• Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Dva leva

    Komentar / Bastilja janšizma

    Procesi razkrajanja in profesionalne degeneracije javne RTV niso enkratni in posebni v svetu novih, defektnih demokracij, so pa morda bolj drastični. Antun Vrdoljak, vsesplošni in nenehni konvertit, sicer pa filmski režiser, avtor tudi številnih partizanskih filmov (denimo svojčas odmevnega U gori raste zelen bor), kasneje pa avtor domoljubnih epopej domovinske vojne, denimo o spornem junaku Gotovini (General, 2019), je svoj zenit dosegel, ko je pod Tuđmanovim patronatom mesaril po hrvaški javni televiziji ter razglasil, da mora biti »HRT katedrala hrvaškega duha«. Zlovešča napoved se je hitro uresničila in na HRT je zavladalo srhljivo enoumje, zatiranje vsakršne kritike, še zlasti na račun Tuđmana. Ni izbiral besed in postopkov, ko je šlo za čiščenje »katedrale hrvaškega duha« od »Srbov in komunjar«. Po pisanju portala Index.hr je za Dražena Budišo izjavil, da mu ne gre verjeti zaradi »bizantinske krvi«, navijaško skupino Bad Blue Boyse pa razglasil za »huligane, ki jih je treba mlatiti do krvi«. Zakaj? Ker so žvižgali Tuđmanu, ko se je odločil NK Dinamo preimenovati v NK Croatio.

  • Uredništvo

    9. 4. 2023  |  Svet

    »Ta vojna ne poteka samo med dvema državama, ampak med dvema sistemoma«

    "Bojim se, da živimo v svetu, kjer stalna članica varnostnega sveta Združenih narodov lahko sproži agresorsko vojno ter zagreši strašna grozodejstva in celoten sistem OZN tega ne more preprečiti. Naš svet je zelo nevaren. To pomeni, da temeljne človekove pravice in varnostne garancije niso odvisne od vladavine prava in mednarodnega reda, ampak od tega, ali živite v državi z močno vojsko in jedrskim orožjem. In zaradi tega je nujno priti do rešitve, ne samo za Ukrajince, ampak tudi za druge države na tem svetu."

  • Uredništvo

    8. 4. 2023  |  Družba

    »Nacionalka je postala navadna boksarska vreča«

    "Tako je nacionalka postala navadna boksarska vreča, v katero že skoraj tri leta nabijamo vsi, pa nič ne pomaga. Ne pomagajo protesti, pozivi in ugotovitve sodišč o nezakonitih imenovanjih ali razrešitvah. Očitno je pralnica možganov zraven postala tudi utrjevalnica volje. Ni šans, da nas premaknete. Lahko se postavljate na glavo, lahko šef vlade in ministrica govorita in grozita, mi gremo naprej. V tem smislu so res podobni navadni sekti, ki se ne zmeni za nič zunaj nje. Pod vodstvom svojega guruja, boga, gospodarja in duhovnega vodje stopajo svojo pot. Seveda vam bodo vsi v en glas trdili, da nimajo gospodarja. Kaj šele, da je to Janez Janša. Oni so le križarji, ki osvajajo sveto zemljo na Kolodvorski."

  • Monika Weiss

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Politika

    Šest ustavnih sodnikov od devetih je 20-odstotno zaposlenih še zunaj ustavnega sodišča

    Ustavni sodniki in sodnice lahko pri drugem delodajalcu opravljajo dopolnilno delo največ do 20 odstotkov polnega delovnega časa oziroma osem ur na teden, in sicer zgolj dejavnosti visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca ali visokošolskega sodelavca. To zakonsko možnost v sedanjem sklicu izkorišča šest ustavnih sodnikov od devetih, izjeme so sodniki Klemen Jaklič, Marko Šorli in Rok Čeferin. Šesterica na mesec zasluži v povprečju 530 dodatnih evrov neto, a zaslužek naj ne bi bil glavni razlog za dodatno delovno obremenitev.

