• STA

    13. 6. 2023  |  Družba

    Visokošolski sindikat / Danes in jutri znova stavka na vseh treh javnih univerzah

    Visokošolski sindikat bo danes in v sredo znova stavkal na vseh treh javnih univerzah. Osrednji stavkovni shod v Ljubljani bo ob 11. uri na fakulteti za družbene vede, v sredo pa bodo na posameznih fakultetah potekali različni dogodki. Osrednja stavkovna zahteva je odprava plačnih nesorazmerij, kritični so tudi do nove visokošolske zakonodaje.

  • Uredništvo

    13. 6. 2023  |  Družba

    »Ni samo življenje tisto, o čemer lahko odločamo, lahko odločamo tudi o smrti«

    "Pogovarjanje o smrti nam lahko pomaga, da nas je manj strah. Ni samo življenje tisto, o čemer lahko odločamo, lahko odločamo tudi o smrti. Mnogi menijo, da pomoč pri prostovoljnem končanju življenja smrt odriva iz naših domov. Sama vidim nasprotno, še nikoli se o smrti nismo toliko pogovarjali v družbi in družinah, kot se pogovarjamo danes. Asistenca pri umiranju postavi smrt v jedro življenja, tudi o tem moramo premisliti, se vprašati, kaj je za nas sprejemljivo in kaj ne, se pogovoriti z bližnjimi osebami."

  • Uredništvo

    13. 6. 2023  |  Družba

    Otroci in mladostniki, ki so rezultat narcisistične socializacije

    "Otroci in mladostniki, ki so rezultat narcisistične socializacije, imajo posebno psihološko strukturo, s katero je povezana zelo posebna psihološka dinamika. To vse spremeni. Kar je delovalo v delu z otroki v preteklosti ali kar še vedno deluje v delu z otroki, ki niso patološki narcisi, pri patoloških narcisih odpove."

  • STA

    12. 6. 2023  |  Družba

    Raziskava / Polovica mladih meni, da je kupovanje ponaredkov sprejemljivo

    V EU tretjina vseh vprašanih in polovica mladih meni, da je kupovanje ponaredkov sprejemljivo, če je cena pristnega izdelka previsoka, kaže v začetku leta opravljena raziskava Urada EU za intelektualno lastnino. Ob tem pa se večina strinja, da takšni nakupi predstavljajo neetično ravnanje in da se z njimi podpira kriminalne združbe.

  • STA

    12. 6. 2023  |  Družba

    Proti tigrastim komarjem z več kot milijonom sterilnih samcev

    V boju proti tigrastim komarjem bodo na jugu hrvaške Istre letos v naravo spustili 1,2 milijona sterilnih samcev. Na ta način želijo zmanjšati populacijo te invazivne vrste komarjev in uporabo insekticidov na območju, isto metodo pa nameravajo uporabiti tudi drugod na Hrvaškem, poroča hrvaški časnik Jutarnji list.

  • Šport je prikladno orodje za krepitev mehke moči v zunanji politiki

    Dogajanje na nogometnih zelenicah širom Evrope se, z izjemo severa celine in zaključka evropskih klubskih tekmovanj, počasi umirja, fokus ljubiteljev nogometa pa se je že preselil na nogometno tržnico. Poletni prestopni rok je pred vrati in tudi to poletje bodo številni nogometaši zamenjali delodajalca. Za sladke skrbi določenih nogometašev skrbijo predvsem v Savdski Arabiji. V tej največji državi Arabskega polotoka so se namreč odločili, da bodo, v okviru projekta Vision 2030, skušali okrepiti in razviti elitno nogometno ligo ter do omenjenega leta domače prvenstvo ustoličiti med desetimi najboljšimi na svetu. Nedvomno gre za ambiciozen projekt, ki namerava vključiti nekatere vrhunske nogometaše.

