• Damjana Kolar

    9. 6. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Izbor dogodkov od 9. do 11. junija.

  • IK, STA

    9. 6. 2016  |  Svet

    Evropski komisar meni, da bi bilo s Trumpom izjemno težko sodelovati

    Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici je danes izjavil, da bi Evropska komisija izjemno težko sodelovala Donaldom Trumpom, če bo zmagal na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA.

  • IK, STA

    9. 6. 2016  |  Kultura

    V Ljubljano se vrača Jean-Michel Jarre, boter elektronske glasbe

    V ljubljanski dvorani Stožice se bo 15. novembra ustavil boter elektronske glasbe Jean-Michel Jarre. V Slovenijo se vrača po tem, ko je leta 2008 navdušil Halo Tivoli. Na velike evropske odre se bo podal oktobra in v sklopu turneje The Electronica World Tour predstavil aktualna albuma Electronica 1 in 2 ter številne uspešnice.

  • Darja Kocbek

    8. 6. 2016  |  Svet

    Hillary Clinton slavi, Bernard Sanders se ne preda

    Nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton slavi, ker ji je na strankarskih volitvah uspelo zbrati dovolj glasov delegatov za nominacijo demokratske stranke za kandidaturo za predsednika ZDA. Čeprav njen protikandidat Bernard Sanders kljub temu vztraja v tekmi, je njegove privržence vnovič pozvala, naj zdaj podprejo njo, ker se mora stranka poenotiti. Sanders pa je svoje privržence kljub temu vnovič opomnil, da bo vztrajal do strankarske konvencije, ki bo julija v Filadelfiji, na kateri bodo odločali, kdo bo kandidat stranke na volitvah za predsednika ZDA novembra letos.

  • 8. 6. 2016  |  Politika

    Proti rušenju nekdanje tovarne Rog

    Podpisani zaposleni na Oddelku za pedagogiko in andragogiko ter na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ostro obsojamo brutalnost in nasilje, ki se je vzpostavilo ob konfliktu med Mestno občino Ljubljana oziroma njenim županom Zoranom Jankovićem ter mnogoterimi uporabniki in uporabnicami tovarne Rog. Zgroženi smo nad načinom reševanja konflikta, ki se, kot kaže urbana zgodovine zasedb in začasnih rab degradiranih, neuporabljenih, zapuščenih površin in prostorov v Ljubljani, zopet ponavlja po enakem scenariju, kot ga je mlada, alternativna urbana kultura doživela leta 2002 v primeru Avtonomne cone Molotov ter ob neštetih poskusih rušenja AKC Metelkove mesto v zadnjih dveh desetletjih. Urbana prestolnica, kot je Ljubljana, si ne sme privoščiti pritlehnih provokacij, da nad mlade in ustvarjalne umetnike, aktiviste, študente, kulturnike, ustvarjalce in druge uporabnice in uporabnike Roga sredi noči pošlje zasebno varnostno službo in provokativni rušilni stroj, potem pa, če se bo zgodovina ponovila, čaka na izčrpavanje in dokončno izčrpanje kreativne energije in volje.

  • Darja Kocbek

    8. 6. 2016  |  Svet

    Razprava o univerzalnem temeljnem dohodku se bo nadaljevala

    Švica je prva država na svetu, kjer so državljani lahko odločali, ali bi uvedli univerzalni temeljni dohodek. Švicarji so odločali, da bi vsak državljan dobil univerzalni temeljni dohodek v višini 2500 frankov na mesec, kar v Švici komajda zadostuje za preživetje.

  • Damjana Kolar

    8. 6. 2016  |  Kultura

    Zaključek 60. sezone

    Kot zadnjo premiero letošnje sezone je Slovensko mladinsko gledališče uprizorilo predstavo mi, evropski mrliči, v kateri dramatičarka Simona Semenič in režiser Sebastijan Horvat stopata v dialog z Dušanom Jovanovićem ter njegovimi Žrtvami mode bum-bum iz sedemdesetih let, vendar sta močno vpeta v sedanjost. Zdi se, da se nekako strinjamo, da so razmere daleč od tega, da bi bile dobre, pa vendar imamo vtis, da bi stvari lahko bile tudi slabše. Vsi se zavedamo katastrofalnih posledic ekonomske in politične krize, krize legitimnosti institucij Evropske unije, vedno večje ogroženosti zaradi podnebnih sprememb ... Vendar je videti, da nas uspešno prepričujejo, da je nekje drugje (ali v nekem drugem času bilo) vseeno slabše. Ali, kot piše Simona Semenič, "do grla smo v dreku, vendar vseeno plavamo."