  • Uredništvo

    8. 4. 2023  |  Družba

    »Vsaj nekaj časa bo napredek še zelo hiter«

    "Želim si, da bi nam znanost v prihodnosti dala še več. To je večna dilema, ali bo razvoj ostal ekksponenten, kot smo mu priča, ali pa je to v resnici neka sigmoidna krivulja in smo zdaj potrgali vse te nizke in preprosto dosegljive sadeže, da smo pri koncu in bo zdaj čedalje težje napredovati. V resnici ne vem, ali je ena ali druga možnost. Dostikrat pravijo, da o eksponentnih krivuljah govorijo samo ekonomisti, vsi drugi pa vemo, da se slej ko prej končajo. Mislim, da bo vsaj nekaj časa ta napredek zagotovo še zelo hiter."

  • Luka Volk

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Politika

    Fitnes v kletnih prostorih vladne stavbe

    Na portalu javnih naročil se je znašlo nadvse zanimivo naročilo generalnega sekretariata vlade – nekdo v vladi si je, vsaj tako je bilo videti na prvi pogled, zaželel malček več športnega vzdušja v kletnih prostorih na Gregorčičevi ulici. Vlada je zainteresirane gospodarske subjekte povabila k oddaji ponudb za ureditev prostora za fitnes.

  • Uredništvo

    7. 4. 2023  |  Družba

    »Precej staršev se je na vso moč in z vsemi silami lotilo vgradnje čim več psihopatskih lastnosti v svoje otroke«

    "Precej staršev se je na vso moč in z vsemi silami lotilo vgradnje čim več psihopatskih lastnosti v svoje otroke, sploh tistih z bolj narcističnega spektra. Šola ni nobena protiutež, marveč veselo gara na isti ladji: boj za točke, egoizem, brezobzirno tekmovanje in tako dalje. Obenem pa oboji, starši in šolniki, čutijo, da je stanje slabo. Ko pa začnejo razpravljati, kako bi ga izboljšali, v strahu pred resničnimi problemi najdejo čudežno rešitev: digitalizacija. Naredimo še več osamljenih, atomiziranih in depresivnih ljudi! Glede digitalizacije lahko svetujem enako, kot svetujejo lastniki digitalnih korporacij a la Zuckerberg in Gates svojim otrokom - čim kasneje in čim manj. Večina populacije ni narejena za klinično psihopatologijo, marveč za skupinsko sodelovanje. Če otroci cele dneve in noči preživijo izolirani za zasloni, potem bi ravno šole morale biti središča skupnosti, pogovora, pomoči, debate, skupnega reševanja problemov in ne brezobzirnega tekmovanja."

  • Danes je nov dan

    7. 4. 2023  |  Družba

    Zahtevamo javno zdravstvo!

    Slovensko zdravstvo se sooča s krizo, ki pa je vlada ne rešuje, ampak celo poglablja. Čakalne dobe se podaljšujejo, število pacientk_ov brez zdravnice_ka raste, zdravstvene ustanove pa obravnavajo manj bolnic_kov. Po tem, ko so nas pretresali novi koruptivni škandali v zdravstvu, so sedaj – v času krize in inflacije – cene dvignile še oderuške zavarovalnice

  • Damjana Kolar

    8. 4. 2023  |  Kultura

    Film tedna / Prezaposlena 

    V Kinodvoru bo 12. aprila ob 20.30 premiera socialne drame Prezaposlena v režiji Érica Gravela. Film v slogu napetega trilerja spremlja mater samohranilko, ki se v nenehni tekmi s časom bori za preživetje in boljšo prihodnost. 

