• STA

    13. 5. 2024  |  Družba

    FDV za prekinitev sodelovanja z izraelskimi ustanovami

    Vodstvo Fakultete za družbene vede (FDV) je danes v luči protestov študentov v podporo Palestini od Univerze v Ljubljani zahtevalo takojšnjo prekinitev sodelovanja z izraelskimi ustanovami, ki imajo povezave z orožarsko industrijo. To je tudi ena od zahtev študentov, ki zasedajo prostore FDV. Z njimi se je danes srečal tudi rektor Gregor Majdič.

  • Uredništvo

    13. 5. 2024  |  Družba

    »Če bi človeštvo izginilo, bi medmrežje mrknilo v enem jutru«

    "Podatke ustvarjamo ljudje z radovednostjo, uporabo, ki je ni mogoče avtomatizirati, pa tudi z njihovo mobilizacijo na medmrežju; ljudje smo tudi edini naslovniki spletnih storitev. Če bi človeštvo izginilo, bi medmrežje mrknilo v enem jutru. To je bajna politična stava, ki je še nismo povsem ozavestili in bi morala postati podlaga tega, kar imenujem webfare, digitalna blaginja, sistem selektivnega prerazporejanja ogromnih količin kapitala, ki se ustvarjajo s človekovim spletnim povezovanjem, najbolj potrebnim. Na primer tistim, ki so zaradi avtomatizacije dela izgubili službo."

  • Uredništvo

    13. 5. 2024  |  Družba

    »Da bi bile zlorabe razkrite, ni mogoče preprečiti, zato je bolje, da se škofje čim prej soočijo z realnostjo«

    "Imate ne le posamezne škofe, temveč tudi škofovske konference po celem svetu, ki se ne želijo spopasti s tem, saj so prepričani, da bo, ko bo znan obseg zlorab, to škodovalo njihovemu ugledu in vplivu. Menim, da je tako razmišljanje velika napaka, saj ne le, da to ne pomaga žrtvam in njihovim svojcem pri soočanju s travmo, temveč je na dolgi rok veliko bolj kot razkritje škodljivo za ugled lokalne Cerkve. A tega, da bi bile zlorabe razkrite, ni mogoče preprečiti, v določenem trenutku bodo privrele na dan, zato je bolje, da se škofje čim prej soočijo z realnostjo. Ne vem, zakaj tega ne bi storili v Katoliški cerkvi. Ne nazadnje nam vera omogoča, da se soočimo z vsem. Ni razloga, da bi odlagali soočenje z realnostjo, ki je neizbežna."

  • STA

    13. 5. 2024  |  Družba

    Študenti FDV / »Pri simboliki se ne bomo ustavili«

    Študenti, ki iz protesta spričo dogajanja v Gazi zasedajo predavalnico ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV), so na današnji novinarski konferenci ponovili svoje zahteve do fakultete in univerze. Zahtevajo, da instituciji javno in jasno obsodita genocid v Gazi ter priznata pravico Palestincev do osvobodilnega boja proti izraelski okupaciji.

  • Uredništvo

    12. 5. 2024  |  Družba

    »Veliko groženj in problemov je obstajalo že prej, četudi se zdaj potencirajo«

    "Umetni inteligenci dandanes namenjamo ogromno pozornosti, saj smo jo kolektivno označili za nekakšen epohalni prelom, prehod v novo dobo, in ga opremili z znanstvenofantastičnimi podobami prihodnosti, v kateri nam vladajo roboti. Seveda je po eni strani dobrodošlo, da se s tem fenomenom ukvarjamo, tako na ravni individualnega premisleka kot na ravni teoretske obravnave in zakonodaje. Ne smemo pa izgubiti pogleda na širši sociokulturni kontekst, v katerem se je ta tehnologija razvila. Veliko groženj in problemov, ki jih pripisujemo novim modelom, je obstajalo že prej, četudi se zdaj potencirajo."

  • STA

    10. 5. 2024  |  Družba

    Glas ljudstva začenja terensko kampanjo za spodbujanje volilne udeležbe

    Iniciativa Glas ljudstva začenja terensko kampanjo za spodbujanje informirane volilne udeležbe na evropskih volitvah. Po njihovem mnenju je trenutno Evropa na razpotju, volitve pa bodo ključne za njeno prihodnost. V iniciativi bodo tudi tokrat pripravili javno predvolilno soočenje kandidatnih list.

