• Peter Petrovčič

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Politika

    Presoja politične primernosti tožilcev

    Tožilstvo ne sodi v tretjo, sodno vejo oblasti, pač pa v izvršilno. A znotraj te veje oblasti je to državni organ z največjo stopnjo samostojnosti in neodvisnosti. Seveda neodvisnosti od politike, ki je nujna, sicer bi šlo za represivni organ v rokah vladajoče politike, ki bi ljudi preganjal ali ne preganjal po njenih željah, ne pa v skladu z objektivnimi merili, ki jih določa zakonodaja. Toda vlada pod vodstvom Janeza Janše na tožilstvo izvaja vedno močnejši pritisk, četudi precej bolj skrito očem javnosti kot denimo v policiji, kjer je s kadrovskimi menjavami dosegla prevladujoč vpliv.

  • Lara Paukovič

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Kultura

    »Nakladanje prve vrste«

    Pred kratkim je kulturni minister Vasko Simoniti v intervjuju za Nova24TV presenetil s trditvijo, da ministrstvo stavbo na Metelkovi 6, iz katere izganja nevladne organizacije, potrebuje za »muzejsko dejavnost«, prednostno za Prirodoslovni muzej, »ki je eden najbolj ogroženih muzejev v smislu, da nima prostorskih kapacitet«. Ta ideja sicer ni nova, o njej se je že razpravljalo, a nikoli povsem konkretno.

  • Monika Weiss

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Politika

    Madžari bi tudi Darsove posle

    Obrambna ministra Slovenije in Madžarske ob srečanju v Budimpešti ta torek nista skrivala, da sta med pogovori »o tesnejšem sodelovanju med državama na obrambnem in vojaškem področju« govorila o zelo konkretnih poslih. Denimo o nakupu madžarskih oklepnikov za Slovensko vojsko. »Madžarska si želi, da bi lahko bila med tistimi, ki bodo oddali ponudbo za nabavo te opreme,« je dejal madžarski minister Tibor Benkő. Nakup predvidoma 50 oklepnikov spada v okvir načrtovane 780-milijonske posodobitve Slovenske vojske do leta 2027, pri kateri aktualna vlada vztraja kljub pozivom k premisleku o prednostnih nalogah v največji krizi, s katero se srečujeta zdravstveni sistem in sistem oskrbe starejših. Ali bo posel z oklepniki – kljub nujni transparentnosti, o kateri govori minister Tonin – pripadel Madžarom, bo jasno kmalu. Zanima pa jih še več.

  • Borut Mekina

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Politika

    Vojska kupila še več ventilatorjev

    Afera z ventilatorji se je letos poleti končala s hišnimi preiskavami pri vpletenih in spoznanjem vseh, da ozko grlo pri zdravljenju pacientov s covid-19 ni število ventilatorjev, ampak razpoložljivost kadra, ki jih zna upravljati. Vse se je začelo z izjavo zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, da imamo v Sloveniji le »30« prostih ventilatorjev za predihavanje pacientov s hujšo obliko te bolezni in da bi jih v skladu z italijanskim scenarijem potrebovali 200. A se je na koncu izkazalo, da smo jih v Sloveniji imeli veliko več, tako da je danes, po vseh nakupih v državi in skladiščih bolnic, skupaj kar 680 ventilatorjev. Sredi tega tedna je bilo, sodeč po sledilniku covid-19, umetno predihavanih 90 pacientov.

  • Borut Mekina

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Politika

    Če zgolj telefoniraš, si plačan bolje

    Na poziv bolnišnic po pomoči so se odzvali predvsem študenti, a jih je za zdaj še največ v klicnem centru vlade, kjer zainteresiranim dajejo informacije o novem virusu. Kot so nam pojasnili v uradu vlade za komuniciranje, so za delo svetovalcev v klicnem centru z informacijami o novem koronavirusu usposobili 68 študentov višjih letnikov Medicinske fakultete v Ljubljani. »Število svetovalcev v klicnem centru sproti prilagajamo potrebam po informacijah. Tako dela sočasno najmanj 10 in največ 18 svetovalcev,« pravijo.

  • Jure Trampuš

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Družba

    Deset tisoč podpisov

    Zadnjo oktobrsko sredo je na vrata državnega zbora potrkal Jaša Jenull, najprepoznavnejši obraz protestov, ki je vedno na čelu kolesarskega sprevoda. V vložišče državnega zbora je prinesel peticijo, poziv poslancem, naj ustavijo zlorabljanje epidemije za ideološke in strankarsko motivirane projekte. Že do takrat je ta poziv podpisalo več kot 800 ljudi, med njimi nekdanji politiki, akademiki, javni intelektualci, profesorji, kulturniki, protestniki, mladi, v resnici zelo heterogena množica posameznic in posameznikov, pa tudi organizacij in zavodov, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja s to družbo.