  • Uredništvo

    7. 4. 2023  |  Družba

    Čeferin / »Nekateri klubi so porabili tudi po 300 odstotkov prihodkov za plače in prestope igralcev«

    "Mislim, da bomo morali prej ali slej začeti razmišljati o tako imenovanem 'salary capu', torej o omejitvi mase klubov za plače igralcev in prestope.. O tem sem že govoril s člani evropske komisije, gotovo je to ena od rešitev za prihodnost. Ena stvar je, da smo že sprejeli omejitev, da klubi lahko zapravijo za plače in prestope igralcev največ 70 odstotkov ustvarjenih prihodkov, to bo kmalu začelo veljati. Hkrati pa bo treba s tem omejiti končni znesek, ki ga lahko namenijo klubi za plače in prestope. Torej dve omejitvi. To je velika odgovornost, proračuni klubov gredo namreč v smer, da niso več vzdržni. Nekateri klubi so porabili tudi po 300 odstotkov prihodkov za plače in prestope igralcev."

  • STA

    7. 4. 2023  |  Politika

    »Ne gre za ideološko opredeljevanje do različnih vzorcev prehranjevanja«

    Strateški svet za prehrano ni napisal novih smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Recenzenti so predlagali možnost izbire med mešanim in rastlinskim obrokom, ne pa uvajanje veganske prehrane, so pojasnili v premierjevem kabinetu. Pri predlogu ne gre za ideološko opredeljevanje do različnih vzorcev prehranjevanja, so poudarili.

  • Luka Volk

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Politika

    Upravičena pomoč ali priložnost za zlorabo

    Jerneja Kolbl je tik pred tem, da bo magistrirala iz prava. Na študijski poti je bila prisiljena premagati precej več ovir kot njeni kolegi, ne uživa namreč privilegija majhnih samoumevnosti, kot je na primer ta, da se človek zjutraj preprosto zbudi, obleče, pripravi zajtrk, si umije zobe in se odpravi po vsakodnevnih opravkih. Šestindvajsetletna pravnica je oseba s cerebralno paralizo, njeno gibanje je omejeno, življenje brez dodatne pomoči pa precej oteženo. K sreči ji pri večini življenjskih aktivnosti na pomoč priskočijo osebni asistenti. Z njihovo pomočjo je sploh mogoče, da danes živi sama, sicer bi morala najverjetneje še vedno živeti pri starših, in da ostaja aktivna. »Osebna asistenca mi omogoča samostojno življenje, življenje v skladu z lastnimi željami in potrebami,« pravi.

  • Stanka Prodnik

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Kultura  |  TV

    TV komentar / Zmerljivke s človeškim obrazom

    »Če imate najstniške otroke, potem ste zelo verjetno za limke in gaserje že slišali. To so mladi, pripadniki balkanske subkulture, ki ’furajo’ poseben modni stil: trenirke, zelo oprijete hlače ali kavbojke, superge točno določenih blagovnih znamk.« Je to res? Je to res napoved za oddajo v letu 2023? Na eni strani desnica ves čas govori, da se ne sme nič več reči, da nam vlada politična korektnost, na drugi strani pa postane nenadoma vse dovoljeno, in to v nedeljo zvečer v oddaji 24ur? Limke in gaserji so tisti mladi, ki jih mladi, ki se čutijo večvredne pripadnike večinskega naroda, prezirajo zaradi njihove nacionalnosti ali socialnega statusa oziroma razreda, iz katerega prihajajo. Limka in gaser torej nista nevtralni besedi, ampak sta zmerljivki. In tako ju tudi uporabljajo mladi: to sta besedi, s katerima o nekom ali nekomu povedo, da jih pač prezirajo. In še nekaj: nihče sam sebi ne reče ne limka ne gaser.