  • Uredništvo

    11. 6. 2023  |  Družba

    »RTV Slovenija je na nekaterih mestih že povsem zlomljena«

    "Novela zakona zdaj torej velja, četudi ustavno sodišče verjetno še dolgo ne bo našlo večine za vsebinsko presojo. Čeprav je bila prav ustavna presoja mesece osrednje vprašanje, je v tem trenutku postala vsebinsko manj pomembna. Več pla(s)ti javnega zavoda je zrušenih. Škoda je do neke mere nepopravljiva. Programsko, kadrovsko in finančno je osrednji javni medij načet, na nekaterih mestih povsem zlomljen. Ni pretirano označiti razmere za alarmantne, saj terjajo krizno reševanje, obenem pa še smiseln in celovit strukturiran pristop, ki bo sčasoma lahko vračal izgubljeno integriteto. Seveda je nujno potrebna tudi celostna revizija, detajlni pregledi potez, s tem pa preučitev škode in posledic ene najhujših političnih medijskih ugrabitev. Le tako in zato se bo sploh mogoče orientirati za naprej. A hkrati časa ni v izobilju, ni možno lagodje čakanja, med katerim ne bi že potegnili korenitih potez."

  • Danes je nov dan

    9. 6. 2023  |  Družba

    Volkovi v sredinski preobleki

    Anže Logar je prejšnji teden tudi uradno ustanovil Platformo sodelovanja. Po Ruparjevem Inštitutu 1. oktober gre za že drugo parastrankarsko iniciativo, ki je nedavno vzklila na slovenski desnici. Logar je namreč še vedno drugi človek stranke SDS, tja pa vodijo tudi vse povezave Ruparjevega društva.

  • Luka Volk

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Ali bo Google v Ljubljani res odprl center kvantnih tehnologij?

    Visokošolski minister Igor Papič je za STA dejal, da namerava ameriški tehnološki velikan Google v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za matematiko in fiziko in Nanocentrom v Ljubljani zagnati center kvantnih tehnologij. Po zdaj znanih podatkih bi v začetni fazi Slovenija lahko na tem področju izobrazila do deset doktorskih študentov iz tujine, v centru pa bi delovalo približno sto strokovnjakov. Študente bi lahko, tako minister, sprejeli že jeseni, zagotovo pa drugo leto.

  • Dora Trček

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Smrtna kazen

    Ugandski predsednik Yoweri Museveni je nedavno podpisal zakonodajo, ki predvideva dosmrtno zaporno kazen za sodelovanje pri homoseksualnih dejanjih, do 20 let zapora za spodbujanje homoseksualnosti. Zakonodaja, ki je v Ugandi deležna široke podpore javnosti, predvideva celo smrtno kazen za nekatera homoseksualna dejanja, na primer taka, ki vključujejo osebe, okužene z virusom HIV, ali spolni odnos z mladoletno osebo. Predsednica ugandskega parlamenta Anita Annet Among je v izjavi na družbenem omrežju zapisala, da so z novo zakonodajo zavarovali svetost družine in stopili v bran kulturi in prizadevanjem svojih ljudi.

  • Luka Volk

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Grozljive izpovedi

    Medijski portal N1 je po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci in več zaposlenimi razkril primere domnevnega nasilja na ljubljanski psihiatrični kliniki. V pričevanjih domnevne žrtve opisujejo, kako naj bi bili tamkajšnji zaposleni večkrat prekoračili pooblastila, bolnike brez potrebe privezovali na posteljo, čezmerno sedirali in dobesedno mučili, pretepali, dušili z blazinami in se nad njimi izživljali. Navedbe so potrdili tudi nekateri zaposleni.

  • Luka Volk

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Skrajne vplivnice

    Lana Lokteff, ena pomembnejših predstavnic ameriškega gibanja alt-right, je že pred več kot desetimi leti začela snemati prve vloge. V njih je med drugim nasprotovala gibanju Black Lives Matter, češ da je usmerjeno proti belcem, in zanikala holokavst. Ko se je leta 2016 na čelo države povzpel Donald Trump, je ženske pozvala, naj se množično pridružijo skrajni desnici. Približno ob istem času se je začel razmah konservativnih komentatork in spletnih vplivnic, kot so na primer Tomi Lahren, Lauren Southern in Candace Owens – mladih, konvencionalno lepih žensk, ki so začele po spletu trositi laži in teorije zarote.

  • Jure Trampuš

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Cerkev / Novi veter?