  • Vanja Pirc

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Kultura

    Podreditev kulturnih institucij

    Zdenka Badovinac je ena od mednarodno najvplivnejših osebnosti, kar jih premore slovenska kultura. Vendar ne le zato, ker že od leta 1993, torej že celih 27 let, vodi Moderno galerijo, eno naših osrednjih institucij za likovno umetnost, in tudi ne le zato, ker že enajst let, odkar je ta zrasel v nekdanji ljubljanski vojašnici na Metelkovi, hkrati vodi tudi Muzej sodobne umetnosti Metelkova. Njen vpliv lahko najlažje razumemo na podlagi njenega mednarodnega delovanja, aktivnega povezovanja lokalnega prostora z mednarodnim.

  • Luka Volk

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Družba

    Študenti – socialni primer

    Brezposelnost se je letos povečala v vseh starostnih skupinah, občutno prav med mladimi in študenti – pri njih se je od septembra 2019 do septembra 2020 povečala za 30,6 odstotka. Da so mladi pogosto odvisni od prekarnih oblik zaposlitve in študentskega dela, ni nič novega, a zdaj se te oblike izkazujejo za nevarne in nepredvidljive.

  • Gregor Kocijančič  |  foto: Borut Krajnc

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Kultura

    »V očeh oblasti smo nevarni, ker vzgajamo kritično mislečo javnost«

    Katerina Mirović že desetletja deluje v neodvisni in alternativni kulturi, v njej se je uveljavila in je danes pri nas ena njenih glavnih akterk. Sprva je z angažmajem na ljubljanski hard core sceni močno zaznamovala glasbeno in aktivistično dogajanje v Ljubljani, pozneje je sodelovala pri zasedbi Metelkove, kjer je že 23 let tudi štab njenega kuratorskega, uredniškega in producentskega delovanja: je urednica pri Strip Coru, ki deluje v okviru Foruma Ljubljana, izdajatelju naše edine stripovske revije Stripburger, in vsako leto pripravlja mednarodno uveljavljen festival Svetlobna gverila, ki se osredotoča na umetniške svetlobne projekte v javnem prostoru. Pred nedavnim je skupaj z drugimi predstavniki nevladnih organizacij, ki delujejo na Metelkovi 6, prejela dopis ministrstva za kulturo, ki jim veleva, naj se iz stavbe, v kateri delujejo že dobrih 20 let, izselijo do konca januarja prihodnje leto. S Katerino Mirović smo v njeni pisarni kramljali o zagati, v kateri se je te dni po krivici znašel nevladni sektor, ki domuje na Metelkovi, o zgodovini razvpite stavbe na Metelkovi 6 in njeni tesni povezanosti z dediščino civilnodružbenih gibanj, o odnosu med nevladno in institucionalno kulturno sceno, o različnih vprašljivih dejanjih ministrstva za kulturo in še o marsičem.

  • Staš Zgonik

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Družba

    Vitamin D in covid-19

    Skupina strokovnjakov je prejšnji teden objavila priporočila za uživanje vitamina D v jesenskih in zimskih mesecih, ko ga zaradi manj intenzivnega Sončevega obsevanja naše telo praviloma ni sposobno samo izdelati dovolj. »Svetujemo nadomeščati vitamin D, da zmanjšamo pojavljanje okužb s SARS CoV-2 in da ublažimo potek bolezni COVID-19 pri že okuženih bolnikih, še posebej pri tistih s pomanjkanjem vitamina D in dejavniki tveganja za hujši potek in slabe izide bolezni.«

  • »Prvi korak k normalnosti«

    Skakali, plesali in gnetli se na javnih prireditvah verjetno še dolgo ne bomo, morda pa bomo lahko koncerte in športna tekmovanja v živo spremljali še kako drugače kot prek spletnih in televizijskih prenosov. Te dni so namreč nemški strokovnjaki z epidemiološkega inštituta Univerze v Halleju predstavili izsledke raziskave Restart-19, s katerimi v turobno resničnost, v kateri je panoga, ki se ukvarja z organiziranjem prireditev, zaradi pandemije koronavirusne bolezni skoraj popolnoma ohromljena, prinašajo žarek upanja. Raziskava naj bi dokazovala, da lahko prireditve brez večjega tveganja za širjenje virusa potekajo tudi med pandemijo, če je seveda poskrbljeno za ustrezne zaščitne ukrepe.

