• Darja Kocbek

    14. 6. 2016  |  Ekonomija

    Glavni ekonomist Deutsche Bank: »Skrbi me prihodnost Evrope«

    Tri otroke, ki odraščajo v Evropi, ima David Folkerts-Landau, glavni ekonomist Deutsche Bank. Zaradi tega nima zadržkov, ko go govori o razmerah v Evropi. »Skrbi me prihodnost Evrope,« je povedal za Handelsblatt. Razlog za to njegovo skrb je denarna politika Evropske centralne banke (ECB). Ta je na napačni poti. Na začetku je bilo prav, da je na trg poslala sveže natisnjen denar, sedanje pošiljke pa so vse bolj dejanje iz obupa, zato so začeli prevladovati negativni učinki te politike. ECB sledi »dogmi« in tako zapravlja ime in zaupanje, opozarja David Folkerts-Landau.

  • Damjana Kolar

    14. 6. 2016  |  Kultura

    Portreti iz Shoreditcha

    Od 15. do 30. junija bo v Kinu Šiška na ogled razstava britanskega fotografa Mika Crawforda, ki dokumentira več kot štiri leta gostovanj slovenskih umetnikov v Londonu. Rezultat je 52 portretov likovnih umetnikov in pesnikov kot modnih oblikovalcev in filmskih režiserjev, ki jih je fotograf posnel na različnih lokacijah v Shoreditchu in bližnji okolici, zato izražajo raznolikost tega živahnega in zgodovinskega predela vzhodnega Londona.

  • Tea Wutte

    14. 6. 2016  |  Politika

    Ksenofobna sporočila z romunskimi manekeni

    Nemška stranka Alternativa za Nemčijo, ki je znana po svojih ostrih stališčih do (ne)sprejemanja tujcev, se je ob pripravi svoje zadnje propagandne akcije zapletla v novo nerodnost. Stranka, ki ji javnomnenjske raziskave dajejo okoli 15-odstotno podporo volivcev je znana po tem, da neprestano kritizira nemške in evropske politike zaradi preveč "popustljive" politike, preveč odprtosti do državljanov iz vzhodnega dela Evrope ter se zavzema za odrekanje gostoljubja tudi beguncem. Obenem pa je ta stranka pripravila tudi nov plakat in spletno reklamo s pozivom za včlanitev v stranko. Kar ne bi bilo nič nenavadnega, če mlajši moški in dekle, ki se smejita s plakata in spletne reklame ter v svetlo modrih majicah (zaščitnem znaku AfD) pozivata, da se ljudje priključijo "spremembam", ne bi bila iz Romunije. "Pridružite se nam! Spremenite politiko!" pozivata oba romunska manekena.

  • Tea Wutte

    13. 6. 2016  |  Svet

    Erdogan: "Ženske brez otrok so le polovične osebe"

    Turški predsednik Tayyip Erdogan je znan po svojih nazadnjaških pogledih na vlogo ženske v družbi. Te dni je javnost znova razburil s trditvijo, da ženska, ki nima otrok, ni popolna in je v resnici nezadostna in pomanjkljiva. Takšne ženske naj bi bile po oceni turškega predsednika samo "polovične osebe", ne pa celovite osebnost. Njegove ocene so že sprožile vrsto kritik predvsem s strani pripadnikov organizacij za zaščito človekovih pravic ter komentatorjev, ki ocenjujejo, da Erdogan vodi državo v smer konservativnega islama. Erdoganova politika temelji na zagovarjanju tradicionalnih vrednot. A po mnenju kritikov to pomeni tudi vse večje zmanjševanje sekularnih načel turške države in postopnega uvajanja islama v državne zadeve. Po podatkih svetovne banke jih je zaposlenih le okoli 29 odstotkov. Za primerjavo, v Nemčiji jih zaposlenih 54 odstotkov, v ZDA pa 57 odstotkov.