  • Dora Trček

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Družba  Za naročnike

    Omejevanje nadlegovanja nosečnic

    Evropska državljanska pobuda My voice, my choice (Moj glas, moja izbira), ki jo je nedavno sprožil Inštitut 8. marec skupaj s številnimi drugimi organizacijami in se zavzema za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi, je doslej zbrala že krepko čez sto tisoč podpisov. Potrebuje jih milijon iz najmanj sedmih članic EU. V številnih državah v Evropi namreč dostop do splava še ni samoumeven. A tudi tam, kjer je splav legalen, so ženske, ki se odločijo za prekinitev nosečnosti, pogosto izpostavljene skupinam, ki pred porodnišnicami oziroma klinikami, kjer opravljajo splav, protestirajo proti pravici do splava. Pri tem pogosto pride do nadlegovanja, ustrahovanja in snemanja nosečnic, ki jim odločitev za prekinitev nosečnosti že tako pomeni veliko stisko, ter s tem stigmatiziranja in povzročanja občutka sramu in krivde.

  • Peter Petrovčič

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Družba  Za naročnike

    Slovenija proti kletkam / Prepovejte že baterijsko rejo

    »Prosta reja«, »živali s pašnika«, »do živali prijazna reja« in podobno so oznake, ki jih lahko opazimo na produktih živalskega izvora, kot so sveže meso, jajca, mlečni izdelki. Tako lažje pozabimo na nesrečna življenja rejnih živali, da zadovoljijo človeške želje, tako imamo manj slabe vesti, ko te izdelke kupujemo.

  • Luka Volk

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Družba  Za naročnike

    Državljanska dolžnost

    Februarsko košarkarsko tekmo med Slovenijo in Izraelom so zaznamovali protesti. Pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) so pred samim dogodkom še zaostrili pravilnik Mednarodne košarkarske zveze – ta določa, da na tekmah ni dovoljeno izražati političnih ali žaljivih stališč – in prepovedali vnos vseh tujih zastav, tudi izraelskih. Kljub temu tekma ni minila brez manjših incidentov.

  • Peter Petrovčič

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Družba

    Uroš Urbanija / Slabe novice za politkomisarja 

    Uroš Urbanija trenutno uravnotežuje slovenski medijski prostor kot odgovorni urednik informativnega programa Planet TV, nekoč Telekomove televizijske hiše, ki jo je potem vlada Janeza Janše prodala madžarskim medijskim tajkunom, ki delujejo pod okriljem premiera Viktorja Orbána. Pred tem se je Urbanija v času zadnje Janševe vlade izkazal na nekaterih drugih medijskih položajih, na primer kot direktor TV Slovenija in kot direktor vladnega urada za komuniciranje. Ta teden je v povezavi s tem prejel slabe novice.

  • Borut Mekina

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Družba  Za naročnike

    Srboriti anesteziologi

    Stavka sindikata Fides, ki se je začela 15. januarja, traja že 16 tednov, a vsaj v prvih dveh mesecih, to je januarja in februarja, večjih vplivov na število obravnav in daljšanje čakalnih dob ni bilo. Dejansko je bil zdravstveni sistem v uvodnem delu stavke, januarja in februarja, učinkovitejši kot v enakem obdobju lani. Tako so po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) januarja in februarja v ambulantah družinske medicine opravili 6,4 odstotka več obravnav kot pred enim letom v istem obdobju, v specialističnih dejavnostih pa 5,3 odstotka. A v Fidesu so v začetku marca stavko zaostrili, potem ko so mnogi zdravniki odpovedali soglasja za nadurno delo, in marca je zdravstveni sistem začel nazadovati.

  • Luka Volk

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Družba  Za naročnike

    Za svobodno Palestino!

    V zadnjih tednih so protesti študentov, ki od svojih univerz zahtevajo, naj prekinejo stike z Izraelom in s to državo povezanimi podjetji ter jasno obsodijo genocid, ki ga Izrael izvaja nad Palestinci, zajeli praktične celotne ZDA. Zasedbe univerz po vzoru ZDA pa so se razplamtele tudi drugod po svetu: v Španiji, Franciji, Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstraliji, Kanadi, Libanonu, Egiptu ... in v Sloveniji. Ljubljanski študenti so se – ker, kot pravijo, ljubljanska univerza ni dovolj jasno obsodila genocid in zaradi molka Fakultete za družbene vede (FDV) – v sredo odločili zasesti največjo družboslovno fakulteto v državi.

