• Igor Mekina

    26. 7. 2016  |  Svet

    Trump ne bi branil Slovenije?

    Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je znova izzval precej ostrih reakcij javnosti, ko je s svojo zadnjo zunanjepolitično izjavo bistveno odstopil od dosedanje ameriške zunanje politike. V pogovoru za New York Times je namreč dejal, da pod njegovim vodstvom ZDA ne bodo branile baltskih držav zoper »rusko agresijo«, v kolikor te države ne bodo najprej »izpolnile svojih obveznosti do nas.« Donald Trump je že večkrat doslej opozoril, da večina od 28 držav članic zveze NATO ne izpolnjuje svojih obveznosti in za obrambo ne plačuje predvidenih 2 odstotkov bruto družbenega proizvoda vsake posamezne države. Slovenija na primer za obrambne zadeve nameni približno en odstotek bruto družbenega proizvoda letno. Zato je Donald Trump že v preteklosti zahteval, da morajo biti takšne države »pripravljene na to, da se branijo same.«

  • Nina Korošec

    26. 7. 2016  |  Družba

    Je tvit avtorsko delo?

    Ko bo nekdo čez 50 let preučeval teroristični napad ali državni udar, mu pri tem tiskovine ne bodo dovolj. Brez preučevanja spletnih vsebin ne bo imel občutka, kaj se je zares dogajalo. V Narodni in univerzitetni knjižnici (Nuk) že od aprila 2013 arhivirajo izbrane tvite, da bo raziskovanje spleta v prihodnosti v čim večjem obsegu na voljo javnosti. Kako pa študenti v raziskovalni nalogi citirajo tvit drugega uporabnika omrežja? Je diplomska naloga plagiat, če zapis z družabnega omrežja prepišeš in ga ne citiraš?

  • Tea Wutte

    26. 7. 2016  |  Družba

    Torino kot prvo vegetarijansko mesto v Italiji

    Chiara Appendino, nova županja Torina, ki je zmagala na listi evroskeptične stranke »Petih zvezd« si je zadala ambiciozen načrt – da Torino spremeni v prvo vegetarijansko mesto v Italiji. Kljub temu, da se mesto nahaja v eni od italijanskih regij, ki je že stoletja svetovno znana po svojih salamah, zrezkih s tunino omako ter drugih dobrotah iz rdečega mesa, naj bi bila za novo administracijo v mestu promocija vegetarijanskega prehranjevanja »prioriteta.« To je v strankinem 62- strani dolgem manifestu tudi natančno opisano, vegetarijanski jedilniki na mizah številnih družin v tem mestu pa naj bi imeli številne blagodejne učinke za zdravje, pa tudi na okolje in živali. Komaj 31-letna Chiara Appendino, ki je junija letos presenetljivo premagala demokrata Piera Fassina, ima tako za svoj program tudi podporo večine.

  • NK

    26. 7. 2016  |  Družba

    Po pobojih v Münchnu

    München je bila nekoč metropola nazora ''tukaj se to že ne more zgoditi'', piše Lena Jakat v Guardianu. Kljub temu, da se je vedno znova uvrščalo med najvarnejša v Nemčiji, leta 2012 ga je župan, Christian Ude, celo oklical za "najvarnejše veliko mesto v Evropi". Stopnja nasilja, kriminala, revščine in brezposelnosti je sicer nizka, tamkajšnja policija in striktna zakonodaja pa uživata sloves učinkovite. Prebivalce Münchna je po javnomnenjskih anketah namreč bolj strah, da jih bo ustavila policija, ker so s kolesom prevozili rdečo luč, kot tega, da bi postali žrtve zločina.

  • Izak Košir, STA

    26. 7. 2016  |  Svet

    Predsednica demokratske stranke bo odstopila

    Na predvečer demokratske konvencije v Philadelphii je svoj odstop napovedala predsednica stranke Debbie Wasserman Schultz. Za odstop se je odločila, potem ko je WikiLeaks objavil elektronska sporočila, ki kažejo, da je vodstvo stranke v tekmi za demokratsko nominacijo med Hillary Clinton in Bernardom Sandersom vseskozi podpiralo Clintonovo. Predsednica demokratov je napovedala, da bo odstopila po štiridnevni konvenciji, ki se je začela včeraj in na kateri bo Clintonova uradno potrjena kot predsedniška kandidatka skupaj s podpredsedniškim kandidatom Timom Kainom.

