• Uredništvo 

    19. 7. 2016  |  Svet

    Ko Melania Trump citira 8 let star govor Michelle Obama

  • NK

    19. 7. 2016  |  Svet

    Teroristični napadi po svetu v številkah

    Novinarji Washington Posta so zbrali številke terorističnih napadov po svetu. Število smrtnih žrtev v napadih po Evropi in Ameriki so primerjali s številom žrtev v napadih na Srednjem vzhodu, v Afriki in Aziji. Podatke so združili v grafično zgodbo, pričujočo, da so od začetka leta 2015 na Srednjem vzhodu, v Afriki in Aziji zabeležili skoraj 50-krat več smrti zaradi terorizma kot v Evropi in Ameriki.

  • Igor Mekina

    19. 7. 2016  |  Svet

    "Velika Britanija ne bo zapustila Evrope" 

    Boris Johnson, novi zunanji minister Velike Britanije, nekdanji župan Londona in vnet zagovornik brexita, je še zmeraj prepričan, da "Velika Britanija ne bo zapustila Evrope". Sedaj, ko je odhod VB iz EU gotovost, bi Johnson želel najbolje od obeh svetov. "Moja misija, ki jo bom opravil v pogovorih z našimi prijatelji v Svetu ministrov, bo pojasnjevanje, da moramo izvršiti voljo ljudi in zapustiti EU. Toda to nikakor ne pomeni, da bomo zapustili Evropo. Na noben način ne bomo zapustili naše vodilne vloge pri sodelovanju v evropskih zadevah in sodelovanjih vseh vrst," je dejal Johnson, ki se je medtem srečal tudi z ameriškim zunanjim ministrom Johnom Kerryjem. Njuno srečanje je bilo sicer prestavljeno zaradi prisilnega pristanka Johnsonovega letala na letališču v Lutonu. To priložnost so izkoristili uporabniki Twitterja, ki so se ponorčevali iz Johnsona s komentarjem, da "celo letalo ve, da potovanje Johnsona v tujino zaradi države ni dobra ideja". Prav zato je bil Johnson tudi nekoliko pozen na pogovorih z zunanjepolitično komisarko EU Federico Mogherini.

  • Damjana Kolar

    19. 7. 2016  |  Kultura

    Skupinska razstava Sebe v žepu

    V Galeriji sodobne umetnosti v Celju je do 28. avgusta na ogled skupinska razstava z naslovom Sebe v žepu, na kateri se predstavlja osem umetnikov: Ana Baraga, Jure Cvitan, Polona Dolžan, Kyle Milne, Gašper Piano, Jani Pirnat, Ana Straže in Mia Špindler, ki so povezani s Celjem, vendar na različne načine vpeti tudi v mednarodni prostor. Razstava sprva morda kaže na subjekt kot na introvertiranega akterja, vendar vsem osmim ustvarjalcem uspe manifestirati različne načine zapisa prostora in časa, občutke in želje v "stvari", ki jih nosijo s seboj in jih hkrati v polju sodobne umetnosti pokažejo kot umetniško delo.

  • Klemen Košak

    19. 7. 2016  |  Politika

    »Mesec dni dela v Nemčiji prinese toliko denarja kot sedem mesecev dela v Srbiji«

    »Mesec dni dela v Nemčiji prinese toliko denarja kot sedem mesecev dela v Srbiji,« je pojasnil delavec na koncu pripovedi o tem, kaj vse je pretrpel zaradi obljubljenega plačila. Prejšnji ponedeljek je ob Goranu Zrniću iz Svetovalnice za migrante sedel pred slovenskimi novinarji. Skrit za sončnimi očali in pod pogojem, da ne navedemo njegovega imena, je povedal svojo zgodbo o poceni delovni sili v bogatih evropskih državah. To je njegova osebna zgodba, a hkrati zgodba o današnji Evropi.

