Zloba

John Huston Brad Dourif, Harry Dean Stanton, Ned Beatty

/media/www/slike.old/mladina/dvdzloba_4.jpg

 

Ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je John Huston posnel Zlobo, je bilo vietnamske vojne že konec, toda še vedno je odmevala, posebej v filmih, tako v Lovcu na jelene in Vojakovi vrnitvi kot v Apokalipsi danes. Tudi drugi filmi, polni vietnamiziranih junakov, se niso mogli znebiti vietnamskega sindroma. V Zlobi, posneti po mračnem, kultnem romanu Flanneryja O'Connorja, je bil unikatno vietnamiziran Hazel Motes (Brad Dourif), vojni veteran, ki se vrne na ameriški jug. Tako kot tedanji vietnamski veterani je tudi Hazel vidno spremenjen. Očitno je bil hudo ranjen - in ta travma je pustila posledice, predvsem mentalne. Hazel je čudak. In tudi izgleda kot čudak, toda ljudje ga imajo za pridigarja. Kar po svoje drži: vojna je njegovi psihogeografiji dodala črto tiste tipične jezne, agresivne, obsedene, fundamentalistično zadrte razsvetljenosti. Problem je le v tem, da je Hazel izgubil vero - vero v vse. Tudi v Jezusa Kristusa. Zato ustanovi Cerkev brez Jezusa Kristusa - cerkev brez dogme in odrešitve. »Učil bom, da ni bilo padca, ker ni bilo s česa pasti, da ni odrešitve, ker ni bilo padca, in da ni sodbe, ker ni bilo padca in odrešitve.« To je cerkev, v kateri slepi ostanejo slepi - in v kateri mrtvi ostanejo mrtvi. »Tam, od koder prihajate, ni nič. Tam, kamor greste, ni nič. Tam, kjer ste, pa vam bo dobro le, če odidete.« Amen.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.