  • Uredništvo

    9. 5. 2024  |  Družba

    Buržoazno novinarstvo ali buržurnalizem

    “Ob širšem pregledu različnih medijskih portalov je razvidno, da določeni mediji subtilno, a dosledno promovirajo in objavljajo vsebine, ki glorificirajo uspeh individualizma v kapitalističnem sistemu, hkrati pa moralizirajo o revščini neuspešnih. Prispevke, s katerimi mediji favorizirajo interese vplivnih in bogatih na račun večine prebivalstva, lahko označimo za buržoazno novinarstvo ali buržurnalizem."

  • Uredništvo

    8. 5. 2024  |  Družba

    Protest / Študenti zasedli fakulteto

    Študentke in študenti Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani (FDV) ter drugih fakultet so se danes zbrali in zasedli fakulteto, da bi izkazali solidarnost boju Palestink in Palestincev in da bi ponovno pozvali FDV in Univerzo v Ljubljani, da se opredelita do dogajanja v Gazi in obsodita genocid.

  • Uredništvo

    8. 5. 2024  |  Družba

    »Politični pritiski in poskusi ugrabitve medijev so vse izrazitejši«

    V torek je začel veljati evropski akt o medijski svobodi, s katerim Evropska unija prvič posega na področje medijske pluralnosti in novinarske avtonomije. Zakonodajo je Evropska komisija pripravila tudi zaradi težav slovenskih, predvsem javnih medijev v preteklih letih. "Na žalost so politični pritiski in poskusi ugrabitve medijev v več državah vse izrazitejši," je v pogovoru za informativno oddajo Odmevi na TV Slovenija poudarila predsednica Evropskega združenja novinarjev (EFJ) in novinarka hrvaške javne televizije Maja Sever.

  • Uredništvo

    8. 5. 2024  |  Družba

    Proglas / Umetna inteligenca

    Ustvarjalce smo pozvali, naj se v svojih rešitvah dotaknejo katere od dilem, ki jim jih sproža umetna inteligenca.

  • Uredništvo

    8. 5. 2024  |  Družba

    »Mislim, da imam zdaj več vpliva, kot bi ga imel, če ne bi povedal, da ne bom kandidiral«

    "Namerno o tem nisem govoril prej, prav užival sem, ko so angleški mediji onanirali na moj domnevno novi mandat. In drugič, glasovanje na kongresu v Parizu je bilo glasovanje o podpori meni. Če bi že pred glasovanjem o famoznih spremembah statuta povedal, da leta 2027 ne bom kandidiral za predsednika Uefe, to ne bi bila podpora meni. Delegati bi rekli, podprimo ga, saj to tako ali tako ne šteje več in bo zapustil položaj. To je bilo zame zelo pomembno. Navsezadnje pa imam do konca mandata še tri leta, verjamem, da bom v tem času naredil še veliko zanimivih stvari, in sicer brez kakršnekoli obremenitve za naslednji mandat. V trenutku, ko razmišljaš, da imaš enkrat naslednje volitve, postaneš malenkost bolj previden v določenih odločitvah, meni ni treba biti več."

  • STA

    7. 5. 2024  |  Družba

    »Vprašanje je zastavljeno precej navijaško in manipulativno«

    V gibanju Mladi za podnebno pravičnost so pred sejo pristojnega odbora o resoluciji o nadaljnji rabi jedrske energije in predlogu posvetovalnega referenduma o projektu nove nuklearke v Krškem (Jek 2) odločevalce znova pozvali k spremembam za večjo transparentnost, pravičnost in strokovnost procesa odločanja o Jeku 2 in preprečitev manipulacij.