  • N'toko

    N'toko

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Žive meje

    Spet nova ekonomija

    Startup guruji nam vsakih nekaj let obljubljajo poklice prihodnosti. Še nedavno so imeli poznavalci trga polna usta »ekonomije delitve« in hvalospevov o platformnih podjetjih, kot sta Uber in AirBnB. »Vsi bomo v prostem času šoferji, si delili avte, kolesa in stanovanja!« Vplivneži so nove oblike služenja denarja povezovali z modernim lajfstajlom: »Mladi namesto stalnih služb in stanovanj potrebujejo mobilnost!« Investitorji so zlivali milijarde evrov v vsako storitev, ki je v prezentaciji vključevala besedo »app«, mediji pa so nekritično navijali, da mora država tem podjetjem olajšati prihod v Slovenijo. A nekaj let kasneje vse to zveni le še kot slaba šala. Uber in AirBnB sta danes sinonim za sramotno izkoriščanje in prevarantstvo. Širom po svetu sta uničila panožne standarde, zdesetkala plače in uničila urbana okolja, pri tem pa vseskozi ustvarjala izgubo. O njiju si nihče več ne upa izreči pozitivne besede – izjema, ki potrjuje pravilo, je minister za infrastrukturo iz NSi Vrtovec, ki se še kar trudi narediti Uberju všečno zakonodajo.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Kolumna

    Virus in generacije

    Vladi (Janši) je epidemija grdo ušla iz rok. Zato je storila edino, kar res zna: deželo je znova zaklenila in večidel ustavila javno življenje. A to je napravila prepozno. Kot je na splošno z ukrepi nenehno zamujala vse od pomladi: prepozno je priprla mejo s Hrvaško, prepozno razglasila epidemijo, prepozno ali sploh ni pripravila zdravstva na drugi val … Za to obupno zamujanje, ki se je izteklo v strašljiv potek epidemije, je po svoje kriva tudi t. i. strokovna skupina. Večkrat je plaho nakazala, da je treba kaj storiti, Janša pa je praviloma ostal križem rok. Ker je šlo za dobesedno usodne zamude, bi moral štab reči: storite to in to ali pa odstopimo. Ker je bil premlačen, je sokriv.

  • Stanka Prodnik

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Kultura  |  TV

    Dobra Vida

    Prišli smo do ene zadnjih v seriji oddaj TV Slovenija o 30 letih države Slovenije. In prišli do bistvenega dela. Do dejanskih razlogov za osamosvajanje in resničnih muk nastajanja države. Saj veste, dovolj smo imeli financiranja juga, barantanja z devizami, dovolj beograjskih finančnih miškulanc, dovolj tega, da se vozimo v celovški KGM po boljšo in cenejšo hrano (za mlajše bralce naj pojasnimo, da je to predhodnik Spara) in v Trst po kavbojke – in se ob tem vsi delamo, da ne vemo, zakaj to počnemo. Ves ta blef je bil naporen in vse skupaj ni vodilo nikamor. Slovenci smo hoteli živeti tako kot Avstrijci in Italijani, preveč blizu smo bili in razumeli smo, da ima to opraviti s kapitalizmom; tako smo takrat stvari videli. Hočeš milko? Najprej demokracija. TV Slovenija je iz teh malih hotenj hotela narediti povzdignjeno zgodbo o velikih mislecih in stoletnih, kaj stoletnih, tisočletnih sanjah. Saj so to tudi bile, samo čokolada Milka je mogoče imela večjo težo. Mimogrede, vsi trije redni gledalci vseh oddaj se strinjamo, da serija oddaj o osamosvojitvi ne spada med zmagovitih pet oddaj TV Slovenija. Veliko bolj bi uživali, če bi gledali reportaže o tem, kaj danes prodajajo v trgovinah, kjer smo včasih v stari Gorici kupovali tri leta stare modele Rifle kavbojk.

  • Marcel Štefančič jr.

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Kultura  |  Film

    Jaz sem Greta

    Kako zelo gre Greta Thunberg nekaterim na živce, se lahko prepričate, če na portalu IMDB vtipkate naslov dokumentarca o njej, I Am Greta, in pogledate, kakšno oceno ima: 3,1! Tako nizke ocene nima niti The Room, ki po novem velja za najslabši film vseh časov. In tako nizke ocene nima niti Plan 9 from Outer Space, ki je pred tem veljal za najslabši film vseh časov. Greta Thunberg gre desničarjem – zanikovalcem podnebnih sprememb, antifeministom, malim spletnim fašistom – res na živce.