  • Luka Volk

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Družba

    320 dni / Zaposleni na RTV Slovenija so v brezupnem položaju

    Zaposleni na javni radioteleviziji stavkajo že skoraj leto, v torek so stavko zaostrili. Verjetno je tega dne največ povedal informativni televizijski program v odsotnosti kopice zaposlenih, predvsem prekaljenih novinarjev tega programa. Vajeti so v roke spet vzeli »novinarski lakaji« sedanjega vodstva, kot so Nejc Krevs, Valentina Plaskan in Gašper Petovar, manjkala nista niti Igor Pirkovič in Jože Možina, za češnjo na tortici pa je kakopak poskrbela Rosvita Pesek, ki je odvodila Odmeve. Stavke se tako rekoč niso dotaknili, še več, vidno so uživali – tako močna je njihova novinarska solidarnost.

  • Pa te imamo! / Trump gre po Janševi poti

    Leta 1893 je Ameriko zajela huda finančna in gospodarska kriza: propadlo je 642 bank in 16 tisoč podjetij, število brezposelnih se je povzpelo na tri milijone, ekonomska neenakost se je poglobila do skrajnosti. Magnat Chauncey M. Depew je rekel, da lahko 50 najbogatejših Američanov brez problema »ustavi« Ameriko, William Windom, nekdanji finančni minister, pa je pribil, da to lahko storijo že štirje – in da lahko po lastni volji in v lastno zabavo ovirajo trgovino, zatrejo kako pokrajino ali mesto in zgradijo kako drugo, napravijo koga za premožnega in uničijo njegove tekmece. Češ: kaj nam pa morete.

  • Monika Weiss

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Politika

    Omejitev na dva mandata?

    »Župani, ki verižijo mandate drugega za drugim, so velik problem slovenskega političnega prostora. V dolgih letih vladanja številnim uspe spremeniti politično, poslovno in birokratsko okolje občine tako, da prične služiti interesom njihovih prijateljev, družin in najpomembneje – njihovi ponovni izvolitvi,« poudarjajo v stranki Pirati, kjer želijo s spremembo zakona o lokalnih volitvah omejiti mandat županov na največ dva zaporedna mandata. Do 1. junija bodo skušali zbrati 5000 overjenih podpisov volivk in volivcev, ki so potrebni za vložitev sprememb zakona v zakonodajni postopek.

  • Luka Volk

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Družba

    Šelestenje projektnega denarja

    Pretekli mesec sta dr. Marija Javornik, redna profesorica za didaktiko na mariborski Filozofski fakulteti, in dr. Simon Zupan, izredni profesor za prevodoslovje na tej fakulteti, v Večeru objavila prispevek o domnevno »nekritičnem poseganju v programe ob šelestenju projektnega denarja« na mariborski univerzi. Očitata ji rokohitrsko uvajanje novih (zelenih) študijskih programov in 23 pilotnih projektov, da bi tako upravičila pridobljena sredstva v znesku 26 milijonov evrov iz mehanizma za okrevanje in odpornost. Prepričana sta, »da mora biti vsak poseg v visokošolski kurikulum zelo dobro premišljen«.

  • Zala Kramperšek

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Družba

    Kako kaže e-skirojem?

    Število e-skirojev na slovenskih ulicah se po podatkih Agencije za varnost prometa povečuje, zato bo policija z redarji prihodnje dni nadzirala pravilno rabo e-skirojev. Agencija je v sodelovanju z zavodom Vozim minuli četrtek pripravila tudi prireditev Prihodnost e-skirojev v Sloveniji. Tako je v Sloveniji, drugod pa priljubljenost e-skirojev ni samoumevna. Parižani so se denimo na referendumu, udeležilo se ga je sicer malo ljudi, s skoraj 90 odstotki glasov zavzeli za prepoved izposoje e-skirojev.

  • »Qui si parla solo italiano«

    Če želijo pripadniki slovenske manjšine v Italiji podaljšati veljavnost vozniškega dovoljenja, morajo za pravilno zapisano ime s šumniki doplačati in na nov dokument čakati dlje. Siljenje k rabi izključno italijanskega jezika pa se ne konča le pri tem. Pred tujimi jeziki želijo poslanci vladajoče italijanske stranke Bratje Italije zavarovati tudi italijanski jezik v javni upravi. V skladu s predlogom zakona bi bili javni organi in uradi za rabo izrazov, ki »ne sodijo v italijanski jezik«, lahko kaznovani z globami do deset tisoč evrov.