  • Uredništvo

    6. 5. 2024  |  Družba

    »Meni se zdi danes novinarstvo boljše, kot je bilo kadarkoli«

    "Meni se zdi danes novinarstvo boljše, kot je bilo kadarkoli. Je bogatejše, ima dostop do veliko več krajev, kot jih je kadarkoli imelo. Če hočeš danes biti informiran o svetu, nimaš prav velikih težav. Interpretativni model sveta v sedemdesetih letih so bili časopisi in televizija, eden ali dva televizijska programa nacionalnega karakterja. Imel si torej program ali dva, imel si par časopisov, Delo, Dnevnik, imel si Mladino in Radio Študent kot alternativna medija, vsaj v tistem času, ko sem sam vstopal v novinarstvo. Vstopil sem skozi vrata Radia Študent in Mladine, hvala bogu, ker me je to odrešilo premnogih komplikacij. Je pa bil to svet, kjer je potiskan papir deloval kot interpretativni model sveta, nečemu si lahko zaupal ali pa ne. "

  • STA

    6. 5. 2024  |  Družba

    Ujma / Iz poškodovanih objektov se nekateri ne želijo izseliti

    V Strugah v občini Luče 24 od 38 krajanov ne želi zapustiti domov, ki jih je močno poškodovala lanska avgustovska ujma. Vlada je za to območje sprejela sklep o odstranitvi 10 objektov, krajani pa medtem še čakajo na končno oceno vrednosti objektov v njihovi lasti, je za STA povedal župan Luč Klavdij Strmčnik.

  • STA

    6. 5. 2024  |  Družba

    Slovenija proti kletkam

    Društvo AETP je danes zagnalo novo kampanjo Slovenija proti kletkam, s katero se zavzema za opustitev reje kokoši nesnic in svinj v kletkah. Del kampanje je tudi peticija, ki od vlade zahteva prepoved kletk na zakonodajni ravni. Ankete javnega mnenja po navedbah društva potrjujejo, da je večina Slovencev proti uporabi kletk v živinoreji.

  • Evrovizija v znamenju genocida

    Medtem, ko je Izrael pobil že več kot 35.000 Palestincev in Palestink, od tega skoraj 15.000 otrok, ko sistematično strada celotno palestinsko prebivalstvo in ko zaradi blokade humanitarne pomoči ljudje umirajo zaradi ozdravljivih bolezni, bo EBU (Evropska radiodifuzna zveza) izraelsko državo nagradil s sodelovanjem na tekmovanju za najboljšo pesem Evrovizije, ki bo potekala med 7. in 11. majem na Švedskem.

  • Uredništvo

    5. 5. 2024  |  Družba

    »Nisem potrpežljiva oseba. Revolucijo in spremembe si želim jutri.«

    "Naučila sem se pomembnosti vztrajanja. Sindikalni boj je tek na zelo dolge proge, v njem pa je vzdržljivost pomembno orodje. Vedno sem bila aktivistka in vedno bom, čeprav sedaj delujem v evropskem birokratskem sistemu. To sem prinesla s seboj. Kar me je gnalo v Sloveniji, me žene tudi tukaj."

  • Uredništvo

    3. 5. 2024  |  Družba

    »Le s kakovostnim, profesionalnim novinarstvom lahko pridemo do ključne vsebine, ki je zaupanja vredna«

    "Še nikoli ni bilo novinarstvo tako pomembno, kot je zdaj. Tudi pri poročanju o velikih mednarodnih konfliktih se kaže, kako pomembni so novinarji, ki so na terenu in v stiku z ljudmi. Novinarstvo je v današnjih časih zelo nevarno. Po svetu je več kot 50 konfliktov, novinarji pošiljajo informacije z območij, kamor ne moremo drugi. Le s kakovostnim, profesionalnim novinarstvom lahko pridemo do ključne vsebine, ki je zaupanja vredna."

  • Luka Volk

    3. 5. 2024  |  Mladina 18  |  Družba

    Televizijska voditeljica dela po nareku verskih skupnosti

    Novinarsko častno razsodišče (NČR) je nedavno ugotovilo, da je redovnica Romana Kocjančič, urednica in voditeljica oddaje Obzorja duha na TV Slovenija, septembra lani med poročanjem o zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja kršila novinarski kodeks. Natančneje, med pripravo prispevka z naslovom »Ali sem res odveč?« naj bi kršila tretji člen kodeksa, po katerem mora novinar pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, pridobiti tudi odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo, in četrti člen, po katerem ne sme zamolčati informacij, ključnih za razumevanje obravnavane teme. Namerno naj bi namreč izpustila pisno stališče predlagateljev zakona, združenja za dostojno starost Srebrna nit, pozneje pa se uprla tudi uredniku uredništva verskih oddaj Vidu Stanoniku, da bi besedilo objavila v eni poznejših oddaj.