    Novomeški škof Andrej Saje (letnik 1966) daje videz drugačnega, bolj odprtega, vključujočega cerkvenega dostojanstvenika. Ne on ne njegov nagovor nista del bahate, aristokratske cerkve, ki jo v teh krajih pooseblja nekdanji ljubljanski nadškof in kardinal Franc Rode. Ko je škof Saje marca lani na položaju predsednika Slovenske škofovske konference zamenjal skoraj 20 let starejšega ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, je marsikdo menil, da bo v katoliški cerkvi v Sloveniji zavel nov veter. Tri tedne po prevzemu te ugledne funkcije se je Saje v imenu katoliške cerkve opravičil vsem žrtvam spolnega nasilja.

  • Ko začnejo janšisti pozivati k »svobodi«, planite v zaklon

    Ko je Golobova vlada ukinila Janšev »protikomunistični« praznik, nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, je začel Janša napovedovati državljansko vojno. Vsi so bili zgroženi. A to ni nič novega – sodobni populisti to stalno počnejo: napovedujejo državljansko vojno.

  • Monika Weiss  |  foto: Borut Krajnc

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Damijan Denac / »Kmetje morajo svoj fokus iz ego kmeta obrniti v eko kmeta«

    Damijan Denac (1975) je ornitolog, naravovarstvenik, direktor Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Leta 1999 se je v diplomski nalogi ukvarjal z belo štorkljo, leta 2007 pa na oddelku za biologijo mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko doktoriral na temo populacijske dinamike repaljščice, majhnega ptiča pevca, ki ga najbolj ogroža kmetijstvo in v Sloveniji počasi izumira. Denac kot direktor (od 2011) vodi in usmerja dejavnosti profesionalnega dela društva DOPPS, ki deluje že od leta 1979 in ima danes 31 zaposlenih. Deluje na štirih lokacijah v Sloveniji, v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Ormožu. Gre za strokovnjake, zlasti ornitologe in biologe, ki izvajajo naravovarstvene, izobraževalne in raziskovalne projekte. DOPPS deluje v javnem interesu ohranjanja narave, varstva okolja in na področju raziskovalne dejavnosti.

  • Borut Mekina

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    RTV / Reševanje javnega zaklada

    Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough v zadnjih mesecih mrzlično nabavlja umetniške slike, večinoma grafike. Ne kot zasebnik, to ni njegova osebna strast, kupuje jih namreč v imenu RTV Slovenija in z njenimi sredstvi. Ni mu mar, v kakšni tehniki ali velikosti so, kupuje jih v skladu s količinskimi kriteriji, po več deset hkrati in brez javnih razpisov. Hitreje, ko se približuje čas njegovega slovesa, več slik kupuje. Po pripovedovanju zaposlenih na RTV prihajajo slike v javni zavod, ki sicer posluje z izgubo, v enormnih količinah. Slike visijo po tajništvih in sejnih sobah, veliko jih je še v skladišču RTV, v kleti stavbe na Kolodvorski ulici v Ljubljani.

  • Jure Trampuš

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Slavoloki zmag in porazov

    Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan je pred dobrim mesecem predlagal, da bi v središču Ljubljane, na samem Trgu republike, postavili spomenik osamosvojitvi. Njegov predlog je povzročil nepričakovan ali pač pričakovan vihar: eni so bili užaljeni, ker je to storil prav on – Kučan, drugi so se ustrašili za usodo Tršarjevega Spomenika revoluciji, ki že stoji na Trgu republike, tretji so govorili, da bi nas morala zanimati prihodnost in ne preteklost. Vsi so se motili. Kar je logično, postavitev spomenikov je politična odločitev, spomeniki vedno govorijo o prihodnosti, nikoli o preteklosti. Obujanje spominov namreč ohranja identiteto in določa prihodnost.

