Izak Košir

 |  Mladina 31  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Still Corners

Still Corners
© WikiCommons

Still Corners + Jerry Spin duo, Škofjeloški grad, Škofja Loka

04/08 ob 19.00

Sklepni večer festivala, poimenovan In Memoriam prof. Peter Hafner, bo posvečen praznovanju desete obletnice izida albuma Strange Pleasures (2013) britansko-ameriške glasbene zasedbe Still Corners, ki je trenutno na evropski koncertni turneji. Ustavila se bo tudi na gradu v Škofji Loki, na katerem bodo poleg melodij z omenjene plošče zadonele tudi novejše skladbe. Pesmi z deset let starega ploščka, kot so Fireflies, Strange Pleasures in Beginning to Blue, so prepoznavne tudi zato, ker so bile uporabljene v filmih in televizijskih serijah. Zgolj uvodna skladba (The Trip) ima na portalu YouTube več kot 115 milijonov ogledov, na platformi Spotify pa več kot 50 milijonov. Občinstvo v Škofji Loki bo ogreval belgijski dvojec Jerryja Spina, ki je pravzaprav alter ego pevca in tekstopisca Jeroena de Gussema. Na nastopih se mu vedno pridruži pevka, skladateljica in pianistka Eline Flintrop.

Poletje v Šiški: Gašper Letonja, Kino Šiška, Ljubljana

09/08 ob 20.00

Gašper Letonja je glasbenik in producent, član noise metal zasedbe The Canyon Observer ter AV kolektiva Marta Fakuch. Obenem stoji tudi za projektom eksperimentalno-hrupne elektronike Warlord Chipmonk in ustvarja filmsko glasbo. Maja leta 2021 je izdal kantavtorski solo albumom Ivy, na katerem prepleta elemente post-metala, avant-folka in seattelske dediščine devetdesetih let prejšnjega stoletja. Tokrat bo nastopil v okviru festivala Poletje v Šiški, niza brezplačnih sredinih večernih koncertov.

Špela Ambrož: Idiot Idioms, DobraVaga, Ljubljana Odprtje

08/08 ob 19.00

Avtorica Špela Ambrož na izvezenih platnih upodablja idiome in tako slavi igrivo naravo jezika, posebej angleščine, ki ji je v humorju najbližja. Umetnica trenutno obiskuje magisterij iz grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALUO), deluje pa na področjih grafike, grafičnega oblikovanja, fotografije in keramike. Razstava, ki je na ogled v okviru serije Zine vitrine, bo odprta do 2. septembra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.