  • Damjana Kolar

    13. 6. 2016  |  Kultura

    Mladinin oder na Lentu

    Na obrežju reke Drave bo med 24. junijem in 2. julijem potekal 24. Festival Lent, ki velja za največji slovenski festival na prostem. V okviru festivala se odvija več festivalskih sklopov, ki bodo tudi letos ponudili žanrsko pisano paleto prireditev. Eno od prizorišč je tudi Mladinin oder - prizorišče vzhajajočih zvezd v Jazz klubu Satchmo, namenjen mladim glasbenikom in skupinam, ki šele začenjajo svojo pot. Na njem bodo 24. junija nastopili: Emiljo A. C., Naji & Sunny & Sun, Mitja Miklič, scottsmvnsion, Amo in Lang.

  • IK, STA

    13. 6. 2016  |  Svet

    Strelski napad v Orlandu najhujši v zgodovini ZDA, v Los Angelesu preprečili napad na parado ponosa

    Floridsko mesto Orlando je pretresel najbolj krvav strelski napad v zgodovini ZDA. Umrlo je najmanj 50 ljudi, več kot 50 je ranjenih. Napadalec je za tarčo izbral nočni klub Pulse, kamor večinoma zahaja LGBT-populacija. Policija je posredovala in ga ubila. Dozdajšnje informacije kažejo na to, da je šlo za zločin iz sovraštva. Ameriški predsednik Barack Obama je v nagovoru strelski napad, ki velja za najhujšega v zgodovini ZDA, ostro obsodil. Še posebej zato, ker gre za napad na manjšino. Včeraj pa so v Los Angelesu preprečili napad na tradicionalno parado ponosa, ki je nato sicer minila brez incidentov. 

  • Damjana Kolar

    13. 6. 2016  |  Kultura

    Festival filmov z migrantsko tematiko

    Festival  migrantskega filma, ki ga ob svetovnem dnevu beguncev že sedmo leto zapored organizira Slovenska filantropija, bo v Ljubljano in nekatere druge kraje po Sloveniji ponovno pripeljal projekcije in spremljevalne dogodke, ki osvetljujejo različne teme in plati migracij, azila, življenja beguncev ter integracije priseljencev v novo družbeno okolje." Potekal bo med 15. in 20. junijem v Kinodvoru in Slovenski kinoteki v Ljubljani, festivalske filmske projekcije pa si bodo lahko ogledali tudi v Črnomlju, Murski Soboti, Vipavi, Žalcu, Metliki, Logatcu in Novem mestu.

  • Anže Lebinger

    13. 6. 2016  |  Politika

    Politični program v obliki Ikeinega kataloga

    Španska levo usmerjena stranka Podemos želi, da bi ljudje dejansko prebrali njihov politični program. Svoj program so v ta namen oblikovali kot katalog, ki smo ga sicer bolj vajeni videti na reklamnih policah trgovin Ikea. Ob tem upajo, da bi izboljšali lanskoletni izkupiček z volitev, na katerih so zbrali nekaj manj kot 21 odstotkov glasov. V 192 strani dolgem programu lahko volivci vidijo Podemosove kandidate, bodisi v kuhinji bodisi v dnevni sobi, kako predstavljajo politični program stranke. V oblačkih so namreč namesto cen in podatkov o pohištvu zbrane ključne informacije o finančnih predpisih, pokojninskih spremembah in (recimo) obnovljivi energiji.

  • IK, STA

    13. 6. 2016  |  Svet

    Umrl republikanski senator slovenskih korenin

    Dan potem, ko je opravil govor na proslavi 25. obletnice slovenskega dneva državnosti v mestni hiši Clevelanda, je v soboto v spanju umrl 79-letni upokojeni zvezni senator iz Ohia George Voinovich, katerega mati je bila Slovenka. Voinovich je bil tudi delegat za republikansko nacionalno konvencijo v Clevelandu konec julija.

  • IK, STA

    12. 6. 2016  |  Družba

    Adria Airways s cenejšimi vozovnicami za potnike, ki bodo imeli le ročno prtljago

    Slovenski letalski prevoznik Adria Airways od zdaj naprej ponuja letalske vozovnice tudi za potnike zgolj z ročno prtljago. Te bodo cenejše kot tiste, ki vključujejo tudi oddano prtljago. To je prvi korak v prenovi storitev, ki bo omogočila, da potniki plačajo le to, kar zares potrebujejo, so sporočili iz družbe. 

