Izak Košir

 |  Mladina 4  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

freekind.

freekind.
© Giovanni Mafrici

freekind., Jazz Club, Ljubljanski grad, Ljubljana

26/01 ob 20.00

Sara Ester Gredelj in Nina Korošak Serčič uspešno pišeta novo poglavje regionalnega neosoula, ki opazno štrli iz povprečja. Na sceno sta vstopili leta 2020 s kratkometražnim albumom z naslovom not good enough, junija lani pa sta izdali prvo dolgometražno ploščo Since Always And Forever in izpeljali prvo turnejo v Angliji. Obenem sta lani nastopili tudi na festivalih, kot sta Sziget in Exit, zato ni čudno, da ju danes vrtijo tudi številne tuje radijske postaje. Prejšnji teden je dvojec v Groningenu na Nizozemskem prejel tudi prestižno evropsko glasbeno nagrado Music Moves Europe (MME).

Banksy v Ljubljani, Galerija Deva Puri, Ljubljana

Do 21/04

Sredi Ljubljane je na Čopovi ulici (v nekdanji prodajalni športnih oblačil) začasno odprl vrata razstavni prostor, ki predstavlja dela enega od najvidnejših predstavnikov ulične umetnosti na svetu – Banksyja. Na ogled je nekaj več kot sto del, večinoma gre za grafike in izvirna dela, ki so nastala kot podlaga za naslovnico albumov znanih glasbenih skupin, denimo Röyksopp ali Blur, pa tudi dela umetnikov, ki so vplivali nanj in obratno. Razstavljeni so tudi plakati Banksyjevih razstav. Banksyjeva dela je v Ljubljano pripeljala Galerija Deva Puri, gre pa za neavtorizirano postavitev, kar ni nič nenavadnega, saj umetnik sodeluje zgolj z najvidnejšimi umetniškimi institucijami.

Laibach: Love Is Still Alive, Kino Šiška, Ljubljana

27/01 ob 20.30

Po štirih velikih koncertih s projektom Alamut, uprizorjenim skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, v Ljubljani, Trstu, Frankfurtu in Zagrebu ter po ekskluzivnem prvonovembrskem nastopu v berlinskem gledališču Maksim Gorki je skupina Laibach konec novembra zaključila zadnji del svoje obširne evropske turneje Love is Still Alive (Ljubezen je še vedno živa), ki skupno šteje več kot 50 koncertov. Ta in prihodnji mesec jo lahko ujamete še na dveh lokacijah, in sicer v soboto v ljubljanskem Kinu Šiška ter prihodnji petek, 2. februarja, v novogoriški Mostovni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.