  • Odpor proti militaristični psihozi

    Dr. Mitjo Velikonjo, rednega profesorja kulturoloških študij in raziskovalca na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, popisana in porisana zunanjost zidov vselej zanima bolj kot sterilna belina notranjosti. Dejavno raziskuje ulično umetnost in grafite, ki jih vidi kot prepovedano resnico, ubesedeno na steni. »Grafitarji si vzamejo svobodo, ki jim je nihče ni dal,« pravi. Ugotovitve, pridobljene z dolgoletnim raziskovanjem političnih grafitov iz obdobja postsocialistične tranzicije, je zbral v monografiji Podobe nestrinjanja, ki je najprej v angleščini izšla pri sloviti založbi Routledge, lani pa je pri Mladinski knjigi dočakala tudi slovensko različico. Doslej je bila prevedena že v šest jezikov, nazadnje v ukrajinskega. Ja, neustavljivi akademiki za Karpati knjige vztrajno pišejo, prevajajo in tiskajo tudi, ko nanje padajo bombe. Še več: ob izidu prevoda so avtorja odeški kolegi iz priznane založbe Helvetica povabili na promocijsko in predavateljsko turnejo po treh ukrajinskih mestih in v minulih štirinajstih dneh jo je tudi dejansko izpeljal, kljub opozorilom, strahovom bližnjih in lastnim pomislekom, ki so se vrteli predvsem okoli tega, kot razmišlja, »ali je sploh prav, da v času, ko tamkajšnji ljudje krvavijo, predavam in da razpravljamo o novi knjigi«.

  • Luka Volk

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    »Ne kupuj drog na Metelkovi«

    Metelkova je verjetno ena najbolj znanih posebnosti Ljubljane, je središče alternativne kulture, kjer delujejo različne organizacije, skupine umetnikov in klubi, ki na pomemben način plemenitijo ljubljanski mestni vrvež in nočno življenje. Del zadnjega je, zakaj bi se slepili, tudi predajanje nekaterim opojnim, prepovedanim substancam, ob čemer se Metelkova v zadnjih letih srečuje s povišano ulično preprodajo drog in s tem povezanim nasiljem. Uporabniki prostorov Metelkove zato zdaj pristojne kličejo k odgovornosti, naj tovrstne dejavnosti preprečijo, predvsem v smislu preventive, tiste, ki radi zahajajo na Metelkovo, pa z ozaveščanjem poskušajo seznaniti s problematiko.

  • Uredništvo

    8. 6. 2023  |  Družba

    »Razvoja umetne inteligence ne more nihče več ustaviti – duh je ušel iz steklenice«

    "Razvoja umetne inteligence ne more nihče več ustaviti – duh je ušel iz steklenice, z njim se lahko le pogajamo in ga omejimo. Napočil je čas za vprašanje, kako narediti korak naprej v našo pravo korist in razmisliti o regulaciji. Ob tem imejmo pred očmi, da je trenutno stanje razvoja tehnologij te vrste šele začetek začetka. Že v drugi polovici leta bo trg preplavljen s produkti, ki bodo na sedanjih in novih zmožnostih chatGPT s pomočjo raznovrstnih že obstoječih vtičnikov določene naloge zelo dobro opravili, hkrati pa bodo uporabniku bolj prijazni in všečni. Z njimi chatGPT dobi supersposobnosti."

  • Zakaj bi moral šef psihiatrije odstopiti

    O odmevnem dogajanju glede zlorab in nasilja na Psihiatrični kliniki Ljubljana, ki jih je prvi razkril portal N1, so mnenja precej deljena, vodstvo pa je zdaj zavrnilo vse očitke o neprimernem in nasilnem odnosu do pacientov.

  • STA

    7. 6. 2023  |  Družba

    Rammstein / Pevec obtožen spolnega nadlegovanja

    Pevec nemške industrijskometalne skupine Rammstein, 60-letni Till Lindemann je obtožen spolnega nadlegovanja. V zadnjih dneh se je oglasilo več žensk in Lindemannu očitalo neprimerno vedenje. Skupina je v torek sporočila, da preiskuje obtožbe na račun svojega pevca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • STA

    6. 6. 2023  |  Družba

    »Minister za zdravje ne zastopa interesov pacientk in pacientov«

    Civilna iniciativa Glas ljudstva, Inštitut 8. marec in nekatere druge organizacije ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pozivajo k odstopu oz. k njegovi odstavitvi. Po njihovi oceni namreč ne zastopa interesov pacientk, pacientov in ostalih prebivalcev, ki naj bi jim bil namenjen sistem javnega zdravstva.