  • Darja Kocbek

    19. 7. 2016  |  Ekonomija

    Renzi se bori, da ga ne bi doletela Cameronova usoda

    Italijanske banke bremeni za 350 milijard evrov slabih kreditov. Marsikateri ekonomist zato pravi, da imajo v Italiji »zombijevske banke«. Predsednik vlade Matteo Renzi bi jih reševal z davkoplačevalskim denarjem, ne da bi se svojim terjatvam morali odpovedati upniki. To so milijoni majhnih varčevalcev, ki so v dobrih časih kupili obveznice bank. Če bodo veliko teh naložb izgubili, se utegne zgoditi, da bo Renzi moral oditi s položaja predsednika vlade.

  • Andraž Teršek

    19. 7. 2016  |  Družba

    Pravno ne drži, da je primer Roga, kot »če bi kar nekdo zasedel vaše stanovanje«

    Z gledišča politike je primer Roga enkratno zanimiv. Ravnanje rogovcev se kaže kot politično delovanje, drža in ravnanje javne oblasti pa kot nepolitično delovanje s potezami protipolitičnega delovanja. Zato bi bil Rog lahko dober primer državljanskega aktivizma v funkciji praktične socialne demokracije. Seveda le pod pogojem, da so posestniki v Rogu v vsem svojem početju in v vseh držah do konca iskreni, transparentni in dobroverni. Če izpolnijo ta etični pogoj, lahko legitimno pričakujejo in terjajo priznanje, da je njihovo ravnanje pristna politična drža in legitimno politično samouresničevanje. Takšno, pri katerem se državljanke in državljani (civilna družba) odločijo uresničiti svojo svobodo v javnem prostoru – kot aktivni politični subjekti. To pa je mogoče storiti prav s prevzemom posesti in skrbništva nad javnim dobrim in z vnosom vsebine in duha vanj. Potem je to primer vsebinskega in duhovnega oživljanja javnega dobrega in uresničevanja javnega interesa.

  • Darja Kocbek

    18. 7. 2016  |  Svet

    Theresa May velja za delovno, hladno in pragmatično žensko

    Nova britanska predsednica vlade 59-letna Theresa May je že takoj po prevzemu funkcije dejala, da ni političarka za velike šove. Njeni prijatelji se po poročanju BBC spominjajo, da si je želela postati prva britanska predsednica vlade. To ji sicer ni uspelo, saj je po Margaret Thatcher druga ženska na tem položaju. Prijatelj z univerze Pat Frankland je leta za BBC dejal, da se ne spomni časa, ko Mayeva ne bi imela političnih ambicij. Bila je precej slabe volje, ko je izvedela, da jo je Thatcherjeva prehitela kot prva predsednica vlade.

  • NK, STA

    18. 7. 2016  |  Politika

    Novi vodja HDZ pred hrvaškimi parlamentarnimi volitvami

    Na predsedniških volitvah največje hrvaške politične stranke HDZ je bil za vodjo izvoljen Andrej Plenković. Ta je v nagovoru dejal, da se v stranki pripravljajo na predčasne parlamentarne volitve, ki bodo na Hrvaškem 11. septembra. Predvolilne raziskave sicer napovedujejo volilno zmago nove levosredinske koalicije, na čelu s SDP. Hrvaški parlament je sredi junija izglasoval nezaupnico premierju Tihomirju Oreškoviću, ki je kot kandidat HDZ dobil mandat za sestavo vlade konec leta 2015. V petek, 15. julija, se je sabor tudi uradno razpustil.

  • NINA KOROŠEC, STA

    18. 7. 2016  |  Svet

    Politična čistka v Turčiji

    Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je po neuspelem puču sprožil čistko svojih nasprotnikov v vojski in pravosodju. Po petkovem vojaškem udaru, v katerem je bilo ubitih najmanj 265 ljudi, je bilo v Turčiji aretiranih že 6000 prevratnikov. Erdoğanova vlada je že predlagala spremembo ustave, da bi lahko nad pučisti izvršila smrtno kazen.   