  • Izak Košir

    12. 6. 2016  |  Kultura

    Boj za enakopravnost v Hollywoodu

    Geena Davis je še ena v vrsti igralk, ki bo kot producentka dokumentarca povzdignila glas proti spolni diskriminaciji v Hollywoodu. Danes 60-letna igralka je na močne, uporne ženske opozorila z vlogami v filmih Thelma in Louise in Ženska liga, a, kot pravi, se v 20 letih ni kaj dosti spremenilo.

  • Uredništvo

    11. 6. 2016  |  Družba

    Skupina nasilnežev napadla Rog

    Uporabnice in uporabniki Tovarne Rog so bili včeraj med 23.30 in polnočjo izpostavljeni napadu organizirane skupine nasilnežev. Tako poročajo na svoji strani na Facebooku. "Šlo je za najmanj trideset zamaskiranih oseb, ki so bile oborožene s kiji, kamenjem in pirotehničnimi sredstvi. Pred Tovarno Rog so poškodovali vsaj pet oseb, od tega eno huje, ki je bila odpeljana na urgenco UKC. Tolkli so po vratih, grozili s požigom in nas obmetavali s petardami ter granitnimi kockami. V Tovarni Rog je bilo ob času napada približno 150 oseb. Po posredovanju policije se je situacija umirila," so še zapisali.

  • IK, STA

    11. 6. 2016  |  Politika

    Opozicijska SDP bi bila relativna zmagovalka predčasnih volitev na Hrvaškem 

    Največja hrvaška opozicijska stranka SDP bi zmagala na parlamentarnih volitvah, kaže danes objavljena javnomnenjska raziskava. Približno dve tretjini vprašanih menita, da so na Hrvaškem zaradi vladne krize čim prej potrebne predčasne parlamentarne volitve. Anketo so izvedli v desetih hrvaških volilnih enotah, kjer je v vsaki sodelovalo po 700 anketirancev.

  • N'toko

    N'toko

    10. 6. 2016  |  Mladina 23  | 

    Rogoviljenje

    Težko je skeptiku razložiti, kaj je tako privlačnega na Rogu. Če bi moral kot režiser posneti reklamni oglas, ki naj bi širšo množico navdušil nad okupirano tovarno, bi res težko našel uporabne prizore. V vsak kader bi se verjetno vsilila kakšna propadajoča fasada, prazna piksna uniona, lokalni čudak ali »sumljiv« tujec. Lažje bi v njem posnel prizor za mafijski film – morda tisti del, kjer gangsterska tolpa v zapuščenem skladišču mrcvari kako nesrečno žrtev. Težko se je otresti trapastih prepričanj, ki jih ima javnost o Rogu, in verjamem, da se marsikdo res ne bi dobro počutil v njem.

  • Damjana Kolar

    11. 6. 2016  |  Kultura

    Slovenska in kitajska sodobna umetnost v Mariboru

    V Umetnostni galeriji Maribor je do 14. avgusta na ogled razstava z naslovom Zemlja je ploščata, ki predstavlja slovensko in kitajsko sodobno umetnosti, nastala pa je v sodelovanju z Akademijo za filmsko umetnost iz Pekinga kot del mednarodnega projekta med Slovenijo in Kitajsko. Razstava, ki temelji na kuratorskem dialogu Peng Fenga, kitajskega kuratorja in profesorja umetnostne teorije ter Brede Kolar Sluga, kuratorice in direktorice UGM, bo med 10. in 22. septembrom na ogled tudi v Today Art Museum v Pekingu.

