Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 51  |  Kultura  |  Film

Temna zvezda

John Carpenter Brian Narelle, Cal Kuniholm, Dre Pahich, Dan O’Bannon

/media/www/slike.old/mladina/dvddark_star.jpg

 

Če ste fan Osmega potnika (kdo ni?) in če bi radi videli najboljši uvod v Osmega potnika, potem si obvezno poglejte Temno zvezdo, v kateri Dan O'Bannon - v vlogi narednika Pinbacka - po hodnikih zablodele vesoljske ladje preganja aliena: vau! Le da to ni srhljivo, ampak smešno, komično, groteskno - skrajno zabavno. O'Bannon je bil tudi koscenarist Temne zvezde - to je bil njegov scenaristični prvenec. No, nekaj let kasneje je napisal Osmega potnika. Temno zvezdo je posnel John Carpenter - hja, to je bil tudi njegov prvenec. Osmega potnika sicer ni režiral, toda leta 1982 je režiral Stvor, briljantni, napeti, res grizlijevski šoker, v katerem je dokončal stavke Osmega potnika, »Žrela v vesolju«. Temna zvezda - kultna zgodba o štirih astronavtih, izgubljenih v vesolju - je space opera, pravzaprav space opereta, posneta za majhen denar, toda ostra, lucidna in dobro informirana, okej, parodija space oper, tudi Kubrickove klasike 2001 - Odiseja v vesolju, le da se poročnik Doolittle (Brian Narelle) ne pogovarja s superračunalnikom, ampak z bombo. »Kako veš, da obstajaš?« Prepričati jo skuša, naj ne eksplodira. Mislim, torej sem, pravi bomba. Aha, odvrne Doolittle: »Kako pa veš, da obstaja svet?« Bomba misli, da je Bog, alien pa misli, da je maskota. Dobrodošli na »srečni ladji«, na kateri je hrepenenje pomembnejše od varnosti, in v vesolju, kjer se ne sliši niti krikov niti smeha.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.