  • Slovenije ne vodi »desnosredinska« vlada, pač pa njena skrajna desnica

    Janezu Janši skozi desetletja izoblikovane vrednote demokracije, sobivanja in sožitja ne pomenijo popolnoma nič. Doma in po svetu jih je pripravljen izigrati na vsakem koraku.

  • Uredništvo

    5. 11. 2020  |  Družba

    Organizatorji petkovih protestov: »Ne hodite na današnji protest!«

    "Mi, ki vztrajno protestiramo od marca 2020, se zaradi napovedanega nasilja nekaterih skupin in slabega epidemiološkega stanja v državi distanciramo od današnjih protestov. Kolesarke in kolesarji smo se ob epidemiji začasno odmaknili od množičnega zbiranja, saj želimo odgovorno prispevati k reševanju zdravstvenega stanja," so danes v sporočilu za javnost zapisali pri Protestni ljudski skupščini. Dodali so, da današnji protest, ki je napovedan v Ljubljani (in sicer ob 16.30 na Trg republike v Ljubljani) poziva ljudi k združevanju brez mask, za kar menijo, da ogroža zdravje ljudi in zatorej ne sledi namenom protestov, ki smo jim priča že od pomladi.

  • IK, STA

    5. 11. 2020  |  Politika

    KPK zaznala korupcijska tveganja pri nabavi zaščitne opreme

    Protikorupcijska komisija je na podlagi tematskega nadzora nabav zaščitne opreme v epidemiji zaznala vrsto korupcijskih tveganj in podala priporočila za njihovo odpravo. Ugotovila je sume kršitev protikorupcijskega zakona, zaradi česar bo izvedla preiskave, in sume kršitev s področja pristojnosti drugih organov. Te bodo poslali pristojnim organom.

  • Uredništvo

    5. 11. 2020  |  Svet

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ČAS ZA LOČITEV

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je ilustriral legendarni Tomaž Lavrič, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. Amerika je tako razklana, da bi morala imeti dva predsednika – kot med državljansko vojno, v naslovni temi piše Marcel Štefančič, jr. Več preberite jutri v letošnji že 45. številki vašega najljubšega tednika, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina45 

  • Pia Nikolič

    4. 11. 2020  |  Politika

    »Maršal Twito«

    GreznicaBlog, ki si prizadeva za ponovno vzpostavitev normalnosti na Twitterju, je ugotovil, da je »kljub Twitterjevi spremembi uporabniškega vmesnika (za retvit sta po novem potrebna dva klika, ne več eden) in kljub katastrofalnim razmeram na zdravstvenem ter epidemiološkem področju, predsednik vlade Janez Janša v oktobru tvital in retvital več kot v preteklih dveh mesecih«. Našteli so 221 njegovih tvitov, 2759 retvitov in 165 všečkov. V povprečju je to 7,4 tvita, 89 retvitov in 5,5 všečkov na dan. Nič čudnega, da se ga je prijel vzdevek »maršal Twito«. 

  • Danes je nov dan

    5. 11. 2020  |  Družba

    Manjka mu ... ljubezni

    Naš predsednik vlade je nekaj ur po ameriških volitvah in daleč pred končnimi rezultati razglasil zmago svojega "idola". Morda je v to verjel sam, bolj verjetno pa je šlo za provokativen tvit, od katerega je pričakoval buren odziv, ki bi mu prinesel Trumpovo (ali vsaj Melanijino) prepoznanje. S tem je kršil tudi osnovno načelo o nekomentiranju volitvenega procesa.

  • Uredništvo

    5. 11. 2020  |  Politika

    Gantar: »Če se bomo držali ukrepov, pričakujemo nižje število obolelih za gripo«

    "Zagotavljam lahko znova, da bo vsak, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, tega deležen. To pa predstavlja izredne napore za zdravstvene delavce, tudi med njimi se pojavljajo okužbe. Imamo manj zdravstvenih delavcev v primerjavi z drugimi državami. Ukrepi, ki jih sprejemamo pomenijo pomoč, ne pa rešitve v zdravstvu."

