Izak Košir

 |  Mladina 12  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura 

Izbor dogodkov

Boj na požiralniku

Boj na požiralniku
© Nada Žgank

54. Teden slovenske drame, Prešernovo gledališče, Kranj

27/03—09/04

Teden slovenske drame, ki se bo v Prešernovem gledališču Kranju tradicionalno začel na svetovni dan gledališča, 27. marca, bo programsko še bogatejši od minulih izvedb. Med drugim prinaša izbor sedmih presežnih predstav lanskega leta, to so Juriš (SLG Celje), Antigona (SNG Nova Gorica), Mrakijada (SNG Drama Ljubljana), Deževen dan v Gurlitschu (Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj), Pohorski bataljon (Mestno gledališče ljubljansko, Mestno gledališče Ptuj), Druga preteklost (SLG Celje) in projekt Spolna vzgoja II s petimi performansi (Maska, Slovensko mladinsko gledališče, Mesto žensk). Prinaša tudi pet predstav v spremljevalnem programu ter 15 dogodkov v dodatnem programu, del katerega so tudi tri predstave za mlade in razstava na trgu pred Prešernovim gledališčem Kranj. Festival bo odprla podelitev nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije, ki ji bo sledila premiera nove predstave Prešernovega gledališča Kranj Boj na požiralniku. Po črtici Lovra Kuharja/Prežihovega Voranca jo je režiral Jernej Lorenci in dokazal, da je zgodba o boju za preživetje, pa tudi krutosti in nasilju nad otroki in živalmi na kmetih, zaradi vse večjih socialnih stisk aktualna tudi danes. Festival bodo v torek, 9. aprila, sklenili s podelitvijo nagrad Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo in nagrade za mladega dramatika. Več na tds.si.

Klavdij Sluban: Nekje drugje Tukaj, Galerija Jakopič, Ljubljana

Do 25/08

Galerija Jakopič predstavlja doslej največjo srednjekarierno retrospektivno razstavo Klavdija Slubana, enega v svetu najbolj uveljavljenih fotografov slovenskega rodu. Na ogled je več kot 150 fotografij, ki pomenijo vrhunce več kot treh desetletij Slubanovega ustvarjanja, razstavo pa spremlja obsežna fotomonografija, ki je na voljo tudi kot posebna izdaja. Sluban je bil rojen slovenskim staršem v Parizu, kjer se je po študiju anglo-ameriške književnosti kot samouk izpopolnjeval v črno-beli analogni fotografiji. Ta vse do danes ostaja njegov izključni način fotografiranja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.