  • Mala terasa sredi vesolja

    Ko pobrskamo zares globoko, v glasbeni zgodovini najdemo kar nekaj velemojstrov, ki so bili tako pred časom, tako inovativni in izvirni, da svet takrat, ko so ustvarjali, na njihove vizionarske domislice preprosto še ni bil pripravljen, zato so njihova dela utonila v pozabo. A k sreči ne za vselej: radovedneži, ki v zaprašenih arhivih vztrajno iščejo zapostavljene bisere, včasih iz naftalina izmotajo kaj resnično prelomnega in pionirskega; vest se nato razširi med glasbene sladokusce mlajše generacije, ti pa pozabljenim mojstrovinam omogočijo novo življenje.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Kolumna

    Negotovost / Ali premier ve, kaj hoče?

    To je bil kozolec desetletja: Robert Golob na POP TV govori o osebnih rečeh, svoji partnerki in otrocih, živalih, nato pa navrže, da reform morda ne bo. A vse do te izjave so bile reforme zanj, za vlado in koalicijo popek sveta. No, pri zdravstveni reformi bomo vztrajali, je rekel, pri drugih pa le, če bomo zanje pridobili ljudstvo.

  • Prva pomoč

    Različne vlade zadnja leta vendarle govorijo o integraciji, o vključevanju tujcev v družbo. Vse, kar imajo tujci tretjih držav (držav zunaj EU) od tega, so vedno novi pogoji za ohranitev pravic v obliki znanja slovenskega jezika – za pridobitev ali ohranitev pravice do bivanja, delavskih, družinskih in socialnih pravic … A čeprav se Slovenija kot država vključevanja tujcev v družbo doslej ni resno lotila, na lokalni ravni obstajajo samonikli primeri dobrih praks. In to celo glede največje in hkrati zapostavljene skupine tujcev – tujih delavcev in njihovih družin.

  • Komentar / Vprašanje miru

    Golobov obisk Ukrajine je minil v dobri evropski maniri, nenapovedan in tajinstven zaradi varnosti, politično pa predvidljiv in vsebinsko prazen. Slovenski politični obiski v Ukrajini imajo predvsem notranjepolitično naravo, namenjeni so bolj domači kot tuji javnosti. Janša je Kijev obiskal pred lanskimi volitvami, Golob ob prvih resnih težavah svoje vlade. Janša je volitve že izgubil, Goloba to verjetno še čaka. Ukrajinska vojna s svojo zamotano strukturo vzrokov in dolgo zgodovino ni politična panaceja za nikogar, ne za vpleteni državi in tudi ne za vse bolj polariziran svet. Zato ti obiski in zaklinjanja na pravično vojno rešitev namesto nujnosti miru potrjujejo banalnost našega zla, celo pietetne zgodbe tod dobijo groteskno naravo. Ko politiki govore in prižigajo sveče, vojaki in ljudje umirajo, družbe razpadajo in svet tone v kaos. Zato je ukrajinsko-ruska vojna zgodovinsko prelomna, vzroki zanjo niso preprosti, še manj so predvidljive posledice. EU je nastala po drugi svetovni vojni ob reševanju nemškega vprašanja. Očitno lahko na pragu tretje svetovne vojne zaradi ruskega vprašanja in opletajoče ameriške hegemonije tudi razpade.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Hrvaška