  • Anže Tomić

    10. 6. 2016  |  Politika

    Izak Košir o tem, da Rog ni tovarna

    Pogovor je nastal na podlagi članka Rog, naš najboljši sosed>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/268363181&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    10. 6. 2016  |  Mladina 23  |  Družba

    Rog ni tovarna

    Eden od vizualno zanimivejših je Cirkus. Iz njega vedno odmeva živa glasba, po vrveh in rjuhah, ki visijo s stropa, pa plezajo in vadijo akrobati. Prizor sožitja, ki ga ne boste videli nikjer drugje v prestolnici. V Rogu cirkuška dejavnost poteka že dobrih deset let. Ena od rednih cirkusantk je Dana Auguštin, gibčna petintridesetletnica z Reke, ki je v Rog s kolegico prišla konec leta 2012. Iskali sta prostor, ki ima dovolj visoke strope za trening akrobacij na zračnih tkaninah. Pred dvema letoma so se jima pridružili še cirkusanti mlajše generacije, ki v Ljubljani prav tako nimajo kje vaditi.

  • Grega Repovž

    10. 6. 2016  |  Mladina 23  |  Družba

    Rog, naš najboljši sosed

    Bilo je v soboto zjutraj, 31. oktobra 2015, na vrhuncu begunske krize v Sloveniji. Država je prav tedaj vzpostavljala Šentilj kot točko izhoda beguncev iz Slovenije v Avstrijo, retorika politike pa se je vse bolj zaostrovala. Ljubljanske ulice so bile jutranje opustele. A kdor je hodil po Trubarjevi ulici ob zidu nekdanje tovarne Rog, je zlahka zaznal sicer pridušen vrvež dogajanja na dvorišču. Nenavadno za ta del Trubarjeve je bilo le veliko število različnih kombijev na parkiriščih ob cesti: od popolnoma novih bleščečih mercedesov do na roko prebarvanih in z domišljijo opremljenih. Z eno skupno značilnostjo: polni so bili oblek, opreme in hrane.

  • Izak Košir

    10. 6. 2016  |  Politika

    Ustavna sodnica: "Notranjost države ni obmejno območje"

    Ustavni sodnici dr. Jadranka Sovdat in dr. Dunja Jadek Pensa sta objavili odklonilni ločeni mnenji glede presoje ustavnosti novele zakona o obrambi, ki slovenski vojski podeljuje nekatera policijska pooblastila. Ustavno sodišče je namreč danes z večino glasov (6:2) odločilo, da zakon o "policijskih pooblastilih" ni protiustaven. Pobuda, da varuhinja na ustavnem sodišču izpodbija novelo zakona o obrambi, je prišla z Radia Študent, ki je bil sicer tudi pobudnik referenduma.

  • Damjana Kolar

    10. 6. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Klubsko dogajanje za petek in soboto.

  • Izak Košir

    9. 6. 2016  |  Kultura

    Rog se na propadli projekt mestne občine odziva z umetnostjo 

    Skupnost uporabnikov in uporabnic Tovarne Rog nocoj ob 21. uri vabi na odprtje sklopa razstav naslovljenega Decentralizacija sodobnih umetnosti Rog (DSU Rog). Pripravljajo jo v šestih razstavnih prostorih v Rogu, osrednja razstava pa bo v prostoru Zelenica v 1. nadstropju Tovarne. Ostala razstavišča so: Španska vas (3. nadstropje levo), Tilnov atelje (1. nadstropje, desno), predverje tovarne, Modri kot (skrajno desno cez dvorišče), Galerija Kljub Vsemu (levo od vhoda v tovarniški kompleks).

  • Izak Košir, STA

    9. 6. 2016  |  Politika

    Ustavni sodniki danes o pobudi delavcev migrantov za zadržanje sedmih zakonov

    Ustavni sodniki bodo na današnji seji obravnavali pritožbo sindikata delavcev migrantov zoper odločitev predsednika DZ Milana Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov, ki so jih želeli izpeljati glede šestih zakonov. Na dnevnem redu bo tudi pobuda za oceno ustavnosti sedmih zakonov in predlog za njihovo zadržanje.