  • Igor Mekina

    8. 6. 2016  |  Svet

    Prelomljena "železna" zagotovila ZDA Rusiji

    Poskusi zveze NATO, da spremeni politično sliko v Evropi vplivajo na Rusijo in jo prisiljujejo, da se proporcionalno odzove. To je glavno sporočilo tiskovne predstavnice ruskega Ministrstva za zunanje zadeve Marije Zaharove na nedavni tiskovni konferenci, s katero se je Rusija odzvala na informacije o skorajšnjem sprejemu Črne gore v zvezo NATO. Vseh 28 članic zveze NATO je namreč podpisalo protokol o sprejemu Črne gore, ki bo po njegovi ratifikaciji s strani vseh podpisnic postala 29. članica zveze NATO.

  • Izak Košir, STA

    8. 6. 2016  |  Svet

    Angela Merkel še vedno najvplivnejša ženska na svetu, sledi ji Hillary Clinton

    Na lestvici 100 najvplivnejših žensk na svetu, ki jo pripravlja ameriška poslovna revija Forbes, je letos  (že šestič) na prvem mestu nemška kanclerka Angela Merkel. Na lestvici "najpametnejših in najbolj trdoživih žensk na svetu" ji podobno kot lani sledita Hillary Clinton ter Janet Yellen. Če Hillary Clinton uspe dobiti nominacijo demokratov in nato zmagati na ameriških volitvah, pa bo prihodnje leto najbrž na vrhu prišlo do sprememb. 

  • Uredništvo

    8. 6. 2016  |  Družba

    Kristalna krogla, daj mi veliko seksa!

    Če še niste slišali za vedeževalca Blaža, ki je bolj kot s svojimi napovedmi na televiziji zaslovel s svojim ostrim jezikom in nemalokrat nesramnim odnosom do kličočih, ste morda zamudili edinstveno izkušnjo, ki bi vas lahko bolj nasmejala kot marsikatera domača »humoristična« serija. Njegovo poslovilno oddajo na TV3 je v svoji zadnji TV kolumni opisala Stanka Prodnik Božič. Blaža je poklicala starejša gospa, ki jo je direktno vprašal: »Kdaj ste nazadnje seksali, gospa?« Nato ji je svetoval, naj pogleda v kristalno kroglo, ki se je prikazala na TV-zaslonu, in gospe velel, naj se zadere: »Kristalna krogla, daj mi veliko seksa!« In to ne enkrat, temveč tolikokrat, da smo med tem kar pozabili šteti, vmes ji je celo predlagal, naj željo tudi kar zapoje. »Odlični ste, veliko seksa boste imeli, hvala, adijo!« se je od nje poslovil v svojem značilnem odrezavem slogu.

  • Darja Kocbek

    7. 6. 2016  |  Svet

    Sanders bo prepričeval superdelegate, naj glasujejo zanj

    Pred današnjimi volitvami demokratske stranke v zadnjih petih državah, nekdanji državni sekretarki Hillary Clinton do strankarske zmage manjka samo še 30 delegatskih glasov. Te bo danes zagotovo dobila, a njen protikandidat senator in Vermonta Bernard Sanders kljub temu ne namerava izstopiti iz tekme. Pravi, da bo odločitev kdo bo kandidat demokratske stranke na novembrskih volitvah za predsednika ZDA, sprejeta na konvenciji stranke julija v Filadelfiji.

  • Tea Wutte

    7. 6. 2016  |  Svet

    Kamniti vir financiranja talibanov

    Tudi po desetletju in pol od intervencije ZDA in njenih zaveznikov v zvezi NATo v Afganistanu vojna v tej državi še naprej traja. Vzroki za to so številni, finančni viri vojne pa so prav tako raznovrstni. Poleg trgovine z drogami, predvsem opijem in hašišem, v Afganistanu kolesje vojne poganja še ena strateška surovina, po kateri je Afganistan svetovno znan že več kot 6000 let. Gre za poldragi kamen lapis lazuli.  S tem poldragim kamnom so naredili ogrlice za princeso prvega znanega velikega mesta Ur iz Mezopotamije, egiptovski mojstri pa so iz istega kamna iz Afganistana naredili obrvi na posmrtni maski Tutankamona, pa tudi številne druge umetniške izdelke.