  • Peter Petrovčič

    3. 5. 2024  |  Mladina 18  |  Družba  Za naročnike

    Redni profesor in ustavni sodnik, ki to ni

    »Drugo delo, poleg tega, za katero potrebujete soglasje, je dovoljeno, ampak v obsegu, ki ne moti dela na ustavnem sodišču, kar je absolutno moj primer, jaz sem delal manj kot petinsko dopolnilno,« je pred dnevi na Planetu TV pojasnjeval ustavni sodnik dr. Klemen Jaklič, ko je skušal strokovno in laično javnost prepričati, da ni nič narobe s tem, da je bil kar šest let tudi popoldanski s. p. Seveda ne gre za to, koliko je delal kot samostojni podjetnik, pač pa za to, kaj, za koga vse in za kakšno plačilo, to pa je v tej organizacijski podjetniški obliki nemogoče preveriti. A ustavimo se za trenutek pri vprašanju, koliko, če sploh, popoldanski posli ustavnega sodnika vplivajo na izpolnjevanje njegovih obveznosti na ustavnem sodišču.

  • Gregor Kocijančič

    3. 5. 2024  |  Mladina 18  |  Družba  Za naročnike

    Sintetična propaganda

    Predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden je morebitne volivce v zvezni državi New Hampshire po telefonu osebno pozival, naj se ne udeležijo lokalnih volitev in naj »svoj glas raje prihranijo za novembrske volitve«. Sočasno so po spletu zakrožile fotografije, na katerih se Donald Trump radostno objema s temnopoltimi podporniki. Na Slovaškem so si ljudje množično prepošiljali zvočni posnetek, na katerem je kandidat za predsednika vlade Michal Šimečka volivce opozarjal, da bo, ko pride na oblast, nemudoma podvojil ceno piva. Indijski volivci po vsej državi prejemajo personalizirana videosporočila, v katerih jih predsednik vlade Narendra Modi osebno in poimensko nagovarja, naj na prihajajočih volitvah (ponovno) glasujejo zanj. V Argentini je po medmrežju zakrožil škandalozen video, v katerem predsednik države Javier Milei izraža naklonjenost zamisli o legalizaciji trga človeških organov. V Veliki Britaniji so se ljudje množično čudili videu, v katerem vodja laburistov Keir Starmer promovira sumljivo piramidno shemo.

  • Je TikTok nevaren?

    Ameriški predsednik Joe Biden je pred kratkim prišel na hamburger k Ericu Fittsu. Pred tem se nista poznala, a nekega dne je zazvonil Fittsov telefon in iz Ovalne pisarne so ga spraševali, kaj on in njegova sinova radi jedo. Odgovoril je, da sirov burger, perutničke in hamburger. »Ok,« je odgovorila gospa iz Washingtona. »Nato je v četrtek prišel Biden in klepetal z nami v naši kuhinji.« Fitts, nekdanji ravnatelj iz Raleigha v Severni Karolini, je še vedno vzhičen nad obiskom. Navsezadnje je 81-letni predsednik ne le poklepetal s Fittsovim 15-letnim sinom Christianom (govorila sta o prvem avtomobilu – Biden je vozil plymoutha, letnik 1951, Christian pa sanja o tesli), temveč je očeta razveselil tudi z odpisom več kot 90 tisoč dolarjev študentskega dolga v okviru vladnega programa. Še skoraj bolj vesel pa je, ker je kratki, 57-sekundni posnetek, ki ga je sin naredil med visokim obiskom, na TikToku pridobil več kot pet milijonov gledalcev, zaradi česar sodi med največkrat predvajane posnetke iz letošnje predvolilne kampanje.

  • STA

    2. 5. 2024  |  Družba

    Umrla je Manca Košir

    V 77. letu starosti je umrla novinarka in publicistka Manca Košir, so za STA potrdili v krogu njene družine. Bila je izredna profesorica na ljubljanski fakulteti za družbene vede in avtorica številnih poljudnoznanstvenih, strokovnih in znanstvenih člankov ter številnih knjig.

  • 1. 5. 2024  |  Družba

    Naslovnica nove Mladine / OMEJIMO BOGATE!

    V petek izide nova Mladina! V 18. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 3. maja, izpostavljamo, zakaj je ekstremno bogastvo nezdružljivo z demokracijo, človeštvom in planetom. Ilustracijo na naslovnici je ustvaril nagrajenec Prešernovega sklada in Mladinin hišni karikaturist Tomaž Lavrič.