Izak Košir

 |  Mladina 8  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Vincent van Gogh: Sejalec

Vincent van Gogh: Sejalec
© hrani Kröller-Müller Museum

Vincent van Gogh, Muzej Revoltella, Trst, Italija

Do 30/06

Trst gosti razstavo enega od velikanov slikarstva Vincenta van Gogha. Njegova dela iz nizozemskega muzeja Kröller-Müller si je v Rimu ogledalo prek 600 tisoč obiskovalcev, razstava je nato potovala v Milano, zdaj pa je na ogled v tržaškem Muzeju Revoltella, kjer bo gotovo pritegnila tudi mnoge obiskovalce iz Slovenije. Na razstavi, ki dokumentira celotno slikarjevo ustvarjalno pot v štirih sklopih in v kronološkem vrstnem redu, je na ogled več kot 50 van Goghovih mojstrovin, obogatenih z videi in dokumenti. Prvič sta skupaj razstavljena tudi dva ikonična portreta: to sta Gospod Ginoux in Gospa Ginoux oziroma Arlesiana.

Sebastian Schmieg: Bitka s prompti, Kino Šiška, Ljubljana

27/02 ob 21. uri

Nemškega umetnika Sebastiana Schmiega poznamo kot avtorja umetniškega projekta Gallery.Delivery, ki nas je v času koronskih lockdownov navduševal z dostavljanjem razstave desetih slovenskih umetnikov mlajše generacije na dom. Tudi tokrat je k sodelovanju povabil mlajše ustvarjalce in lotili so se tekmovanja po zgledu rap bitk, le, da gre za kviz, v katerem sodelujoči s pomočjo umetne inteligence tekmujejo v performativni rabi jezika, o zmagovalcu pa odloči občinstvo. Sodelujejo Ana Laura Richter, Emil Kozole, Dorijan Šiško, Urša Rahne in Vid Merlak, v goste pa prihaja tudi Silvia Dal Dosso iz italijanskega kolektiva Clusterduck. Dogodek je del 15. programa Taktike & Praksa, ki se bo v organizaciji Zavoda Aksioma prav tako začel 27. februarja in prinaša vrsto predavanj in performansov.

Metka Kavčič: Ostaline, UGM Studio, Maribor

Odprtje 23/02 ob 19. uri

Vizualna umetnica Metka Kavčič se predstavlja z novo unikatno prostorsko postavitvijo, v ospredju katere je čipka. Ta povezuje intimno plastiko, odlito v bronu, z velikimi skulpturami, nastalimi v umetnih masah. Avtorica, ki v zadnjem desetletju govori o načeti harmoniji današnjega časa, vseskozi preizkuša meje oblikovanja in odkriva nove materialne učinke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.