  • Damjana Kolar

    26. 7. 2016  |  Kultura

    Preplet pesmi in podob, ki govorijo o čudežu ljubezni 

    V Steklenem atriju Mestne hiše Ljubljana bodo danes, 26. julija ob 19.00 odprli razstavo akvarelov Metke Krašovec, ki so nastali za pesniško zbirko Cirila Zlobca "Ljubezen - čudež duše in telesa." V jubilejni izdaji, ki jo je lani ob pesnikovem 90. rojstnem dnevu izdala Mladinska knjiga, se med 90 ljubezenskimi pesmimi tenkočutno prepletajo likovne podobe akademske slikarke Metke Krašovec.

  • NK

    26. 7. 2016  |  Kultura

    Kmalu izid še neizdanega albuma Davida Bowieja

    Očitno bo tudi David Bowie posthumno izdajal albume. Kmalu bo namreč na prodajne police prispela plošča z naslovom The Gouster, sicer v sklopu paketne izdaje Who Can I be Now? (1974-1976). Gre za skladbe, ki jih je Bowie posnel v svojem obdobju soula in funka, izšli pa niso nikoli oziroma je del njih v drugačni obliki pristal na ploščku Young Americans, ki je izšel leto kasneje. Razlog je bil interni zaplet med britanskim glasbenikom in producentom Tonyjem Viscontijem.

  • Darja Kocbek

    25. 7. 2016  |  Svet

    Evropsko politiko zanimajo le pravila, ne pa tudi posledice

    Britanci se najbrž ne bi odločili za izstop svoje države iz EU, če evroobmočje ne bi pred tem tako spektakularno zgrešilo. Prihodnost EU je zdaj, ko smo na začetku preobrata, odločilno odvisna od tega, ali bodo gospodarske in politične napake iz preteklosti odpravljene, v die Zeit piše nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis.

  • Izak Košir, STA

    25. 7. 2016  |  Politika

    Ob Putinovem obisku Slovenije pričakujejo več kot dva tisoč obiskovalcev

    Na sobotni slovesnosti ob Ruski kapelici, ki se je bo udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, pričakujejo 2.500 obiskovalcev. Ti bodo lahko pod Vršič prišli le z akreditacijo in po varnostnem pregledu v Kranjski Gori. Putin bo v soboto tudi odkril spomenik na ljubljanskih Žalah, ki bodo kljub visokemu obisku odprte za obiskovalce. Ker je Putinov obisk, njegov tretji v Sloveniji doslej, predvsem pietetno usmerjen, srečanje z gospodarstveniki, ki je sicer običajno ob robu slovesnosti pri kapelici, za zdaj ni predvideno. Ob njegovem prihodu pa so v Sloveniji predvideni tudi protesti.

  • IK, STA

    25. 7. 2016  |  Svet

    V Turčiji nalogi za prijetje 42 novinarjev

    Turške oblasti so po nedavnem spodletelem vojaškem udaru izdale sodne naloge za prijetje za 42 novinarjev, danes poročata turški televiziji NTV in CNN-Turk. Nalog za prijetje so med drugim izdali za ugledno komentatorko in nekdanjo poslanko Nazli Ilicak, ki jo je provladni dnevnik Sabah leta 2013 odpustil zaradi kritiziranja ministrov, vpletenih v korupcijski škandal. Za zdaj ni znano, ali so katerega od novinarjev, za katere so izdali naloge, že prijeli.

  • Damjana Kolar

    25. 7. 2016  |  Kultura

    Na 19. filmskem festivalu v Motovunu kar petnajst premier

    Na idlični lokaciji istrske vasice Motovun bo od 26. do 30. julija že devetnajstič potekal Motovunski filmski festival, ki bo ponudil 60 filmov, od tega v glavnem programu 19 filmov (med njimi tudi Nočno življenje Damjana Kozoleta), v fokusu letošnjega festivala pa bo novi italijanski film. Festival bo odprla neodvisna ameriška kaotična drama Tangerine v režiji Seana Bakerja, ki je bila premierno prikazana na lanskem festivalu v Sundanceu. Film prikazuje zgodbo temnopolte transspolne prostitutke ter je v celoti posnet z mobilnim telefonom.  Dobitnik letošnje nagrade Maverick je srbski režiser Želimir Žilnik, pionir doku drame in eden od začetnikov jugoslovanskega črnega vala.

  • Igor Mekina

    25. 7. 2016  |  Svet

    Analiza EU: počasno odločanje podžiga populizem

    Finančna kriza, begunska kriza, spopadi v Ukrajini, teroristični napadi, odhod Velike Britanije iz EU, poskus državnega udara v Turčiji ... krizne situacije v Evropi so se v zadnjem času kar zgostile. To v članku "O procesu odločanja in neredu v EU" ugotavlja Antonia Colibasanu. V Bruslju se namreč zdi, da poznajo rešitev za vsak problem. Toda zunaj Bruslja te rešitve postanejo hitro problematične. Kompleksnost problemov povzroča da se vsak problem obravnava od primera do primera drugače, to pa "slabi in fragmentira EU". Dodatna posledica takšnega odločanja je, da Evropejci ne razumejo evropskega aparata odločanja, ki ga oskrbuje oddaljeni in elitistični sistem, ki mu zato vse manj zaupajo. To pa podžiga nacionalizem. 

