetov, kot so Dane Zajc, Milan Jesih, Edvard Kocbek in Andrej Rozman Roza, zaživijo novo življenje.

Sveže ribe: #novulov, DobraVaga, Ljubljana

04/07—29/08

V osrednjem prostoru galerije DobraVaga, ki je nedavno praznovala sedmo leto obstoja in delovanja na osrednji ljubljanski tržnici, bo na ogled nova prodajna razstava Sveže ribe, kjer bo razstavljen nabor še nevidenih del večinoma domačih umetnic in umetnikov mlajše generacije, ki z galerijo že sodelujejo, pa tudi tistih, ki se bodo tokrat predstavili prvič. Na razstavi bodo med drugimi sodelovali Sara Bezovšek, Peter Ferlan, Nik Erik Neubauer, Nez Pez, Lucija Rosc, Dorijan Šiško, Tim Topić ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.