  • Damjana Kolar

    7. 6. 2016  |  Kultura

    Slovenia Press Photo 2016

    Letošnji festival bo poleg razstav Slovenski nagrajenci World Press Photo 1977-2016 (Joca Žnidaršiča, Matica Zormana in Matjaža Krivica) v Galeriji Fotografija in Pulitzerjevih nagrajencev 2016, ekipe Reutersa, v Galeriji Kresija, obsegal tudi razpravo z gosti festivala na temo fotografije in medijev v luči trenutne begunske in migrantske krize. Mednarodno žirijo natečaja Slovenia Press Photo 2016 sestavljajo: Reinhard Krause (globalni vodja fotografije pri Reutersu), Sophie Batterbury (urednica fotografije pri i Newspaper, prej pri The Independentu) in svetovno znana fotografa Daniel Etter in Aris Messinis, ki sta za svoje delo prejela že številna priznanja. 

  • Igor Mekina

    7. 6. 2016  |  Svet

    Začasni predsednik Brazilije obsojen zaradi ponarejanja volitev

    Brazilsko predsednico Dilmo Rousseff je senat za pol leta suspendiral s položaja, grozi pa ji tudi odpoklic. Pri tem pa so prav politične elite, ki želijo zaradi domnevne "korupcije" odstraniti sedanjo, po njihovem okusu preveč "levičarsko" predsednico Brazilije - očitno same obremenjene s koruptivnimi praksami. In ob tem ko predsednici Brazilije koruptivnega dejanja sploh nihče še ni niti dokazal, pač pa je odstavljena zaradi nekakšnih domnevnih napak pri sestavljanju in polnjenju državnega proračuna. Opozicija Dilmi Rousseff očita, da je leta 2014 prikrila proračunski primanjkljaj ter poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke.

  • Izak Košir

    3. 6. 2016  |  Mladina 22  |  Kultura

    Srečni le, ko dežuje

    Garbage je eden od tistih bendov, ki so poosebljali devetdeseta leta. Trije fantje in dekle, trije Američani in Škotinja. Oni bolj v ozadju, ona zelo v ospredju – ravno prav nevarna, ravno prav nedolžna, ravno prav melanholična. Shirley Manson je bila dovolj alter, da so jo vzljubili tudi podzemniki, in dovolj zvezdniška, da jo je ljubil MTV. Ta je bil takrat, v času pred YouTubom, za uspeh skupine, ki se je želela prebiti v mainstream, ključen. Zagotovo bomo več govorili o Shirley, saj Shirley je Garbage, čeprav so v avtorstvo skladb vpleteni vsi in čeprav že od leta 1993 mojstrsko tkejo prodorno zvočno podlago – podlago za Shirley.

  • Uredništvo

    7. 6. 2016  |  Družba

    Kriza resnih medijev kot gojišče za prikrito oglaševanje

    V zadnjem času je veliko govora o medijski prostituciji. A tisto najbrž edino resnično so številni mediji zamolčali. Zakaj? Digitalna revolucija in kriza resnih medijev sta namreč gojišče za prikrito oglaševanje in razprodajo kredibilnosti. O tem je v Mladini pisal Staš Zgonik. Članek so sprožile nedavne naslovnice treh največjih »resnih« slovenskih dnevnih časopisov. Da bi videli, kaj novega se je zgodilo v državi, so namesto tega na naslovnicah Dela, Dnevnika in Večera pričakala oglasna besedila za Mercator. Na vseh treh naslovnicah so bile enake fotografije in enaka promocijska besedila. In to v formatu, ki je ravno dovolj podoben, da bralca lahko zavede, in ravno toliko minimalno drugačen, da se je mogoče vsaj za silo braniti očitkov o prikritem oglaševanju. Če se je bralec dovolj potrudil, je lahko v kotu strani našel celo majhen napis, da gre za oglaševalsko vsebino. In zato naj v tem ne bi bilo nič spornega.

  • Fotogalerija: Rog pred rušenjem varuje živi zid

    Nekaj po 3. uri zjutraj so varnostniki Valine v prostorih tovarne Rog presenetili prisotne uporabnike tega alternativnega centra. V zgradbi naj bi se takrat nahajalo okoli deset ljudi. V znak rušenja objekta je bil pripeljan tudi bager. Kasneje je na kraj dogodka prišla tudi policija, ki je nato po nekaj urah prizorišče zapustila, varnostniki pa so ostali. Slednji stražijo zgradbo in ljudem preprečujejo vstop, dostop je bil najprej omejen tudi novinarjem. 