    Komentar / Muzej mraka

    Taborišče je bilo eno najokrutnejših od vseh, kar jih je hrvaška vojska leta 1992 vzpostavila na ozemlju Bosne in Hercegovine, delovalo je v Mostarju, sedežu paradržave Herceg-Bosne, nedosanjanih sanj o priključitvi zahodnega dela BiH Hrvaški. Pogosto je bilo v taborišču hkrati zaprtih tudi po 6000 civilistov, žensk in otrok, to je bil kraj zverinskega nasilja nad dotedanjimi sosedi, Bošnjaki. Pretepali so jih, stradali, zapirali v samice, sodniki haaškega sodišča so med procesom proti voditeljem Herceg-Bosne slišali pretresljiva pričevanja o mučenju v Heliodromu, o peklu samic, dokazana je smrt vsaj 27 zapornikov iz Heliodroma, ki so jih poslali na delo na prvo bojno črto v Mostarju.

  • Janez Zalaznik

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Kultura

    Mojster iluzij

    V amsterdamskem Rijksmuseumu, enem najslovitejših muzejev na svetu, ki v svojih zbirkah hrani številne mojstrovine iz zgodovine likovne umetnosti, je na najobsežnejši retrospektivni razstavi doslej na ogled 27 od 35 še ohranjenih slik, ki jih pripisujejo Janu Vermeerju. Veliko zanimanje za obisk razstave ne preseneča, saj je kultura obiskovanja likovnih razstav v deželah z daljšo umetniško tradicijo precej drugačna kot v domačih logih; a vseeno se ne zgodi prav pogosto, da bi za več mesecev trajajočo razstavo vse vstopnice pošle že v nekaj dneh po odprtju spletnih blagajn. Prav to se je zgodilo z nedavno odprto razstavo tega holandskega baročnega slikarja.

  • Damjana Kolar

    7. 4. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek, soboto in nedeljo zvečer? Preverite, kaj smo tokrat izbrali za vas.

  • Uredništvo

    6. 4. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / HVALA ZA ROŽE

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 7. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, da zgolj sajenje rožic ne bo dovolj. Ne zamudite! 

  • Sramota vseh sramot / Na TV Slovenija zamolčali lastno stavko novinarjev

    Da so na TV Slovenija v svojih osrednjih poročilih v torek, torej 4, aprila, zamolčali bistveno dogajanje v lastni hiši, da namreč da novinarke in novinarji javne radiotelevizije celodnevno stavkajo, je bila sramota vseh največjih sramot. Ki odpira vrsto vprašanj, predvsem o organizaciji prihodnjih protestnih shodov in akcij. Začelo se je prvim dnevnikom in nadaljevalo v osrednjem ob 19.00 uri. Pritlehni politični lakaji med novinarji in uredniki, ki so se vmes namnožili, so zagrabili priložnost in demonstrirali, kakšna naj bo politična propaganda po meri stranke SDS – bili so še veseli, da so jim stavkajoči odstopili medijski prostor, kjer lahko vse počnejo po mili volji. Torej tako, kot to počnejo na Nova24TV.

  • Uredništvo

    6. 4. 2023  |  Politika

    Levica / »Zdaj je pravi čas, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje odpravimo«

    "Trditev zavarovalnic, da je dvig premije nujen zaradi rasti življenjskih stroškov, je zgolj izgovor, namenjen ohranjanju rekordnih ravni dobičkov. Zavarovalnice namreč iz naslova dopolnilnega zavarovanja namenijo v javno zdravstvo bistveno manjši delež kot ZZZS. Vse, za kar gre privatnim zavarovalnicam, so večmilijonski dobički, ki poniknejo v žepih lastnikov, čeprav bi morali v javno blagajno,"

  • STA

    6. 4. 2023  |  Družba

    »Mnogi Romi v šoli niso sprejeti«

    Položaj Romov pri nas je glede na druge države EU relativno dober, obstajajo pa tudi področja, ki jim bo veljalo posvetiti več pozornosti, pred svetovnim dnevom Romov opozarjata predsednik zveze Romov Jožek Horvat Muc in direktor urada za narodnosti Stanko Baluh. Pri tem izpostavljata področja izobraževanja, zaposlovanja in varnosti.