Izak Košir

 |  Mladina 32  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© DobraVaga

Svitlana Ryabishchuk: Kam naj gre ruska vojaška ladja?, DobraVaga, Ljubljana

Do 03/09

Umetnica Svitlana Ryabishchuk (rojena 1998) v svoji praksi, ki temelji predvsem na ukrajinski narodni kulturi, dediščini in folklori, eksperimentira s sovjetskimi artefakti. V svojem delu raziskuje naravo sovjetske dediščine – pri razstavi Kam naj gre ruska vojaška ladja? se sklicuje na dogodek, ki se je zgodil v času rusko-ukrajinske vojne, ko se je ruska križarka Moskva 24. februarja lani približala ukrajinskemu Kačjemu otoku. »Jaz sem ruska vojaška ladja. Predlagam, da odložite orožje in se predate, z namenom, da se izognete prelivanju krvi in nepotrebnim žrtvam. V nasprotnem primeru boste izpostavljeni bombnemu napadu.« Odgovor ukrajinskih vojakov je bil: »Ruska vojaška ladja, jebi se!« Dogodek je odmeval v medijih, zaradi česar je postal omenjeni stavek kulten in celo pridobil obliko mema, kasnejšo potopitev križarke Moskva pa je ukrajinska javnost doživela kot manifestacijo prej omenjenega stavka.

Tejka Pezdirc in Tereza Kozinc: Preneseš, Stekleni atrij Mestne hiše, Ljubljana

Do 03/09

Premišljena prostorska postavitev Pre-neseš umetnic Tejke Pezdirc in Tereze Kozinc obiskovalcem omogoča postopno odkrivanje vsebine. Kiparka Tejka Pezdirc (rojena 1985) je leta 2011 na ALUO diplomirala pod mentorstvom Alena Ožbolta, svoje delo pa je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Ustvarjalka Tereza Kozinc (prav tako rojena 1985) pa se izraža predvsem s fotografijo ter vizualno umetnostjo. Leta 2011 je zaključila študij na Inštitutu in akademiji za multimedije v Ljubljani, njeno delo pa zastopa galerija Analix Forever iz Ženeve.

Poletje v Šiški: The Zew, Kino Šiška, Ljubljana

16/08 ob 20. uri

Avstrijka Leonie Schlager z umetniškim imenom The Zew igra lo-fi skladbe, ki jim dodaja kitarske efekte in prodorne vokale, njena besedila pa so zakoreninjena v klasičnem folku. Brezplačni koncert bo potekal v okviru festivala Poletje v Šiški.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.