  • Izak Košir

    6. 6. 2016  |  Politika

    Janković o Rogu: Rušimo objekte, ki so last mestne občine

    Ljubljanski župan Zoran Janković se je na novinarski konferenci pred Mestno hišo odzval na današnje dogajanje v Rogu. Protest uporabnikov tovarne, ki so naredili živi zid, je označil za oviranje začetka prve faze revitalizacije Roga. Napovedal je, da bodo na občini uporabili vsa pravna sredstva za zaščito svoje lastnine. Gradbišče v Rogu pa je z današnjim dnem, kljub uporu in incidenti z varnostniki, vzpostavljeno. Glede nasilja slednjih, ki jih je najela Mestna občina Ljubljana (MOL), je dejal, da zadevo prepušča policiji: "Jaz zagotovo nisem bil zraven. Naj to rešijo tisti, ki so bili poleg."

  • Izak Košir

    6. 6. 2016  |  Družba

    Za otroke gre. Tokrat res.

    Bo država uslišala starše, ki jih zaradi sevanja skrbi zdravje otrok? Civilna iniciativa Zaščitimo otroke pred sevanjem odločno nasprotuje postavitvi najmočnejših tranzitnih daljnovodov mimo šol in vrtcev, pa tudi domov, v katerih živijo otroci. O problematiki so obvestili tudi vse tri predsednike, saj sem jim zdi postavitev daljnovoda, kot si je to zamislilo podjetje Eles, sporna. Predvsem pa škodljiva.

  • Izak Košir

    6. 6. 2016  |  Družba

    Se Slovenija res odpoveduje slovenskemu jeziku?

    Ob peticiji Za vsestranski razvoj slovenskega jezika, ki jo najdete tu, je Slavistično društvo Slovenije v javnost poslalo izjavo, v kateri so kritični do novele o spremembi Zakona o visokem šolstvu. Predlagatelji zakona želijo namreč spremeniti dosedanji 8. člen, ki govori o rabi jezika v visokem šolstvu. Predlog spremembe predvideva, da bi slovenski profesorji na slovenskih državnih univerzah slovenskim študentom z denarjem slovenskih davkoplačevalcev predavali v tujem oziroma angleškem jeziku. V društvu slavistov so mnenja, da se s takšnimi težnjami in ravnanjem brez sramu odpovedujejo slovenskemu jeziku in ga vračajo na raven, ki jo je imel v začetku 19. stoletja.

  • Damjana Kolar

    6. 6. 2016  |  Kultura

    Kinodvorišče odpira žurerska komedija Ta nora 80a

    V atriju Slovenskih železnic v Ljubljani bo od 8. junija do 4. julija tudi letos obratoval letni kino Kinodvora - Kinodvorišče, ki bo ponudil pet premier (Odprto morje, Chevalier, Janis Joplin: Otožno dekle, Ryuzo in sedem veličastnih) in večer slovenskega kratkega filma. Sedmo edicijo bodo odprli z žurersko komedijo z malo baseballa in veliko piva Ta nora 80a v režiji Richarda Linklaterja. Gre za "duhovno nadaljevanje" njegove komedije o odraščanju Zadeti in zmedeni, ki zamenja sedemdeseta za osemdeseta in srednješolsko negotovost za bežen, a slasten občutek nepremagljivosti, ki zaznamuje zgodnja študijska leta.

  • Neža Mlakar, STA

    6. 6. 2016  |  Svet

    Begunci na Dunaju aktivni kot prostovoljci

    V avstrijski prestolnici Dunaj 350 prosilcev za azil opravlja družbeno koristna dela. Nekateri pomagajo pri poučevanju, drugi čistijo okolje, tretji skrbijo za divje živali. Povpraševanje po tovrstni zaposlitvi, čeprav v glavnem neplačani, je precej večje od ponudbe, sporočajo iz ljubljanskega predstavništva mesta Dunaj Eurocom Pr.

  • Brexit: Katastrofa ali olajšanje za britansko gospodarstvo?