  • Meta Kušar

    25. 7. 2016  |  Družba

    Dominacij nad ženskami je v literaturi in na vsakem koraku dovolj in preveč

    Kaj manjka v »kronosledu dogodkov in odločitev« kot jih beremo v odstopni izjavi pisatelja Evalda Flisarja? Častno razsodišče slovenskega Pena v sestavi Janko Prunk, Marko Kravos in Meta Kušar je 5. julija obravnavalo zahtevo predsednika Evalda Flisarja, da se članici Stanislavi Repar zamrzne članstvo za pet let. Bila je podana tudi Flisarjeva zahteva, da če se ne bomo o tem pozitivno izjasnili v sedmih dneh, bo odstopil.

  • 25. 7. 2016  |  Družba

    KickassTorrents šel rakom žvižgat

    Na naslovnicah se je običajno pojavljal The Pirate Bay in pravne tegobe njegovih upravljavcev, a brez velikega pompa je že pred časom stran KickassTorrents (KAT) prevzela primat najbolj obiskane spletne strani s torrenti. Včeraj se je zgodba leta 2009 ustanovljene strani bržčas končala, saj so zasegli njene domene in aretirali domnevnega ustanovitelja.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    22. 7. 2016  |  Mladina 29  |  Uvodnik

    Bes, bes

    Ker smo leta 2016, ženske ne tolerirajo seksističnih izpadov. Zveni stavek, ukraden z menija kanadskega premiera Justina Trudeauja, neumno? A to je vse, kar je mogoče o tem povedati. Danes se takšne stvari ne tolerirajo. Včasih so ženske zavzdihnile, stisnile ustnice in nekako pozabile. Danes pa ne. Ima kdo s tem težave? Res je, leta 2016 smo. A ko intelektualna elita začne na podlagi primera zavrženega seksizma pozivati k »odstranitvi« starih prdcev, češ problem so ti starejši, se velja zdrzniti. Opala! Vsak ima svojega cigana, kajne? Vsak ima koga, na kogar lahko počez vrže pripombo, eni pač na ženske, drugi na geje, tretji na begunce – a da potem tako spodrsne ravno tistim, ki so glas, na katerega vedno računamo, dejanska intelektualna elita današnjega trenutka?

  • Izak Košir, STA

    23. 7. 2016  |  Svet

    "Clevelandski Slovenci so konservativni, a volijo demokrate"

    Dolgoletni sodelavec nedavno preminulega republikanskega župana, guvernerja in senatorja Georga Voinovicha August Pust pravi, da so ameriški Slovenci v Clevelandu vedno bili konservativni, čeprav volijo demokrate. Melania Trump mu je zelo všeč, a ne verjame, da bo Trump zaradi nje dobil kaj več glasov ameriških Slovencev.

  • NK

    23. 7. 2016  |  Politika

    Danilo Türk za Time: ''Svetovna vladavina namesto Svetovne vlade''

    Organizacija združenih narodov (OZN ali krajše ZN) bo jeseni izbirala novega generalnega sekretarja. Danilo Türk, nekdanji slovenski predsednik, je po diplomatskih virih francoske tiskovne agencije (AFP) trenutno na drugem mestu med 12 kandidati. V prvem od več poskusnih tajnih glasovanj o kandidatih za generalnega sekretarja je v Varnostnem svetu ZN največ podpore dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres.

  • Uredništvo

    23. 7. 2016  |  Svet

    Je za strelski pokol v Münchnu kriv desničarski skrajnež?

    Nemška policija je po strelskem pokolu v Münchnu, kjer je napadalec ubil devet ljudi in nato še sebe, pozvala javnost, naj ji pošlje posnetke ali fotografije in s tem pomaga raziskati podrobnosti tragičnega dogodka. Osemnajstlenik je v streljanju v bavarski prestolnici ubil devet ljudi, 16 pa jih je ranil. Do zdaj je znano, da je imel nemško in iransko državljanstvo, pred tem nikoli ni bil aretiran, v napadu pa naj bi deloval popolnoma sam. Nemška policija, ki še preiskuje, ali je sploh šlo za teroristični napad, je sporočila, da pregledujejo videoposnetek, na katerem je slišati napadalca, kako kriči: "Jaz sem Nemec!", pri tem pa naj bi bilo slišati tudi kar nekaj rasističnih opazk, ki sodijo v repertoar desničarskih skrajnežev. 