  • Damjana Kolar

    18. 7. 2016  |  Kultura

    Duhovit pogled na zapleteno drobovje sodobnih ljubezenskih zvez

    Po predpremieri na ljubljanskem graduv okviru cikla Film pod zvezdami, bo duhovita romantična komedija Maggie ima načrt od 21. julija dalje na ogled na rednem sporedu Koloseja. Zgodbo o samski Newyorčanki, ki nima sreče v ljubezni, je režirala Rebecca Miller, hčerka slovitega ameriškega dramatika Arthurja Millerja.

  • Borut Mekina

    18. 7. 2016  |  Politika

    "Vse sile stare Evrope so se združile v sveti gonji proti brexitu"

    Tomaž Mastnak je znanstveni svetnik s Filozofskega inštituta Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU. Je filozof, raziskovalec ideje o združeni Evropi. Med drugim je leta 1998 napisal knjigo Evropa med evolucijo in evtanazijo, v kateri se je postavil po robu političnemu enoumju, ki naj bi Slovenijo vodilo v objem EU in Nata.

  • Uredništvo

    18. 7. 2016  |  Kultura

    Režiser, ki je lastnoročno poskrbel za preporod slovenskih nadaljevank

    Luka Marčetič. Čeprav si je že od prvega razreda osnovne šole želel postati igralec, še slabi dve desetletji ni dobil nobene vloge, niti kot statist. Morda je za to krivo tudi dejstvo, da je od štirinajstega leta, ko se je s starši iz okolice Zagreba preselil v Slovenijo, živel v Brežicah. Ker priložnosti za igralsko udejstvovanje ni bilo, si jih je moral ustvariti sam. V srednji šoli je začel snemati filmčke z mobilnim telefonom, pred sedmimi leti je napisal in režiral spletno nadaljevanko Dan ljubezni, v kateri je igral s svojimi cimri, in lani zakuhal še nizkoproračunsko, a visokokakovostno serijo V dvoje.

  • Izak Košir, STA

    17. 7. 2016  |  Svet

    Delnice Nintenda zaradi lova na Pokemone v nebo

    Tokio, 14. julija - Japonski proizvajalec igralnih konzol in iger Nintendo si lahko te dni mane roke. Njegova igra Pokemon Go za pametne telefone je namreč velika uspešnica, zaradi česar so se delnice družbe dvignile v nebo. Na borzi v Tokiu so v teh dneh pridobile več kot 16 odstotkov.

  • NK, AT, STA

    16. 7. 2016  |  Družba

    Evald Flisar odstopil z mesta predsednika slovenskega centra PEN

    Evald Flisar je odstopil z mesta predsednika slovenskega centra PEN. ''Ti si pa lepa in seksi in samozavestna, kar vse človek pričakuje od perspektivne intelektualke, kritičarke, avtorice in bogve, kaj še vse,'' je le eden izmed odzivov, ki ga je Evald Flisar poslal mladi kritičarki Anji Radaljac, ko je na uredništvo revije Sodobnost poslala prošnjo za delo. Anja Radaljac se je za pisanje kritik začela dogovarjati s Flisarjem, ki je odgovorni urednik Sodobnosti. Ob njegovih vedno bolj seksističnih opazkah ga je med dopisovanjem opozorila, da se ob njegovem načinu komuniciranja počuti nelagodno, Flisar pa ji je na to odgovoril, da bo moral žal odkloniti sodelovanje z njo. Anja Radaljac se je nato odločila elektronsko pošto javno objaviti; vsebina dopisovanja je v javnost najprej prišla na Radiu Študent. 