  • AL, STA

    9. 6. 2016  |  Družba

    Migranti že v kameni dobi uporabljali balkansko pot

    Že v kameni dobi so se migranti z območja okoli Egejskega morja premikali proti srednji in južni Evropi in tako pred 8000 leti v Evropo prinesli poljedelstvo, kažejo ugotovitve nemških znanstvenikov, ki jih je objavil časnik Proceedings of the National Academy of Science. Odkritje temelji na genetskih vzorcih poljedelskih skupnosti v Nemčiji, Španiji in na Madžarskem, ki so jih primerjali s tistimi, ki so jih našli na najdiščih v Grčiji in severozahodu Turčije. Poljedelci so prišli v Evropo, kjer je takrat bila razširjena nabiralniško-lovska kultura, v dveh valovih – po severni poti in po zahodni poti ob španski obali. »Ena je bila balkanska pot, druga sredozemska. To vidimo tudi pri današnjih migracijah,« je dejal antropolog Joachim Burger z Gutenbergove univerze v Mainzu.

  • Damjana Kolar

    9. 6. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Izbor dogodkov od 9. do 11. junija.

  • IK, STA

    9. 6. 2016  |  Svet

    Evropski komisar meni, da bi bilo s Trumpom izjemno težko sodelovati

    Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici je danes izjavil, da bi Evropska komisija izjemno težko sodelovala Donaldom Trumpom, če bo zmagal na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA.

  • IK, STA

    9. 6. 2016  |  Kultura

    V Ljubljano se vrača Jean-Michel Jarre, boter elektronske glasbe

    V ljubljanski dvorani Stožice se bo 15. novembra ustavil boter elektronske glasbe Jean-Michel Jarre. V Slovenijo se vrača po tem, ko je leta 2008 navdušil Halo Tivoli. Na velike evropske odre se bo podal oktobra in v sklopu turneje The Electronica World Tour predstavil aktualna albuma Electronica 1 in 2 ter številne uspešnice.

  • Darja Kocbek

    8. 6. 2016  |  Svet

    Hillary Clinton slavi, Bernard Sanders se ne preda

    Nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton slavi, ker ji je na strankarskih volitvah uspelo zbrati dovolj glasov delegatov za nominacijo demokratske stranke za kandidaturo za predsednika ZDA. Čeprav njen protikandidat Bernard Sanders kljub temu vztraja v tekmi, je njegove privržence vnovič pozvala, naj zdaj podprejo njo, ker se mora stranka poenotiti. Sanders pa je svoje privržence kljub temu vnovič opomnil, da bo vztrajal do strankarske konvencije, ki bo julija v Filadelfiji, na kateri bodo odločali, kdo bo kandidat stranke na volitvah za predsednika ZDA novembra letos.

  • 8. 6. 2016  |  Politika

    Proti rušenju nekdanje tovarne Rog

    Podpisani zaposleni na Oddelku za pedagogiko in andragogiko ter na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ostro obsojamo brutalnost in nasilje, ki se je vzpostavilo ob konfliktu med Mestno občino Ljubljana oziroma njenim županom Zoranom Jankovićem ter mnogoterimi uporabniki in uporabnicami tovarne Rog. Zgroženi smo nad načinom reševanja konflikta, ki se, kot kaže urbana zgodovine zasedb in začasnih rab degradiranih, neuporabljenih, zapuščenih površin in prostorov v Ljubljani, zopet ponavlja po enakem scenariju, kot ga je mlada, alternativna urbana kultura doživela leta 2002 v primeru Avtonomne cone Molotov ter ob neštetih poskusih rušenja AKC Metelkove mesto v zadnjih dveh desetletjih. Urbana prestolnica, kot je Ljubljana, si ne sme privoščiti pritlehnih provokacij, da nad mlade in ustvarjalne umetnike, aktiviste, študente, kulturnike, ustvarjalce in druge uporabnice in uporabnike Roga sredi noči pošlje zasebno varnostno službo in provokativni rušilni stroj, potem pa, če se bo zgodovina ponovila, čaka na izčrpavanje in dokončno izčrpanje kreativne energije in volje.

  • Darja Kocbek

    8. 6. 2016  |  Svet

    Razprava o univerzalnem temeljnem dohodku se bo nadaljevala

    Švica je prva država na svetu, kjer so državljani lahko odločali, ali bi uvedli univerzalni temeljni dohodek. Švicarji so odločali, da bi vsak državljan dobil univerzalni temeljni dohodek v višini 2500 frankov na mesec, kar v Švici komajda zadostuje za preživetje.