  • Uredništvo

    5. 11. 2020  |  Družba

    »Če bodo bolnišnice polne, bomo morali ustaviti vse – to ni grožnja, tako pač je«

    "Slovence bi predvsem pohvalil. Če ne bi bili uspešni vsi skupaj, ne bi bili tukaj, kjer smo. Skoraj celo leto se dajemo s tem virusom in čez kaj vse smo že šli! Preživeli smo zaprtje države – skupaj! Zdaj ni čas za kritiziranje, nastopila je pandemična utrujenost, raven stresa je konstantno visoka, ljudje so zaskrbljeni za ekonomsko stabilnost, za dostop do zdravnikov … In z nenehno grožnjo, kaj nas še čaka, ne moremo več funkcionirati. Če bodo bolnišnice polne, bomo morali ustaviti vse – to ni grožnja, tako pač je. To je jasno in tako to tudi povem. Si pa močno želim, da nam tega ne bo treba storiti. Obstaja strah, da nam bo kdo očital, da nismo naredili dovolj, vendar to ne more biti naša gonilna sila, saj nam potemtakem ne preostane drugega, kot da se oblečemo v skafandre do božiča 2021."

  • IK, STA

    4. 11. 2020  |  Politika

    Višje sodišče potrdilo oprostilno sodbo za Jankovića

    Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo oprostilno sodbo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću v zadevi Gratel, je za STA povedal županov odvetnik Janez Koščak. Tožilstvo je na višjem sodišču v pritožbi vztrajalo, da v omenjenem primeru ni šlo za odškodnino občini, ker je podjetje preseglo obseg dogovorjenih del, temveč podkupnino.

  • Uredništvo

    5. 11. 2020  |  Politika

    »Janševa podpora je protislovna, saj stavi na kandidata, ki se norčuje iz ukrepov«

    "Da je premier Janša preko twitterja predčasno podprl Trumpa, nima racionalne podlage. Podpira ga iz povsem političnih vzgibov – ker je pač republikanski kandidat. Toda v resnici je njegova podpora protislovna, saj stavi na kandidata, ki podcenjuje nevarnost koronavirusa, celo norčuje se iz preventivnih zaščitnih ukrepov itd. Zato je ta podpora Trumpu paradoksalna ob zavedanju, da on sam v Sloveniji nenehno išče krivce za podivjano epidemiološko sliko in zanjo krivi denimo medije ter politične nasprotnike."

  • Lara Paukovič

    5. 11. 2020  |  Družba

    VIDEO: Plešoči morski psi rušijo rekorde

    Družabna omrežja včasih postrežejo z bizarnimi rekordi. Pred letom se je na Instagramu pojavila fotografija jajca z namenom, da bi zbrala več všečkov kot fotografija, na kateri je hči resničnostne zvezdnice Kylie Jenner. Projekt je uspel in jajce, sneto s Shutterstocka, je s skoraj 55 milijoni všečkov še vedno najbolj všečkana fotografija na Instagramu.

  • STA

    5. 11. 2020  |  Kultura

    Stroka podpira dosedanjo direktorico Tanjo Roženbergar

    Strokovna združenja s področja etnologije so na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovila poziv, naj ponovno premisli glede izbora Natalije Polenec za direktorico Slovenskega etnografskega muzeja (SEM). Po njihovi oceni je Natalija Polenec manj ustrezna kandidatka od dosedanje direktorice SEM Tanje Roženbergar.

  • DK, STA

    5. 11. 2020  |  Svet

    Zaradi konotacije kolonializma pri nagradah grammy preimenovali kategorijo

    Ameriška diskografska akademija se je odločila preimenovati kategorijo glasb sveta (world music) pri podeljevanju nagrad grammy, da bi se na ta način izognila morebitnim konotacijam kolonializma. Namesto najboljšega albuma glasb sveta (world music) bo poslej podeljevala nagrado za najboljši album globalne glasbe. Nominirance bodo razglasili 24. novembra, poroča The Guardian.

  • DK, STA

    5. 11. 2020  |  Kultura

    Van Goghov delirij posledica odtegnitve od alkohola

    Pionirska raziskava, ki se je osredotočila na duševno zdravje nizozemskega umetnika Vincenta van Gogha v letih pred njegovim samomorom, je prišla do zaključka, da je trpel za delirijem, ki ga je delno povzročila odtegnitev od alkohola. Umetnik je namreč potem, ko si je odrezal uho, poročal o "nevzdržnih halucinacijah" med produktivnim obdobjem.

  • JAVNO PISMO

    4. 11. 2020  |  Družba

    »V imuniteto in s tem v kršitev moralno etičnega kodeksa nas noben ne more prisiliti«

    V časopisu je bilo objavljeno sporočilo s 157. skupščine Slovenskega zdravniškega društva, da boste predlagali sprejem kazenske in odškodninske imunitete za primer strokovne napake za zdravnike, ki so preobremenjeni zaradi bolezni covid-19.