  • AT, STA

    16. 7. 2016  |  Svet

    V poskusu udara v Turčiji ubitih najmanj 60 ljudi, več sto aretiranih

    V spodletelem poskusu vojaškega udara v Turčiji, ki se je zgodil v noči na danes, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 60 ljudi, aretiranih pa že 754 vojakov, poročajo tuje tiskovne agencije. Vojaki, ki so ponoči s tanki zaprli mostova čez Bosporsko ožino v Istanbulu, so se v jutranjih urah predali. Kot je bilo videti na televizijskih posnetkih je več deset vojakov, oblečenih v kamuflažne uniforme, z dvignjenimi rokami stopilo izza tankov, s katerimi so zaprli most.

  • Nina Korošec

    16. 7. 2016  |  Družba

    Zadnja večerja

    Timothy McVeigh je, preden so ga usmrtili, prosil za dve mali banjici čokoladnega sladoleda z aromo mete. Velma Barfield, usmrčena v Severni Karolini leta 1984, si je zaželela sirov smoki in pločevinko kokakole. Teresa Lewis, usmrčena leta 2010, je (kot mnogi) prosila za praženega piščanca. Na spletu najdemo dolg seznam dolgočasnih izborov jedi serijskih morilcev. A brez domišljije pri izbiri svojega zadnjega obroka na Zemlji niso zgolj morilci. 

  • Damjana Kolar

    16. 7. 2016  |  Kultura

    Bienale neodvisnih VS Zelenko

    V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani bodo 19. julija ob 19.00 odprli razstavo Bienale neodvisnih VS Zelenko, ki je nastala v sodelovanju MGLC in Bienala neodvisnih. Gre za samostojno vizualno-vsebinsko intervencijo k retrospektivi del Karla Zelenka, h kateri so povabili pet avtorjev Bienala neodvisnih. Avtorji so navdih za ustvarjanje črpali iz bogatega Zelenkovega opusa ter na samosvoj in sodoben način ustvarili svojo zgodbo z uporabo mešanih tehnik, kot so animacija, digitalna grafika in video.

  • Anže Tomić

    15. 7. 2016  |  Mladina 28  |  Kultura

    Povsod pošasti!

    Ko igra za mobilne telefone v nekaj dneh preseže število aktivnih uporabnikov Twitterja, lahko govorimo o izjemnem uspehu. To je te dni uspelo igri Pokémon Go, ki je v trenutku postala celo tako velika uspešnica, da so razvijalci njeno širitev na vse svetovne trge ustavili, ker so igralci iz ZDA in Avstralije, ki so igro dobili prvi, tako bremenili strežnike, da jo bomo Evropejci uradno dobili šele z nekajdnevno zamudo. Britanci in Nemci so jo dočakali v sredo, drugod jo še čakamo. A z nekaj iznajdljivosti je igro že zdaj mogoče igrati tudi pri nas.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    15. 7. 2016  |  Mladina 28  |  Uvodnik

    Odhod prvokategornika

    Vlado zapušča njen edini prvokategornik, finančni minister. Edini politik z zgodovinskim spominom, z nedvomnim ugledom na svojem področju tako v akademskih kot mednarodnih političnih krogih. Je brezhiben strokovnjak, to je dokazal že drugič. To ne pomeni, da se moramo strinjati z vsako njegovo potezo, daleč od tega. Do socialnih ukrepov je bil trd, čeprav tudi ta očitek ni čisto resničen: ne gre pozabiti, da je sprostil rast plač, česar si pod pritiskom Evropske unije doslej ni drznil storiti nihče od ministrov v času krize. Šele čas bo pokazal razliko med tem, kar je deklarativno govoril, in tem, kar je počel. Dejstvo je, da mu je primanjkljaj uspelo zmanjševati ob rasti odhodkov. Že danes je vidno, da je Sloveniji na pogajanjih z Evropsko komisijo izboril nekatere oprostitve in drugačno finančno politiko, kot jo je zapovedovala komisija, ni pa tega razglašal. Ker bi to škodovalo tako državi kot njemu že v naslednjem krogu pogajanj. Mramor že drugič z ministrskega položaja odhaja z dobrimi rezultati.

