Izak Košir

 |  Mladina 9  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Zakaj tako jezno? Zakaj ne!?

Zakaj tako jezno? Zakaj ne!?
© Stella Ivšek / PTL

25. festival Rdeče zore, več prizorišč, Ljubljana

02/03—10/03

Mednarodni festival Rdeče zore že četrt stoletja ustvarja prostor za predstavitev nizkoproračunske feministične in kvirovske umetnosti. Tudi letos nas vabijo na številne koncerte, performanse, razstave, druženja in filmske projekcije, ki jih organizirajo oziroma producirajo ženske, nebinarne, trans in kvir osebe ter so njim tudi namenjeni. Jubilejne Rdeče zore se bodo začele v soboto, 2. marca, ob 17. uri z gibalno-avdiovizualno predstavo Kaje Janjić Zakaj tako jezno? Zakaj ne!? v Plesnem teatru Ljubljana ter ob 19. uri s feminističnimi in kvirovskimi kratkimi filmi v Slovenski kinoteki. Več na rdecezore.org.

Dunajski model socialnih stanovanj, Muzej novejše zgodovine, Celje

Do 14/04

Nova občasna razstava v celjskem Muzeju novejše zgodovine bo predstavila stoletno tradicijo uspešnega modela gradnje socialnih stanovanj v avstrijski prestolnici. Nekatera mesta, regije in države Evropske unije so v preteklosti razvile različne tradicije in sisteme stanovanjske politike, ravno primer Dunaja, kjer 60 odstotkov prebivalcev živi v stanovanjih, ki jih subvencionira mesto, pa velja za najboljšega. Aktualno, sploh v času, ko se, tudi v Sloveniji, srečujemo z visoko rastjo cen nepremičnin, kar ustvarja vse več neenakosti. Več na www.muzej-nz-ce.si.

16. Festival Bobri, Ljubljana, Domžale in Sežana

16/03—06/04

Bobri, ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje, bo mlado in staro v marcu in aprilu ponovno razveseljeval s kopico brezplačnih kulturnih prireditev. Letos bodo gledališke, filmske, plesne, pripovedovalske, glasbene prireditve in delavnice spregovorile o grajenju vzajemnih odnosov. Festival bodo 16. marca odprli s senčno predstavo režiserja Fabrizia Montecchija Moj dedek je bil češnjevo drevo (Lutkovno gledališče Ljubljana), zaključili pa s premiero koncerta Drobtine iz mišje doline v produkciji Laure Zafred (Kino Šiška). Brezplačne vstopnice lahko (letos zgolj prek spleta) prevzamete že od sobote, 9. marca. Več na www.bobri.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.