    Izstop Velike Britanije iz EU bi zmanjšal britanski BDP ter odnesel delovna mesta, svarijo nasprotniki brexita. Da bi ta poteza prinesla prihranke za državni proračun in ustavila migracije, zaradi česar bi Britanci lažje našli delo, pa menijo zagovorniki. Kako močno bi brexit zamajal britansko, evropsko in svetovno gospodarstvo, ostaja vprašanje. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ocenjuje, da bi bil britanski bruto domači proizvod (BDP) v primeru brexita do leta 2030 pet odstotkov nižji kot v primeru, če Britanci ostanejo v EU. »Sklep je jasen: za britansko gospodarstvo in za družine bi bil izstop iz EU najbolj nenavadna rana, ki si jo lahko zadamo sami,« je v prispevku za časnik Times zapisal britanski finančni minister George Osborne. »Manj bi bilo trgovine, manj investicij in manj posla ... Če zapustimo EU, bo Velika Britanija na dolgi rok revnejša.«

  • Borut Mekina

    3. 6. 2016  |  Mladina 22  |  Ekonomija

    Če si bogat, si konkurenčen

    Slovenija se je na letošnji lestvici konkurenčnosti švicarskega inštituta IMD uvrstila na 43. mesto, kar glede na lani pomeni napredovanje za šest mest. Dr. Peter Stanovnik z Inštituta za ekonomska raziskovanja je ob predstavitvi lestvice dejal, da je »Slovenija ena od tistih držav, ki so na lestvici zabeležile največji napredek,« v Gospodarski zbornici Slovenije pa so bili za odtenek kritičneje razpoloženi. »Če bi politiki opravili domačo nalogo, bi bili uvrščeni višje,« je pripomnil predsednik Samo Hribar Milič in posebej omenil višja mesta naših novih vzornic, vzhodnoevropskih držav od Litve do Poljske.

  • IK, STA

    5. 6. 2016  |  Politika

    Hillary Clinton: Izvolitev Trumpa za predsednika bi bila zgodovinska napaka

    Demokratka Hillary Clinton je povedala, da bi bila izvolitev republikanca Donalda Trumpa za predsednika ZDA zgodovinska napaka, ker je "nestabilen in vzkipljiv ter ima značaj, ki ni niti najmanj primeren za položaj, ki zahteva znanje, stabilnost in veliko mero odgovornosti". 

  • Izak Košir, STA

    4. 6. 2016  |  Svet

    Cameron tudi prek televizije nagovarja Britance, naj ostanejo v EU 

    Britanski premier David Cameron je na britanski televiziji Sky News odgovarjal na vprašanja v zvezi z britanskim referendumom o članstvu v Evropski uniji (EU), pozval britanske volivce, naj se odločijo, naj Otok ostane v EU. Dodal je, da bi v primeru, da Velika Britanija ne bi bila članica povezave, sam glasoval za vstop v EU.

  • Damjana Kolar

    4. 6. 2016  |  Kultura

    Osmi trienale sodobne umetnosti U3 prestopa nacionalni okvir

    V Moderni galeriji v Ljubljani je do 18. septembra na ogled 8. trienale sodobne umetnosti U3 z naslovom Onkraj naše oble. Kustos letošnjega trienala je Boris Groys, filozof in ena najbolj uglednih osebnosti s področja umetnostne kritike in teorije medijev. Glavna tema trienala je kozmos, ki v naši kulturni imaginaciji deluje kot beseda za nevarnost končnega izumrtja vsega življenja na Zemlji, obenem pa tudi za najskrajnejše utopične težnje k vsesplošni harmoniji.

  • Izak Košir, STA

    4. 6. 2016  |  Kultura

    Včeraj je oživela književnost

    Pred ljubljanskim Škucem se je včeraj pričel 23. literarno-glasbeni festival Živa književnost. Osrednji del festivala, ki bo potekal do 10. junija, bo uvedel večer udeležencev dansko-slovenske pesniške delavnice, spremljevalni program O'živela knjiga pa se bo začel že dve uri prej z lutkovno predstavo Zaljubljeni žabec. Vsi dogodki so brezplačni.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    3. 6. 2016  |  Mladina 22  |  Uvodnik

    Smrt ideologije

    Ta teden je Mednarodni denarni sklad (MDS) objavil analizo treh svojih vodilnih makroekonomistov o neoliberalizmu – in slovenski mediji so pretežno, tako kot večina vzhodnoevropskih, uspešno spregledali objavo, kar seveda ni presenečenje. Jonathan D. Ostry, Prakash Loungani in Davide Furceri so vrh pameti MDS, tisti, ki že leta opozarjajo, da je bila dolgoletna politika MDS napačna in da jo je nujno spremeniti, so del ekipe Christine Lagarde, ki kot direktorica sklada že leta bije bitko s skladom samim, namreč njegovo naravnanostjo.

  • Anže Tomić

    3. 6. 2016  |  Politika

    Borut Mekina o koncu bolniške in okuženem ministrstvu

    Pogovor je nastal na podlagi članka Okuženo ministrstvo>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/267138598&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false