Izak Košir

 |  Mladina 10  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Lomilka kamenja

Lomilka kamenja
© Gabriele Fuso

Barbara Kapelj in Gabriele Fuso: Lomilka kamenja, Mestna hiša, Ljubljana

Do 17/04

Avtorja prostorske instalacije, režiserka in scenografinja ter pisateljica kratkih zgodb Barbara Kapelj ter fotograf Gabriele Fuso, sta raziskovala in dokumentirala usode žensk, ki so delale s kamnom v kraških kamnolomih med Slovenijo in Italijo. Iskala sta primerjavo in vzporednice z načinom življenja žensk, ki se ukvarjajo s kamnom danes. Ustvarila sta scenarij, ki se razpira med realnostjo in fikcijo, ter lovila svetlobe, sence in spomine, ki sta jih stkala v novo zgodbo. Vsak kamen ima namreč tisočero usod in za vsakim stoji ena lomilka.

Strah in beda Tretjega rajha, Kino Šiška, Ljubljana

10/03 ob 19.00

Zdi se, da smo v stoletjih strašenja, katastrof in poskusov mobilizacije množic na točki, na kateri se nočna mora sedanjika kar noče končati, in edino, kar hočemo, je naša normalnost. Toda na levi in desni vztrajajo pri strategiji ultimativnih strašilnih manevrov, liberalci in »skrajna sredina« neoliberalnega kapitala pa čakajo, da se ta kulturna vojna še zaostri, saj bodo z ohlapnimi zavezništvi zagotovili videz nove normalnosti ter dokončno zmagali. S temi besedami nas k ogledu skupnega projekta Slovenskega mladinskega gledališča in Kina Šiška vabijo ustvarjalci predstave Strah in beda Tretjega rajha, ki jo je po dramskem besedilu Bertolda Brechta na oder postavil režiser Sebastijan Horvat.

Zmago Jeraj: Z visokim korakom prestopim okensko polico, MGLC, Ljubljana

08/03—16/06

Zmago Jeraj (1937– 2015) se je navduševal nad delom poljskega pisatelja in likovnika Bruna Schulza (1892– 1942). Razstava, katere naslov je izposojen iz Julijske noči, ene od Schulzevih zgodb, poskuša z nekaterimi svojimi elementi simbolično povezati oba avtorja. Tokrat bodo na ogled izbrane slike, fotografije in grafike iz zgodnje zrele faze Jerajevega opusa, s konca šestdesetih in sedemdesetih let. Na razstavljenih podobah se kot motiv pogosto pojavljajo zamejitve, pregrade in ograde na eni strani ter prehodi in odprtine, ki »prebijajo« prve, na drugi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.