  • Anže Tomić

    22. 7. 2016  |  Politika

    Erik Valenčič o Turčiji in Erdoganu

    Pogovor je nastal na podlagi članka Lahko noč, Turčija, in čim manj nočnih mor>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/274762325&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Planet bomba

    S petka na soboto je turška vojska izvedla državni udar – več kot 200 je bilo mrtvih, na tisoče ranjenih, Turčijo je prestrelil kaos, po ulicah so hrumeli tanki, skozi noč so švigala vojaška letala. Toda to slovenskih turistov ni ustavilo – naslednji dan so mirno oznanili, da odhajajo v turška letovišča. Njihovo sporočilo je bilo jasno: Vseeno nam je, kaj se tam dogaja, važno je, da se imamo mi fajn! S tem prikimavajo Američanom, ki so dali ob napadu na Afganistan in Irak jasno vedeti, da jim je za življenja muslimanov vseeno in da mrtvih ne bodo preštevali.

  • IK, STA

    22. 7. 2016  |  Svet

    Trump sprejel predsedniško nominacijo republikanske stranke

    Newyorški milijarder Donald Trump je po skoraj tednu dni govorov na nacionalni konvenciji stranke v Clevelandu sprejel predsedniško nominacijo republikancev in napovedal osvojitev Bele hiše z zmago proti demokratki Hillary Clinton. "S ponižnostjo in hvaležnostjo sprejemam vašo nominacijo za predsednika ZDA," je dejal Trump.

  • Damjana Kolar

    22. 7. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Pregled elektronskih dogodkov za petek in soboto.

  • Lev Medvešek 

    21. 7. 2016  |  Svet

    ''Ne uničujejo nas bombe, ampak tišina''

    Deniz je v Ankari živeča profesorica nemščine, ki vsako leto na jezikovne počitnice v tujino odpelje skupino nekaj deset otrok. Je le delavna ženska srednjih let, ki potrebuje velike besede, da opiše situacijo, v kakršni se je znašla njena dežela. V drugem delu intervjuja nastopi Jen, najstarejša učenka na tečaju. Z njima sem se pogovarjal na predvečer in večer državnega udara, ki se je zgodil v petek, 15. julija.

  • IK, STA

    21. 7. 2016  |  Družba

    Ustavno sodišče zavrnilo vse pobude delavcev migrantov 

    Ustavno sodišče je zavrglo ustavno pritožbo delavcev migrantov zoper odločitev predsednika DZ Milana Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov o šestih zakonih. Poleg tega so ustavni sodniki zavrnili njihove pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti sedmih zakonov.

  • Uredništvo

    21. 7. 2016  |  Družba

    Mi smo superljudje 

    We're The Superhumans | Rio Paralympics 2016 Trailer

  • IK, STA

    21. 7. 2016  |  Politika

    Žbogar novi vodja delegacije EU v Makedoniji

    Nekdanji slovenski zunanji minister ter dosedanji posebni predstavnik in vodja urada EU na Kosovu Samuel Žbogar je postal vodja delegacije EU v Makedoniji, je v Bruslju sporočila evropska zunanja služba (EEAS).

  • V Sloveniji se mora vsakdo zagovarjati sam, celo takrat, ko je bil napaden

    Očitno je v Sloveniji tako, da se mora vsakdo zagovarjati sam, celo takrat, ko je bil napaden ali izpostavljen neupravičeno in obstajajo priče tega dejanja. V mojem primeru (napad je bil javno izveden v odstopni izjavi predsednika SC PEN Evalda Flisarja, Delo, 16.06.2016, pa že prej na penovskem »dvorišču«) sem bila izzivana kar nekaj časa. Zato mislim, da je bilo dovolj molka in spodobne obzirnosti (kar do SC PEN ali Mire, celo do samega Flisarja, ki se je vmes zapletel v nekem drugem sporu), moja beseda pa mora na dan neposredno – saj se agonija smisla kar nadaljuje.

  • Damjana Kolar

    21. 7. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 21. do 24. julija.

  • Nina Korošec

    21. 7. 2016  |  Svet

    Turčija blokirala dostop do WikiLeaksa

    Spletna stran WikiLeaks je v torek zvečer objavila skoraj 300.000 elektronskih sporočil vladajoče partije turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Material z elektronsko pošto in priponkami pošte Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) je WikiLeaks pridobil že teden pred petkovim državnim udarom, k objavi pa so jih spodbudile državne čistke v Turčiji po neuspelem prevratu. WikiLeaks pravi, da gre večinoma za sporočila z zunanjepolitično vsebino, poslana v času od leta 2010 do 6. julija letos, in da vir ni na noben način povezan z domnevnimi prevratniki ali nasprotniki oblasti. Turške oblasti so v državi že blokirale dostop do WikiLeaksa.