  • Uredništvo

    6. 6. 2023  |  Družba

    »Če so to javne službe, bi morale biti namenjene javnosti«

    "V vsakdanu se že dolgo rutinsko sklicujemo na pomanjkanje zdravnikov in sester, ne ukvarjamo pa se s proučevanjem njihove delovne učinkovitosti. Iz prakse za prakso bi lahko ugotovila, da vsaj v javnem sistemu ponekod še obstajajo rezerve oziroma bi bilo mogoče delo bolje načrtovati. Ambulante, na primer, so zaprte, tudi v dnevih med in čez praznike ter v času dopustov za kar več tednov skupaj. Če so to javne službe, bi morale biti pravzaprav namenjene javnosti. S takim zapiranjem ambulant bolniki seveda ne izginejo. Odidejo drugam in obremenijo, na primer, urgence."

  • STA

    6. 6. 2023  |  Družba

    Brezplačna kosila za osnovnošolce

    Prizadevanja za brezplačna kosila za osnovnošolce so združila več civilnodružbenih organizacij, ki so na konferenci pozvale k ureditvi šolske prehrane v okviru javne službe. Koalicija je sicer prisluhnila pozivom in vložila dopolnilo k predlogu novele zakona o šolski prehrani, s katerim bi takoj zagotovila brezplačno kosilo najranljivejšim.

  • STA

    6. 6. 2023  |  Družba

    »Če se nekoga na oddelku duši z blazino, ko je nemočen, je to kaznivo dejanje«

    Predstavniki ljubljanske psihiatrične klinike so danes izrazili pretresenost ob poročanju o domnevnem nasilju nad pacienti, o katerih je poročal portal N1. V navedbe sicer dvomijo, a si želijo, da se dobro preiščejo, da ne bo sence dvoma nad njihovim delom. Tako nadzorom na kliniki ne nasprotujejo, želijo le, da bi bili opravljeni korektno.

  • STA

    5. 6. 2023  |  Družba

    Koliko smo lani potovali prebivalci Slovenije? In kam največ?

    Prebivalci Slovenije so lani opravili 5,3 milijona zasebnih potovanj, kar je sedem odstotkov več kot leto prej. Nekaj več kot polovico so jih po podatkih državnih statistikov opravili v tujini, največ na Hrvaškem. V Sloveniji je turist na zasebnem potovanju v povprečju ustvaril 2,7 prenočitve, zapravil pa 74 evrov na dan.

  • STA

    5. 6. 2023  |  Družba

    V Ljubljani podražitev parkiranja

    V Ljubljani je odslej cena za uro parkiranja v vseh treh območjih višja za 10 centov. V ožjem mestnem središču je tako za uro parkiranja potrebno odšteti 1,30 evra. Veljati je začela tudi globa v višini 160 evrov za tiste, ki bi v ožjem središču mesta brez posebne dovolilnice vozili težka tovorna vozila, delovne stroje ali traktorje.

  • Uredništvo

    5. 6. 2023  |  Družba

    FOTOGALERIJA / Shod za pravice živali v Ljubljani

    V nedeljo je na Prešernovem trgu v Ljubljani potekal shod za pravice živali. S tablami za pravice živali, majicami NARD in transparentom "Naš planet je tudi njihov / Our planet is theirs too" so se pridružili 200 mestom po vsem svetu, v katerih so imeli ta dan pogrebno slovesnost za milijarde živali, ki so v preteklem letu izgubile življenje zaradi prehrambene industrije.

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Družba

    »Brez znanja ne znamo ločevati med mnenjem in informacijo«

    "Mislim, da se je v obdobju digitalizacije zalomilo pri ločevanju med informacijo in znanjem ter med znanjem in modrostjo. Za to ni kriva pandemija covida-19, ampak epidemija digitalizacije in čezmerne količine informacij, če si drznem obrniti besede. Dokler nimamo dovolj osebnih življenjskih izkušenj, ki jih pridobimo z branjem in šolanjem, ne moremo imeti dovolj znanja. Brez znanja pa ne znamo ločevati med mnenjem in informacijo. Prebivalcem Evrope in ZDA umanjka dvom in vsemu sledijo skorajda slepo. Če ne znamo reflektirati prebranega ali videnega in razmisliti s svojo glavo, ne moremo ločevati med resnico, dejstvom in lažjo."