  • Anže Tomić

    15. 7. 2016  |  Politika

    Marcel Štefančič, jr. o tretji svetovni vojni

    Pogovor je nastal na podlagi članka Pot do vojne>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/273644343&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • IK, STA

    15. 7. 2016  |  Svet

    V napadu s tovornjakom v Nici najmanj 84 mrtvih

    V napadu s tovornjakom, ki je v četrtek zvečer med praznovanjem državnega praznika v Nici zapeljal v množico ljudi, je po zadnjih podatkih francoskih oblasti umrlo najmanj 84 ljudi. Voznik 19-tonskega tovornjaka je skozi množico, zbrano na Promenade des Anglais, divjal dva kilometra, preden so ga ubili policisti. 

  • Damjana Kolar

    15. 7. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Pregled elektronskih dogodkov za petek in soboto.

  • Izak Košir, STA

    14. 7. 2016  |  Politika

    Hojsa vrgli iz NSi

    Predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleša Hojsa so izključili iz stranke NSi. Kot je povedal za STA, ga odločitev ni presenetila in se nanjo ne namerava pritožiti, svoji nekdanji stranki pa očita, da je vedno bolj "polna sama sebe". Hojs je nazadnje "paktiral" s predsednikom SDS Janezom Janšo, s katerim sta bila na prireditvi Za mojo Slovenijo tudi edina govornika, preostali del stranke NSi je namreč proslavo na Trgu republike bojkotiral.

  • Nina Korošec

    14. 7. 2016  |  Politika

    Fakultetam je vseeno, kdo študira

    Do 26. julija bodo vsem maturantom, ki so pred dnevi izvedeli za rezultate spomladanskega roka splošne in poklicne mature, znane omejitve vpisa na fakultetah. Že leta nekateri gimnazijci v postopku za vpis na želeno fakulteto izpadejo na račun vrstnikov, ki so opravljali poklicno maturo s petim predmetom ali celo brez petega predmeta.

  • IK, STA

    14. 7. 2016  |  Družba

    Rodetova potuha domobranstvu

    V Alternativni akademiji obsojajo govor kardinala Franca Rodeta med nedeljsko mašo v Šentjoštu nad Horjulom. Za popolnoma nezaslišane ocenjujejo izjave, da so bili resnični narodni izdajalci komunisti, medtem ko je domobranska stran zgolj izvajala kontrarevolucijo. "Kardinalova perverzna potuha domobranstvu je vredna polne obsodbe," so med drugim poudarili. 

  • Darja Kocbek

    14. 7. 2016  |  Družba

    Ali resnica v času družabnih medijev sploh še kaj velja?

    V ponedeljek zjutraj septembra lani je bila v Veliki Britaniji objavljena izprijena novica. Tabloid Daily Mail je objavil, da je predsednik vlade David Cameron izvedel »vulgaren akt z glavo mrtvega prašiča«. Zgodba je bila del nove biografije o Cameronu in je hitro povzročila vsesplošno navdušenje. Bila je ogabna in velika priložnost za osramotitev elitističnega predsednika vlade. Mnogi so verjeli, da je mogoče, da je nekdanji član zloglasnega kluba Bullingdon opisano dejanje res naredil.

  • Damjana Kolar

    14. 7. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 14. do 17. julija.

  • Maja Novak

    14. 7. 2016  |  Družba

    Težko je biti Slovenec, a lahko nas je sram

    Preljubi Slovenci! Če vam je po mesecu dni nadležno pompoznega praznovanja dneva državnosti že zmanjkalo zamisli, s čim se še peteliniti, je tu veličasten dosežek, ki ste ga morda spregledali, a ga kaže omeniti: v 25 letih neodvisnosti smo postali analfabeti. Tako je pokazala raziskava »spretnosti« odraslih, ki je potekala znotraj držav OECD in med katero smo se pri preverjanju pismenosti, znanja računanja in sposobnosti reševanja problemov v tehnološko razvitih okoljih uvrstili pod povprečje; drugače povedano, na testu je pogrnil vsak četrti.